A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Elég, ha jó szülők vagyunk

Talán a gyermeknevelés területén a legkönnyebb belesni abba hibába, hogy a legjobbak, legügyesebbek akarunk lenni. De nem kell tökéletes szülővé válni ahhoz, hogy jó szülők legyünk - vallja Táncsics Judit, a Ridikül adásában is bemutatott motivációs játékok kitalálója. Játéknyelvről, hisztiről és manócskákról beszélgettünk vele.

Táncsics Judit a Ridikül stúdiójában
Fotó: Lakos Gábor

Nehéz elképzelni Táncsics Juditról, hogy kétgyermekes családanya, és egy felelős innováció kategóriában díjnyertes mikrovállalkozás vezetője, ahogy a belvárosi kávézóban hallgatom egy hideg csütörtök reggel. Mosolygós, energikus, így még nehezebb elhinni, hogy második gyermeke születése után kifejezetten „megzuhant”.

„Amivel nem voltam egyedül – magyarázza. – Meglepő és elgondolkodtató volt, hogy a játszótéren nagyon sok olyan anyukával találkoztam, akik kétségbe voltak esve, mert rossz szülőnek érezték magukat. Néhányan lelkiismeret-furdalással küzdve mesélték: sokszor azt kívánják, bárcsak elvennék tőlük a gyerekeiket. Szeretik őket, jól akarják csinálni, ám valami mindig félrecsúszik, a gyerek rosszalkodik, nem akar aludni, a testvérek verekszenek stb., ők pedig türelmetlen sárkányként kezelik mindezt, és olykor rettegést látnak a gyermekeik arcán.”

Manapság elvárás, hogy az anyáknak rózsaszín ködben úszó, boldogságban lubickoló, gondtalan szülőknek kell lenniük, miközben a rengeteg mindennapi konfliktussal, nehéz helyzettel akkor sem egyszerű megküzdeniük, ha a teljes gyereknevelési szakirodalmon átrágták magukat.

Ez a kettősség pedig nem vezet sok jóra: „Pszichológusként abszolút tisztában voltam vele, mit hogyan kellene csinálnom, de ahogy eljött az első dackorszak, minden teóriám bedőlt. Rájöttem, valahogy a gyermekeimmel való kommunikáción kellene javítanom, valamint arra is, hogy amíg én nem érzem jól magam a bőrömben, addig ők sem lesznek kiegyensúlyozottak, és ez az, ami leginkább kihat a viselkedésükre”.

Végül ebből a problémából kiindulva született meg a Plukkido nevű játék ötlete: szociálpedagógus barátnőjével, Pintér Orsolyával találtak ki egy táblajátékot, először csak otthoni használatra, hogy a gyerekek fantáziavilágát felhasználva könnyebben szót értsenek velük. A játék lényege, hogy mesébe ágyazva, kézzelfoghatóan, saját képzeletvilágán keresztül láttatja a gyermekkel, miért éri meg jól viselkedni az orvosi rendelőben, vagy időben lefeküdni.

A történet egyszerű: minden gyereknek van egy saját manócskafigurája, és a manónak kell segíteni például megmenteni egy fán ragadt cicát, amihez egyre feljebb kell mászni a létrán, vagy egy madárkának fészket építeni, amihez leveleket kell gyűjteni.

„Amikor nyugodtan, rendben megy az esti fürdés, abbahagyja a szék rugdosását, vagy szépen megeszi az ebédet, akkor a manócska feljebb lép a létrán, vagy kap egy levelet a fészekhez. De ha beindult a játék, nemcsak otthon lehet alkalmazni: a játszótéren vagy az oviban is – elég emlékeztetni fiktív küldetésére a gyereket.

Így sokkal könnyebben kezelhető lesz a hisztije, legalábbis hagyja, hogy anya megnyugtassa – avat be a játékszabályokba Judit. – Testvérek közti konfliktusok esetén tényleg csodát tesz, mivel a manócskáikkal egyszerre történik minden, így ha az egyik jó, a másik is látja ennek az előnyeit, ezáltal kevésbé éreznek késztetést a versengésre, megtanulnak együttműködni.”

Amikor a hisztit vagy a nehéz helyzetet játéknyelven próbálja megoldani a szülő, a gyerek megkapja ugyanazt a figyelmet, amit a rosszalkodás utáni szidással, csak a fegyelmezésnek pozitív kicsengése lesz, amitől mindketten jobban érzik magukat, hiszen egy szülő sem szeret ordibálni a kisfiával, kislányával.

Sőt, Judit tapasztalata és a játékot használó közel ezer család visszajelzései szerint a Plukkido a szülő pszichológiai jóllétét nemcsak így teszi helyre: segít a hétköznapi apróságok jó oldalára koncentrálni is, nemcsak feszültséget kezelni. Lehetővé teszi, hogy a rosszaságok helyett azokra a pillanatokra figyeljenek, mikor a gyermek örömet ad, hiszen a manócska akkor is feljebb lép a létrán, ha például a kicsi magától elpakolta a játékait.

Judit meggyőződése, hogy tökéletesen nevelni nem lehet, és nem is kell, mert minden gyereknél más válik be. Nincs örök recept vagy megoldás, a játék sem ezért született: „de a szülőkben megvan az a vágy, hogy minél jobban csinálják, görcsölés nélkül”.

Címkék: szülők, gyereknevelés, plukkido, motivációs játék gyerekneveléshez, tökéletes szülő, tökéletes gyerek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!