A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Elfeledett reggeli falatok, avagy pékség otthon

Egy igazi hagyományos reggeli nem lehet teljes kifli, zsemle vagy valamilyen édes sütemény nélkül. Utóbbiak között főleg a kakaós vagy fahéjas csiga vezeti a sort, de akad olyan is, amelyik kissé feledésbe merült. A foszlós kalács például nem csak a húsvéti terített asztal elengedhetetlen kelléke lehet, de vajjal, esetleg lekvárral megkenve kitűnő a hétköznapokon is. Ugyanígy vált mellőzötté a briós, amely (fahéjas) cukorral megszórva az igazi, vagy épp az ízes bukta, amely nem csak egy laktató leves után következhet, de akár reggelire kakaóval is. Sőt, a különböző ízesítésű, így megunhatatlan kuglóf sem csak teasütemény, hanem kiváló reggeli. Talán egy kicsit több időt vesz igénybe a tésztagyúrás, mint leszaladni a pékségbe, de garantáltan megéri! Nézzük a recepteket.

Fotó: Shutterstock.com

Foszlós kalács

Megbolondíthatjuk mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel, étcsokidarabokkal, vagy a fél tésztát cukrozatlan kakaóporral is összegyúrhatjuk, így a végén márványos lesz a hatás.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 1 csomag élesztő
  • 1 tojás
  • csipet só

Elkészítése:

  1. 2 dl langyos tejbe teszünk 1 evőkanálnyi cukrot, és elkeverjük.
  2. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd félmaréknyi lisztet szórunk hozzá. Langyos helyen addig pihentetjük, amíg felfut az élesztő.
  3. A maradék tejet, a cukrot, a lisztet, a megolvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt egy tálba tesszük. Addig keverjük, majd dagasztjuk, amíg sima lesz a tészta. Érdemes robotgéppel dagasztani, úgy sokkal könnyebb és gyorsabb is.
  4. Meleg helyen egy óráig hagyjuk kelni.
  5. Alaposan belisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három egyforma részre osztjuk a tésztát. Mindegyikből egyforma vastagságú rudat sodrunk. A három rúd egyik végét összecsippentjük, majd összefonjuk, és a végét szintén összecsippentjük, hogy egyben maradjon.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kelesztjük még legalább fél órát.
  7. Megkenjük a tetejét tojással, és 180 fokon 45 percig sütjük.

A jó briós 

Fotó: Shutterstock.com

A briós önmagában is finom, de szendvicsként bevetve finomságokkal is megtölthetjük. A fahéjas cukrot, amellyel megszórjuk a tetejét, lecserélhetjük kókuszreszelékre is. 

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás
  • fél csomag friss élesztő
  • 2 marék mazsola
  • 2 evőkanál fahéjas cukor a szóráshoz.

Elkészítése:

  1. A mazsolát forró vízbe áztassuk be.
  2. A langyos tejben feloldunk egy evőkanálnyi cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy evőkanálnyi lisztet szórunk rá, majd hagyjuk felfutni.
  3. A puha vajat alaposan összekeverjük a tojással, a cukorral, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt is.
  4. Az élesztős-vajas keveréket és a lecsepegtetett mazsolát a liszthez adjuk, és alaposan összedolgozzuk.
  5. Legalább egy órán át hagyjuk kelni, majd lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk. Ezután ismét kelesztjük egy fél órát.
  6. Gyúródeszkán henger alakúra nyújtjuk a tésztát, majd 3 centi vastagságú korongokat vágunk belőle.
  7. A korongokat egy centi átmérőjű hengerekké formáljuk, majd csigaformába feltekerjük úgy, hogy a belső vége kidudorodjon.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy hagyunk köztük néhány centi távolságot, és ismét fél órára félretesszük langyos helyre pihenni.
  9. Felvert tojással megkenjük a tetejét, majd 190 fokon 20-25 perc alatt elkészül.
  10. Még forrón megszórjuk fahéjas cukorral a tetejét.

