A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Egyszerű, de nagyszerű!

Az ünnepi menüsorok után most jöhetnek az egyszerűbb és takarékosabb ételek. Aminek nem csak a gyomrunk örülhet, de a pénztárcánk is hálás lehet érte. Ám nem kell feltétlenül az ízekkel is csínján bánni. Egyszerű és kevés alapanyagból is készülhetnek ízben gazdag fogások.

Fotó: Shutterstock.com

Vannak a télnek jellemző alapanyagai. Ilyen az alma, a burgonya, gesztenye vagy éppen a hüvelyesek, köztük a lencse. Ezekből számos hagyományos ételsor készülhet. Ám miért ne gondolhatnánk újra, és hozhatnánk ki belőlük valami mást?

Sült lencse

Újévben szerencsét hoz a lencse, no meg sok pénzt – tartja a közhiedelem. Ráadásul a lencse igazán egészséges étel, és nem is tartozik a drága alapanyagok közé. Érdemes néha kicsit másképp elkészíteni, és a sült lencsére cserélni a főzeléket. Amennyiben nincs otthon főtt-füstölt tarja, akkor helyettesíthető akár darált hússal is. A pulyka is illik hozzá.

Hozzávalók: 25 dkg vörös lencse, 25 dkg bacon, 25 dkg füstölt-főtt tarja, 2 tojás, 1 nagy doboz tejföl, 1 kanál olaj vagy libazsír, 25 dkg kemény sajt, 10 dkg füstölt sajt, fél teáskanál lestyán, fél teáskanál kakukkfű, 2-3 dkg vaj.

Elkészítése: A lencsét főzzük meg sós vízben, és szűrjük le. A felcsíkozott bacont és a főtt-füstölt tarját a zsiradékon pirítsuk meg, majd ezzel keverjük össze a főtt lencsét. A tejfölt a tojásokkal és a fűszerekkel keverjük össze, majd öntsük rá a lencsére, és jó alaposan keverjük meg. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, és öntsük bele a húsos lencsét. A tetejét szórjuk meg a kétféle reszelt sajttal. 200 fokon süssük addig, amíg a sajt megpirul a tetején.

Tepsis-vajas burgonya

Fotó: Shutterstock.com

A burgonya azért remek alapanyag, mert nagyon sokoldalúan felhasználható. Lehet belőle főétel, egytálétel, de köretként és más ételek kiegészítőjeként is jól megállja a helyét. Ráadásul a legolcsóbbak közé is tartozik. A tepsis-vajas burgonya időtakarékos étel, mert tíz-tizenöt perc alatt sütőbe tesszük, és legközelebb már csak akkor találkozunk vele, amikor elkészült. Nem kell végig a tűzhely mellett állni.

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 liter tej, 30 dkg füstölt sajt, 5 dkg vaj, 2 teáskanál só, fél teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál zsálya, 1 teáskanál szárított petrezselyemzöld.

Elkészítése: A megtisztított burgonyát karikákra vágjuk, majd a vajjal kikent tepsibe vagy egy hőálló tálba fektetjük. A tejet összekeverjük a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával, és ráöntjük a burgonyákra. 180 fokra melegített sütőbe tesszük, és amikor már a burgonya megpuhult, és a tejet is magába szívta, rászórjuk a reszelt sajtot. Addig sütjük, amíg megpirul a sajt.

Gesztenyekrém torta

Fotó: Shutterstock.com

A gesztenyemassza nem csak arra jó, hogy tejszínhabbal tálalják gyors desszertként. Néhány hozzávalóval kiegészítve igen elegáns és finom desszertet is varázsolhatunk belőle. Ilyen a gesztenyekrém torta is, amelyhez még csak a sütőt sem kell bekapcsolni. Remek vendégváró, de a szűkös napokat feledtető, mutatós édesség is.

Hozzávalók: 25 dkg háztartási keksz vagy bármilyen édes keksz, 2 csomag gesztenyemassza, 10 dkg vaj, 4 dl habtejszín, 2 teáskanál vaníliaaroma, 1 csomag lapzselatin, 0,5 dl tej, 3 evőkanál cukor vagy méz.

Elkészítése: A kekszet aprítsuk morzsásra késes aprítóval. Öntsük bele a felolvasztott vajat, és keverjük át alaposan. Tegyük tortaformába, és egy pohár aljával lapítsuk össze. Verjük fel habbá a tejszínt, közben adjuk hozzá a cukrot és a vaníliaaromát. Áztassuk hideg vízbe a lapzselatinokat. Amikor megpuhultak, langyosítsuk meg a tejet, és olvasszuk fel benne a zselatinlapokat.

A gesztenyemasszát keverjük össze a zselatinos tejjel, majd óvatosan keverjük hozzá a cukrozott tejszínhabot. Tegyük a keksz tetejére a gesztenyés habot, majd kerüljön hűtőbe, amíg megdermed.

Burgonyakrémleves télre hangolva

Fotó: Shutterstock.com

A krumplileves régen is igen kedvelt leves volt. Sokadikán rendszeresen került az asztalra, mert burgonya mindig akadt a háznál. Azóta nagy fejlődésen ment át az egyszerű krumplileves, és számos változatát készíthetjük el. Ebből az egyik legelegánsabb és laktatóbb a burgonyakrémleves télre hangolva. Csupa egyszerű alapanyag tökéletes összhangban. Amennyiben nem ragaszkodsz a burgonyához, vagy esetleg nem a kedvenced, úgy elkészítheted édesburgonyából, sütőtökből vagy épp sárgarépából is.

Hozzávalók: 4-5 szem közepes nagyságú burgonya, 1 liter húsleves, 1 nagyobb alma, 25 dkg bacon, 1 fej vöröshagyma, 2 kanál libazsír vagy étolaj, 2 dl tejszín, bacon és reszelt kemény sajt a tálaláshoz.

Elkészítése: A zsiradékon pároljuk meg a felkockázott vöröshagymát, amikor már átlátszó, ’üveges’, akkor dobjuk hozzá a felkockázott almát. Pároljuk puhára az almát, majd öntsük fel a húslevessel. Tegyük bele a felkockázott burgonyát, és főzzük puhára, majd botmixerrel pépesítsük és keverjük bele a tejszínt. Süssük ropogósra a bacont. Tálaláskor szórjuk a leves tetejére összetörve, és némi reszelt sajtot is.

Címkék: sült lencse, tepsis-vajas burgonya, gesztenyekrém-torta, burgonya krémleves

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!