A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Egyensúlyban vagyok

Horváth Lili gyönyörű, tehetséges, ráadásul az anyatejjel szívta magába a színművészetet, hiszen a csodálatos Tordai Teri lánya. Főiskolás osztályából ő lett először Jászai-díjas, három gyerek édesanyjaként is foglalkoztatott művész, de minden újságcikket elolvas a hivatásukban is sikeres többgyermekes anyákról, hogy megtudja, hogyan csinálják mások.

Horváth Lili
Fotó: Pitrolffy Zoltán

RIDIKÜL MAGAZIN Nemcsak játszik, hanem gyerekeket is tanít a magyar nyelv, a versek szeretetére.

HORVÁTH LILI Földessy Margithoz jártam tizennégy éves koromtól, ő készített fel a főiskolára is. Később, amikor már nekem is volt gyerekem, és éppen bezárták a Budapesti Kamaraszínházat, azt gondoltam, hogy jó ez a színészet, de kellene egy második út is.

Visszamentem Margithoz. Ő ötévestől hetvenéves korig vállal tanítványokat – én még csak kicsiket, öt-, illetve nyolcéves kortól. Nála is dolgozom, illetve voltak foglalkozásaim magánóvodában és gyerekszállodában is. Jövőbeni célom a nagyobb korosztály, és talán a Színház- és Filmművészeti Egyetemen való tanítás, de addig hosszú még az út.

RM Most nyáron is lesz ilyen?

HL Igen, ez lesz a harmadik mesehetem. Ez azért jó, mert dolgozom, de közben nyaralunk is a gyerekekkel.

RM Mekkorák a gyerekei?

HL Dorka ősszel kezdi a bölcsit, másfél éves, Ádám tízéves, most megy felsőbe, Áron pedig másodikos lesz.

RM A legnagyobb is élvezi a mesetábort?

HL Neki ez már ciki, ő kosártáborba megy. Hatalmas gyerek, úgyhogy beválasztották. Amikor még kisebbek voltak, és jöttek velem, hamar kiderült, hogy egyáltalán nem szeretnek szerepelni. Én sem szerettem gyerekkoromban.

A nagy rendezgetni szereti a gyerekeket. Sosem szerették, hogy az anyjuk tanít, nekik én a mama vagyok. Én sem voltam az a színházban felnövő apróság, és a gyerekeimet se viszem be az öltözőbe. Azért a nagy már látott néhány előadásban.

RM Miben?

HL A Játékszínben a Nyolc nő című előadásban, de legjobban Agatha Christie Tíz kicsi négere tetszett neki.

RM Nagy változások történtek a Játékszínben, ezek érintik önt is?

HL Vannak változások, bár a korábbi igazgató, Németh Kristóf, valamint utódja, Bank Tamás is kollégám volt a Kamaraszínházban.

RM Amikor kinevezték, Németh Kristóf azt mondta, hogy alapemberként számít önre.  

HL Az élet mindig mást hoz. Az elején, a nyitódarabban én játszottam a főszerepet, utána hamar elmentem babázni. Ez mindig visszaüt, nehéz visszaállni. Nem mondom, hogy nem számítanak rám, de ott mindenki szabadúszó, jönnek-mennek. Én is az vagyok, hiszen a Pesti Magyar Színházban is játszottam tavaly, és másutt is. De két jelenleg futó előadásban a jövő évadban biztosan játszom.  

RM Nagyon erős osztályban diplomázott Zsámbéki Gábor keze alatt, olyan osztálytársakkal, mint Fullajtár Andrea, Pelsőczy Réka, Kecskés Karina, Ónodi Eszter, Rába Roland. Ebből a csodálatos csapatból maga lett először Jászai-díjas. Aztán tíz év alatt szült három gyereket. A család győzött a karrier felett? 