Bukta reggelire is!

Fotó: Shutterstock.com

Már az is nagy változást hozhat, ha különböző lekvárokkal töltjük meg a buktát, de töltelékként tehetünk bele sajtot vagy zöldfűszeres sajtkrémet, esetleg kapros túrót. Virslit is rejthetünk bele.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 20 dkg sütésálló lekvár

Elkészítése:

  1. 1 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megszórjuk egy-két teáskanálnyi liszttel, és félretesszük langyos helyre.
  2. A vajat alaposan elkeverjük a tojással és a maradék cukorral.
  3. Hozzákeverjük a maradék tejet, a megolvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.
  4. Hozzászitáljuk a lisztet, és addig gyúrjuk, amíg sima lesz a tészta.
  5. Konyharuhával letakarva egy órán át kelesztjük.
  6. A megkelt tésztát alaposan belisztezett gyúródeszkára tesszük, és egy centi vastagra nyújtjuk.
  7. Legalább tíz centi széles téglalapokat vágunk belőle, amelyekre lekvárt teszünk, majd egyesével feltekerjük őket.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és hagyunk köztük legalább 3-5 centi távolságot, így még fél órán át kelesztjük langyos helyen.
  9. A bukták tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és 190 fokon 30 percig sütjük.
  10. Még forrón meghintjük a tetejét vaníliás porcukorral.

Békebeli mazsolás kuglóf

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 marék mazsola
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 citrom héja

Elkészítése:

  1. Az eddigiekhez hasonlóan 1 dl langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. 
  2. A puha vajat keverjük össze alaposan a maradék cukorral és a tojásokkal.
  3. Adjuk a vajas keverékhez a felfuttatott élesztőt, a reszelt citromhéjat, a vaníliaaromát, és keverjük össze alaposan.
  4. Szórjuk bele a lisztet, és keverjük össze. Elektromos dagasztóval könnyebb lesz a dolgunk.
  5. A tésztát kivajazott és liszttel megszórt kuglófsütőbe öntsük. (Szilikonforma esetén erre nincs szükség.) Kelesszük a tésztát egy órán át langyos helyen.
  6. 180 fokos sütőben 35 percig sütjük.

A megunhatatlan kakaós csiga

Fotó: Shutterstock.com

Készülhet kelt tésztából, de leveles-vajas tésztával is nagyon finom, ám elkészítése nagyságrendekkel több időt vesz igénybe. A legjobb ebben a receptben az, hogy nem csak kakaóval, de fahéjjal, darált dióval, sajtkrémmel és pizzás szósszal is működik.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:

  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 8 dkg cukor

Elkészítése:

  1. 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A maradék lisztet egy tálba tesszük, és hozzáöntjük a maradék 1 dl tejet, a másik evőkanál cukrot, az egy csomag vaníliás cukrot, a megolvasztott 5 dkg vajat, a két tojást és a felfuttatott élesztőt.
  3. Alaposan összekeverjük, hogy sima tészta legyen a végeredmény. Félretesszük langyos helyre egy órán át keleszteni.
  4. A tésztát alaposan belisztezett gyúródeszkára öntjük, és legfeljebb fél centi vastagra kinyújtjuk. Ha lehet, téglalap alakúra.
  5. A 10 dkg puha vajban elkeverjük a kakaóport és a 8 dkg cukrot.
  6. Ezzel a kakaós vajjal egyenletesen megkenjük a kinyújtott tésztát, majd feltekerjük.
  7. 2 centi vastag szeleteket vágunk a tésztából, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy hagyunk köztük legalább 2-3 centi távolságot.
  8. Fél órán át ismét kelesztjük, majd megkenjük tojással a csigák tetejét.
  9. 180 fokon 35-40 percig sütjük. 

Címkék: bukta, reggelire kelt tészta, péksütemények otthon sütve, gyúrt tésztából péksütemény, briós, foszlós kalács, mazsolás kuglóf, kakaós csiga

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!