A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Egészségünket védő szuper kaják

Sokan talán nem is sejtik, hogy immunrendszerünk optimális működése a belek egészségén is múlik. Az emésztőrendszerben lakó mikroorganizmusok nemcsak közérzetünkre, kedélyállapotunkra vannak hatással, de még a testsúlyszabályozásban is szerepük van. Emésztőrendszerünk egészsége pedig alapvetően táplálkozásunktól függ.

Fotó: Shutterstock.com

Ez azt is jelenti, hogy egyszerűen segíthetünk egészséges bélflóránk, s rajta keresztül egész szervezetünk egészségének fenntartásában. Elég, ha tudjuk, hogyan kell okosan ennünk.

Alapelvek

Mielőtt bármiről beszélnénk, a legfontosabb, amit ismernünk kell, az a mértékletesség elve. Tulajdonképpen bármit ehetünk, csokit, szalonnát vagy friss kenyeret, nem fog megártani, ha ezekből kevésszer és keveset fogyasztunk. Az egészséges táplálkozás nem jelenti egyik élelmiszer tilalmát sem.

S bár a különféle étkezési divatok szeretik bűnösnek kikiáltani a cukrot, a zsírt, a lisztet, az állati fehérjét, a gasztroenterológusok, tehát a gyomor és bélrendszerrel foglalkozó orvosok szerint a vegyes táplálkozás a leghelyesebb, feltéve, hogy betartjuk az egyes élelmiszercsoportokra előírt mennyiségeket.

Érdemes előnyben részesíteni a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült péktermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, a rántás nélkül készült főzelékeket, a sovány, fehér húsokat, halakat, élőflórás natúr joghurtokat. Fogyasszuk az élelmi rostokban gazdag táplálékokat. Süssünk sütőzacskóban, főzés helyett pároljunk. Kerüljük a túl erős fűszereket. Sűrítéshez használjuk keményítőt vagy zabkorpát. Köretként friss zöldségekből készült salátákat.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 6. számának 40. oldalán!)

Címkék: csicseriborsó, quinoa, áfonya, köles, mungó bab, chia mag

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!