HL Hosszú távú ez a pálya, sok fenn és lenttel, egy nagy pókerjáték. Nagy, nehéz drámai szerepekkel kezdtem, most pedig a könnyedebb műfaj dominál. Meg kellett tanulni váltani. Vagyunk egy páran háromgyerekes színésznők, de tényleg nehéz összeegyeztetni a nagy családot a színházzal.

Szerintem az én életem így van egyensúlyban. Bizonyos időszakokban nyilván nem tud olyan intenzíven működni a szakma, azért találtam ki a tanítást is, és való igaz, hogy most még nehezen tudnék beállni egy társulatba, ahol előírás a havi húsz-huszonkét előadás.

Közben a gyerekek nőnek, a helyzet változik, szeretem a színházat, csinálni is fogom. Persze, az ember lányának nyilván más lesz a szerepköre az idő múlásával, de nem félek, sose voltam naiva-alkat.

RM Nem érzi, hogy lemaradt valamiről; nem frusztrált?

HL Hazudnék, ha azt mondanám, hogy sose jut ilyesmi eszembe, de olyankor leülök, és átgondolom, hogy mi az, amit kihagytam, és mit kaptam cserébe. És akkor azt mondom, hogy ez így van jól. Próbálok nem keseregni, mert úgy gondolom, ebből kell kihozni a maximumot. Közben azt látom, hogy mindenkire ráhúznak valamilyen skatulyát.

Amikor indultam, az volt a sláger, hogy nekem Tordai Teri lányaként könnyű. Hát nem így van. Már azt is hallottam vissza, hogy miután orvos a férjem, én ezt csak hobbiként végzem. Ez sincs így. Egyrészt, mert ma már mindenki látja, hogy a magyar egészségügy nem sikertörténet, másrészt nyilván nekem is fontos, hogy a saját választott hivatásomban előrejussak.

Az emberek szeretnek felületesen ítélkezni. Közben tényleg nem kis munka van három gyerekkel, most is kétfelé fuvaroztam táborba őket. Ezt én így vállaltam, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy mindig könnyű. A színházba járok most pihenni, feltöltődni.

RM Belefér a negyedik gyerek is?

HL Nem! A harmadiknál is úgy gondolták páran, azért kellett, hogy a két fiú után legyen végre egy lány is, de nem ezért vállaltam. Imádom a gyerekeket, van türelmem is hozzájuk. Érdekes, mert én elvált szülők egyke gyermekeként nőttem fel, tehát nem volt ilyen modell előttem.

Mostanában, biztos ezért is, de rá vagyok kattanva azokra a riportokra, ahol sok gyerek van, és közben a mama valamit aktívan csinál. Nyilván én is kutatom, hogyan lehet ezt jól megoldani.

RM Milyen a két kamaszfiú után egy kislány?

HL Teljesen más világ! Három pasival már egészen elfiúsodtam, holott a nagymamámmal és a mamámmal erős női közegben nőttem föl. Viszont a férjem, Péter tipikus domináns férfi, és imádja, hogy két fia van.

RM Ezek fiús programokat is jelentenek?

HL Gyakran: mostanában, ugye, focimeccset nézünk, a zenében is van egy határozott ízlésük, tehát az úgynevezett női finomság valahol egészen hátul van. De nagyon érdekes, hogy ez a picike, aki még csak egyéves múlt, milyen hatékonyan rántotta helyre az elbillent hajót. A kis ellenállhatatlan nőiességével azonnal helyre teszi a papáját és a két bátyját.

RM A srácok is imádják?

HL De mennyire! Komoly harcot vívnak egymással, hogy melyik menjen be hozzá reggel ébreszteni. Nagyon-nagyon szeretik.

RM Ezek szerint a lányának nem lesz gondja a női önértékeléssel.

HL Igen, és ez azért tetszik, mert én nagyon sokáig nem így voltam ezzel. A papámmal most is jó a kapcsolatunk, de ő azért nem volt aktív résztvevője a gyerekkoromnak.

RM Nagypapának aktívabb?

