Diétás és laktató tavaszi vacsorák nem csak nőknek
A tavasz nem csak örömet hozhat. Ahogy megszabadulunk a kabátoktól, vastag pulóverektől, előkerülnek ugyanis az addig jól titkolt részletek. Azaz a télen felszedett "tartalék". Ráadásul közeleg a strandszezon is, ezért (is) itt az ideje, hogy odafigyeljünk az étkezésre. Most olyan vacsorarecepteket mutatunk, amelyekkel kiválóan tudunk zsírt égetni, és még jól is lakhatunk.
A diéta vagy fogyókúra szó sokak számára jelent egyet a kérlelhetetlen és szomorú koplalással. Ám nem kell, hogy ez feltétlenül így legyen. Sőt, még a finom és laktató falatokról sem kell lemondanunk. Még jobb hír, hogy nem kell kizárólag salátán élni és nyers répát rágcsálni reggeltől estig.
Vannak ugyanis olyan ételek, amelyek úgy töltik meg a gyomrunkat, hogy nem növelik a súlyfelesleget, még akkor sem, ha vacsorára esszük őket. (Persze a megfelelő mennyiségű mozgás nem spórolható meg, nem váltható ki a táplálkozással.)
Az ajánlott ételek abban is hasonlítanak, hogy gyorsan kivitelezhetők, nem kell hosszasan főzni, sütni őket. Egy hosszúra nyúlt nap után gyorsan tudunk diétás, meleg és egészséges vacsorát varázsolni az asztalra akár a családnak, akár csak magunknak.
Tojásmuffin saláta ágyon
Bármilyen salátakeverék választható hozzá, de pusztán jégsalátakockákkal is nagyon finom és laktató.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 15 dkg szeletelt bacon
- 1 csomag salátamix
- 1 kiskanál libazsír
- csipetnyi só
- őrölt bors
Elkészítése:
- A muffinformákat kenjük ki libazsírral, majd béleljük ki a mélyedéseket baconnel.
- Üssük bele a tojásokat a kibélelt muffin formákba, és sózzuk, borsozzuk meg mindegyik tojás tetejét.
- 170 fokos sütőben süssük addig, amíg megszilárdulnak a tojások.
- Tálaljuk salátaágyon.
Laktató raguleves
Készíthető nem csak pulykából, de nagyon finom csirkecombból vagy akár sertésből is. Még különlegesebb, ha mangalicát választasz.
Hozzávalók:
- 25 dkg pulykacomb
- 3 közepes sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 vöröshagyma
- fél zellergyökér
- 1 fej karalábé
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes édesburgonya
- 1 teáskanál tárkony
- 1 teáskanál lestyán
- fél mokkáskanál őrölt fekete bors
- 2-3 evőkanál libazsír
- só, ízlés szerint
- víz
Elkészítése:
- A zsírt tegyük egy magasabb falú lábasba, és forrósítsuk fel.
- Dobjuk bele a felkockázott pulykacombot, és süssük addig, amíg a hús kifehéredik minden oldalán.
- Dobjuk bele az egyforma nagyságúra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergyökeret, édesburgonyát és a karalábét. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk három-négy percig.
- Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje a húst és a zöldségeket. Dobjuk bele egészben a vöröshagymát és a fokhagymát. Ízesítsük lestyánnal és tárkonnyal.
- Főzzük addig, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
Keleti sült csirke
A receptben szereplő zöldségeken kívül számos másik is tehető bele, akár egyszerre is. Remekül passzol hozzá a fehérrépa, zeller, fehérkáposzta, zellerszár, édesburgonya, brokkoli, karfiol, újhagyma vagy spárga.
Hozzávalók:
- 25 dkg csirkemell
- 2 vékonyabb szál sárgarépa
- 1 piros chili paprika (kápia vagy piros kaliforniai paprika is lehet)
- 1 kis fej vöröshagyma
- póréhagyma zöld szára
- 3-4 evőkanál szójaszósz
- 1 dl víz
- 3 evőkanál kókuszolaj
Elkészítése:
- Egy serpenyőben hevítsük fel a kókuszolajat. Az a jó, ha füstöl. Az egész sütés során magas hőfokot kell használni.
- Dobjuk bele a felkockázott csirkemellet. Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt sárgarépát, és keverjük össze.
- Amikor a csirke kifehéredik, dobjuk hozzá a felcsíkozott chili paprikát, majd a felszeletelt vöröshagymát.
- Kevergetés közben adjuk hozzá a szójaszószt és a vizet.
- Süssük addig, amíg a zöldségek és a hús is megpuhul. A legvégén szórjuk rá a póréhagyma felcsíkozott zöld szárát. Keverjük össze, és már forrón tálalható is.
Tepsis csirkecombfilé brokkolival
Időt lehet spórolni azzal, ha előre megsütjük a húst és megpároljuk a brokkolit. Hűtőben több napig eláll mindkettő. Így egy hosszú, fárasztó nap után csak a tepsibe kell dobálni őket, és pillanatokon belül meleg vacsora tálalható az asztalon.
Hozzávalók:
- 4 csirkecombfilé
- 1 brokkoli
- 2 teáskanál zsálya
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál só
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg félkemény sajt
Elkészítése:
- A csirkecombfiléket vágjuk falatnyi darabokra.
- Hevítsük fel egy serpenyőben a vajat és az olajat, majd dobjuk bele a felaprózott csirkecombfilé-darabokat. Sózzuk meg, és szórjuk be zsályával és fokhagymaporral. Süssük addig, amíg a húsok kifehérednek.
- Pároljuk félpuhára sós vízben a kisebb darabokra vágott brokkolit, majd szűrjük le.
- Tegyük egy tepsibe a sült húsdarabokat, és öntsük rá a szaftot is a serpenyőből.
- A félpuha brokkolit szórjuk a húsok köré.
- Szórjuk meg reszelt sajttal a tetejét, és 180 fokos sütőben süssük addig, amíg a sajt megolvad. Akkor a legfinomabb, ha a sajt egy kicsit meg is pirul itt-ott.
Még nincs hozzászólás