Elfeledett reggeli falatok, avagy pékség otthon
Egy igazi hagyományos reggeli nem lehet teljes kifli, zsemle vagy valamilyen édes sütemény nélkül. Utóbbiak között főleg a kakaós vagy fahéjas csiga vezeti a sort, de akad olyan is, amelyik kissé feledésbe merült. A foszlós kalács például nem csak a húsvéti terített asztal elengedhetetlen kelléke lehet, de vajjal, esetleg lekvárral megkenve kitűnő a hétköznapokon is. Ugyanígy vált mellőzötté a briós, amely (fahéjas) cukorral megszórva az igazi, vagy épp az ízes bukta, amely nem csak egy laktató leves után következhet, de akár reggelire kakaóval is. Sőt, a különböző ízesítésű, így megunhatatlan kuglóf sem csak teasütemény, hanem kiváló reggeli. Talán egy kicsit több időt vesz igénybe a tésztagyúrás, mint leszaladni a pékségbe, de garantáltan megéri! Nézzük a recepteket.
Foszlós kalács
Megbolondíthatjuk mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel, étcsokidarabokkal, vagy a fél tésztát cukrozatlan kakaóporral is összegyúrhatjuk, így a végén márványos lesz a hatás.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj
- 5 dl tej
- 1 csomag élesztő
- 1 tojás
- csipet só
Elkészítése:
- 2 dl langyos tejbe teszünk 1 evőkanálnyi cukrot, és elkeverjük.
- Belemorzsoljuk az élesztőt, majd félmaréknyi lisztet szórunk hozzá. Langyos helyen addig pihentetjük, amíg felfut az élesztő.
- A maradék tejet, a cukrot, a lisztet, a megolvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt egy tálba tesszük. Addig keverjük, majd dagasztjuk, amíg sima lesz a tészta. Érdemes robotgéppel dagasztani, úgy sokkal könnyebb és gyorsabb is.
- Meleg helyen egy óráig hagyjuk kelni.
- Alaposan belisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három egyforma részre osztjuk a tésztát. Mindegyikből egyforma vastagságú rudat sodrunk. A három rúd egyik végét összecsippentjük, majd összefonjuk, és a végét szintén összecsippentjük, hogy egyben maradjon.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kelesztjük még legalább fél órát.
- Megkenjük a tetejét tojással, és 180 fokon 45 percig sütjük.
A jó briós
A briós önmagában is finom, de szendvicsként bevetve finomságokkal is megtölthetjük. A fahéjas cukrot, amellyel megszórjuk a tetejét, lecserélhetjük kókuszreszelékre is.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 4 evőkanál cukor
- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- fél csomag friss élesztő
- 2 marék mazsola
- 2 evőkanál fahéjas cukor a szóráshoz.
Elkészítése:
- A mazsolát forró vízbe áztassuk be.
- A langyos tejben feloldunk egy evőkanálnyi cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy evőkanálnyi lisztet szórunk rá, majd hagyjuk felfutni.
- A puha vajat alaposan összekeverjük a tojással, a cukorral, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt is.
- Az élesztős-vajas keveréket és a lecsepegtetett mazsolát a liszthez adjuk, és alaposan összedolgozzuk.
- Legalább egy órán át hagyjuk kelni, majd lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk. Ezután ismét kelesztjük egy fél órát.
- Gyúródeszkán henger alakúra nyújtjuk a tésztát, majd 3 centi vastagságú korongokat vágunk belőle.
- A korongokat egy centi átmérőjű hengerekké formáljuk, majd csigaformába feltekerjük úgy, hogy a belső vége kidudorodjon.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy hagyunk köztük néhány centi távolságot, és ismét fél órára félretesszük langyos helyre pihenni.
- Felvert tojással megkenjük a tetejét, majd 190 fokon 20-25 perc alatt elkészül.
- Még forrón megszórjuk fahéjas cukorral a tetejét.
Bukta reggelire is!
Már az is nagy változást hozhat, ha különböző lekvárokkal töltjük meg a buktát, de töltelékként tehetünk bele sajtot vagy zöldfűszeres sajtkrémet, esetleg kapros túrót. Virslit is rejthetünk bele.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 20 dkg sütésálló lekvár
Elkészítése:
- 1 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megszórjuk egy-két teáskanálnyi liszttel, és félretesszük langyos helyre.
- A vajat alaposan elkeverjük a tojással és a maradék cukorral.
- Hozzákeverjük a maradék tejet, a megolvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.
- Hozzászitáljuk a lisztet, és addig gyúrjuk, amíg sima lesz a tészta.
- Konyharuhával letakarva egy órán át kelesztjük.
- A megkelt tésztát alaposan belisztezett gyúródeszkára tesszük, és egy centi vastagra nyújtjuk.
- Legalább tíz centi széles téglalapokat vágunk belőle, amelyekre lekvárt teszünk, majd egyesével feltekerjük őket.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és hagyunk köztük legalább 3-5 centi távolságot, így még fél órán át kelesztjük langyos helyen.
- A bukták tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és 190 fokon 30 percig sütjük.
- Még forrón meghintjük a tetejét vaníliás porcukorral.
Békebeli mazsolás kuglóf
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 3 tojás
- 2 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 marék mazsola
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 1 citrom héja
Elkészítése:
- Az eddigiekhez hasonlóan 1 dl langyos tejben futtassuk fel az élesztőt.
- A puha vajat keverjük össze alaposan a maradék cukorral és a tojásokkal.
- Adjuk a vajas keverékhez a felfuttatott élesztőt, a reszelt citromhéjat, a vaníliaaromát, és keverjük össze alaposan.
- Szórjuk bele a lisztet, és keverjük össze. Elektromos dagasztóval könnyebb lesz a dolgunk.
- A tésztát kivajazott és liszttel megszórt kuglófsütőbe öntsük. (Szilikonforma esetén erre nincs szükség.) Kelesszük a tésztát egy órán át langyos helyen.
- 180 fokos sütőben 35 percig sütjük.
A megunhatatlan kakaós csiga
Készülhet kelt tésztából, de leveles-vajas tésztával is nagyon finom, ám elkészítése nagyságrendekkel több időt vesz igénybe. A legjobb ebben a receptben az, hogy nem csak kakaóval, de fahéjjal, darált dióval, sajtkrémmel és pizzás szósszal is működik.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 8 dkg cukor
Elkészítése:
- 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A maradék lisztet egy tálba tesszük, és hozzáöntjük a maradék 1 dl tejet, a másik evőkanál cukrot, az egy csomag vaníliás cukrot, a megolvasztott 5 dkg vajat, a két tojást és a felfuttatott élesztőt.
- Alaposan összekeverjük, hogy sima tészta legyen a végeredmény. Félretesszük langyos helyre egy órán át keleszteni.
- A tésztát alaposan belisztezett gyúródeszkára öntjük, és legfeljebb fél centi vastagra kinyújtjuk. Ha lehet, téglalap alakúra.
- A 10 dkg puha vajban elkeverjük a kakaóport és a 8 dkg cukrot.
- Ezzel a kakaós vajjal egyenletesen megkenjük a kinyújtott tésztát, majd feltekerjük.
- 2 centi vastag szeleteket vágunk a tésztából, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy hagyunk köztük legalább 2-3 centi távolságot.
- Fél órán át ismét kelesztjük, majd megkenjük tojással a csigák tetejét.
- 180 fokon 35-40 percig sütjük.
Még nincs hozzászólás