HL Érdekes módon igen, és nagyon élvezi. Van két féltesóm, ők még fiatalabbak, a lányom az első lányunoka. Nagyon jó őket látni. Visszatérve a korábbi kérdésre: mivel nekem nemigen volt férfimodellem, sokat küzdöttem azzal, hogy is kell a férfiakkal bánni. Ahogy mondja, milyen jó ennek a kis csajnak, neki ez már nem lesz gond!  
RM Egyébként a srácoknak is szerencséjük van a húgukkal. Akinek csak fiútestvérei vannak, sokáig nem tudja, hogyan is működnek a lányok.

HL Igen, már ezért is gondolom valódi produktumnak, hogy nézhetem, terelgethetem őket, ahogy elindulnak az életben. Ha ehhez az ember még a szakmát is tudja csinálni, az már teljes siker.

RM Szakmai tervek?

HL Olyan is van. Igaz, hogy mi már voltunk egy színpadon az édesanyámmal, de most úgy gondoltuk, itt az idő egy nagyobb szabású közös munkára. Erről többet még nem mondanék.

RM Még csak tervezgetik?

HL Nem, kész az anyag, tanuljuk, és be is mutatjuk. Megint azt látom, hogy akkor is jönnek a lehetőségek, ha az ember szabadúszó. Ehhez persze meg kellett tanulnunk menedzselni magunkat, hiszen amikor én végeztem a főiskolát, akkor a diploma után automatikusan leszerződtettek egy színházhoz.

RM Lehet ma Magyarországon színészként úgy létezni, ahogy annak idején látta?

HL Teljesen más volt az a világ, mi a mamám korosztályához képest is átmeneti időszakban éltünk. Mindig arra gondolok, hogy az én gyerekeimnek már ez lesz az alapállapot, nekik már nem lesz gond, mert egészen máshogy indulnak az életben, ha színészek lesznek, ha nem. Nem tudom, hogy könnyebb, vagy nehezebb lesz-e, de ők ebbe nőnek bele.  

RM Viszonylag kevés filmben játszott. Miért?

HL A film még várat engem. Érdekes módon, mikor a főiskolát elvégeztem, rögtön megkaptam egy amerikai produkcióban, a Bűn és bűnhődésben Dunyát, az egyik legnagyobb szerepet. Azóta is mindig kiválasztanak, ha idejönnek a külföldi filmesek.

Magyar filmbe nem akarnak kiválasztani. Talán a rendezők nem szeretik azt a típust, amilyen vagyok, vagy nem készülnek olyan filmek, amikben az én karakteremre lenne szükség. Nemrég voltam egy castingon, ami nagyon jó lenne, ha sikerülne. Kíváncsi vagyok, mert magyar produkció, de egy kicsit külföldi is.

RM Az első külföldi filmes siker után nem gondolta, hogy kint folytassa?

HL Huszonkét éves voltam, fogalmam sem volt arról, mi hogyan működik külföldön, alig voltunk túl a rendszerváltáson, ráadásul nagyon későn érő típus vagyok. De érdekes, hogy vajon merre vitt volna a sorsom, ha akkor elindulok....

Nemrég egy rendezvény háziasszonya voltam, és az angol nagykövet – nagyon édes ember – azt mondta nekem, hogy Budapest egy kis Párizs, elment színházba is, és ilyen jó előadást még életében nem látott. Jó ilyeneket hallani. Én nem tudnék külföldön élni, mert nagyon honvágyas vagyok, de a gyerekeim, unokáim miatt lehet, hogy majd sokat kell utaznom. Később kiderül, merre viszi őket az élet.

RM Nem vágyik a kalandra?

HL Óvatos kalandor vagyok, ezt a férjemtől mindig meg is kapom, mert ő nem az. Nehezen indulok el, de mikor mégis útra kelek, azt nagyon szeretem. Sok szempontból jellemző rám a kettősség, az ikrek jegyében születtem. 

Címkék: család, színésznő, színpad, egyensúly, horváth lili, három gyerek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!