A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Eger, ahonnan a törökök sohasem vonultak ki teljesen

Eger elmondhatja, ő Magyarország legnépszerűbb kirándulóhelye. Mind a négy évszakban. Ráadásul Eger tud valamit, amit más városaink nem mindig. Idegenvezetői, pincérei, fürdőmesterei és taxisai nem csak mosolyognak, hanem valóban jó kedélyűek és kedvesek is. Létezik valami egységes vendégváró kultúra, amelyre a távolról jött felfigyel.

Fotó: Shutterstock.com

Kezdjük a rossz hírrel: nagyon kevés a parkolóhely, és Egert nem igazán a babakocsis látogatóknak találták ki. A jó hír viszont az, hogy nem is kell autó, a város kényelmesen bejárható gyalog. A távolabbi borozóhelyekre Dotto városnéző kisvonattal vagy nem túl drága taxival juthat ki az ember, ha inkább inna, mint vezetne.

Készülj fel előre!

Ha sikerült letenni a kocsit a belváros közelében, a vár felé haladva már-már elmerülnénk a barokk palotákkal szegélyezett, árnyas utcák szépségében, ha olykor nem törné meg az idillt egy-egy ordítóan oda nem illő épület.

Ehhez tudni kell, hogy a palotákat már az 1800-as években is tűzvészek, árvizek pusztították. Majd 1944-ben, a szovjetek bevonulása után, a németek bombázták, lőtték a várost, és számos régi épület összedőlt, kiégett. A későbbi évtizedekben pedig dacosan kellett ellentmondani a város egyházi, nemesi és polgári építészetének. De Eger ezek ellenére az egyik legszebb barokk városunk, belvárosát már 1968-ban védetté nyilvánították.

Foglaltál belépőt? Ez a leggyakoribb és legfontosabb kérdés. Mivel Eger roppant népszerű, kifejezetten kívánatos már otthon, online helyet foglalni, megvenni a belépőket, mindenhová, ahová menni akarunk. A város él a modern technika minden lehetőségével, még az egyházi intézményekben található kiállításai is korszerűek, gazdag interaktív lehetőségekkel.

Annak otthoni átgondolása, hogy mit akarunk Egerben megnézni és kiélvezni, már csak azért is fontos, mert például a vár ugyan nyitva este tízig, de az ottani kiállítások már hatkor zárnak. Egy sor látnivalót esélyünk sincs megnézni, ha nem mutatjuk fel foglalásunkat-jegyünket.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 10. számának 62. oldalán!)

Címkék: eger, egri vár, egerszalók, városlátogatás egerben, város a város alatt, érseki palota egerben, dobó tér egerben, egri termálfürdő, egri törökfürdő, szépasszonyvölgy

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!