Egészségünket védő szuper kaják
Sokan talán nem is sejtik, hogy immunrendszerünk optimális működése a belek egészségén is múlik. Az emésztőrendszerben lakó mikroorganizmusok nemcsak közérzetünkre, kedélyállapotunkra vannak hatással, de még a testsúlyszabályozásban is szerepük van. Emésztőrendszerünk egészsége pedig alapvetően táplálkozásunktól függ.
Ez azt is jelenti, hogy egyszerűen segíthetünk egészséges bélflóránk, s rajta keresztül egész szervezetünk egészségének fenntartásában. Elég, ha tudjuk, hogyan kell okosan ennünk.
Alapelvek
Mielőtt bármiről beszélnénk, a legfontosabb, amit ismernünk kell, az a mértékletesség elve. Tulajdonképpen bármit ehetünk, csokit, szalonnát vagy friss kenyeret, nem fog megártani, ha ezekből kevésszer és keveset fogyasztunk. Az egészséges táplálkozás nem jelenti egyik élelmiszer tilalmát sem.
S bár a különféle étkezési divatok szeretik bűnösnek kikiáltani a cukrot, a zsírt, a lisztet, az állati fehérjét, a gasztroenterológusok, tehát a gyomor és bélrendszerrel foglalkozó orvosok szerint a vegyes táplálkozás a leghelyesebb, feltéve, hogy betartjuk az egyes élelmiszercsoportokra előírt mennyiségeket.
Érdemes előnyben részesíteni a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült péktermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, a rántás nélkül készült főzelékeket, a sovány, fehér húsokat, halakat, élőflórás natúr joghurtokat. Fogyasszuk az élelmi rostokban gazdag táplálékokat. Süssünk sütőzacskóban, főzés helyett pároljunk. Kerüljük a túl erős fűszereket. Sűrítéshez használjuk keményítőt vagy zabkorpát. Köretként friss zöldségekből készült salátákat.
(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 6. számának 40. oldalán!)
Még nincs hozzászólás