A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Diétás és laktató tavaszi vacsorák nem csak nőknek

A tavasz nem csak örömet hozhat. Ahogy megszabadulunk a kabátoktól, vastag pulóverektől, előkerülnek ugyanis az addig jól titkolt részletek. Azaz a télen felszedett "tartalék". Ráadásul közeleg a strandszezon is, ezért (is) itt az ideje, hogy odafigyeljünk az étkezésre. Most olyan vacsorarecepteket mutatunk, amelyekkel kiválóan tudunk zsírt égetni, és még jól is lakhatunk.

Fotó: Shutterstock.com

A diéta vagy fogyókúra szó sokak számára jelent egyet a kérlelhetetlen és szomorú koplalással. Ám nem kell, hogy ez feltétlenül így legyen. Sőt, még a finom és laktató falatokról sem kell lemondanunk. Még jobb hír, hogy nem kell kizárólag salátán élni és nyers répát rágcsálni reggeltől estig.

Vannak ugyanis olyan ételek, amelyek úgy töltik meg a gyomrunkat, hogy nem növelik a súlyfelesleget, még akkor sem, ha vacsorára esszük őket. (Persze a megfelelő mennyiségű mozgás nem spórolható meg, nem váltható ki a táplálkozással.)

Az ajánlott ételek abban is hasonlítanak, hogy gyorsan kivitelezhetők, nem kell hosszasan főzni, sütni őket. Egy hosszúra nyúlt nap után gyorsan tudunk diétás, meleg és egészséges vacsorát varázsolni az asztalra akár a családnak, akár csak magunknak.

Tojásmuffin saláta ágyon

Bármilyen salátakeverék választható hozzá, de pusztán jégsalátakockákkal is nagyon finom és laktató.

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 15 dkg szeletelt bacon
  • 1 csomag salátamix
  • 1 kiskanál libazsír
  • csipetnyi só
  • őrölt bors

Elkészítése:

  1. A muffinformákat kenjük ki libazsírral, majd béleljük ki a mélyedéseket baconnel.
  2. Üssük bele a tojásokat a kibélelt muffin formákba, és sózzuk, borsozzuk meg mindegyik tojás tetejét.
  3. 170 fokos sütőben süssük addig, amíg megszilárdulnak a tojások.
  4. Tálaljuk salátaágyon.

Laktató raguleves

Fotó: Shutterstock.com

Készíthető nem csak pulykából, de nagyon finom csirkecombból vagy akár sertésből is. Még különlegesebb, ha mangalicát választasz.

Hozzávalók:

  • 25 dkg pulykacomb
  • 3 közepes sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 vöröshagyma
  • fél zellergyökér
  • 1 fej karalábé
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes édesburgonya
  • 1 teáskanál tárkony
  • 1 teáskanál lestyán
  • fél mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 2-3 evőkanál libazsír
  • só, ízlés szerint
  • víz

Elkészítése:

  1. A zsírt tegyük egy magasabb falú lábasba, és forrósítsuk fel.
  2. Dobjuk bele a felkockázott pulykacombot, és süssük addig, amíg a hús kifehéredik minden oldalán.
  3. Dobjuk bele az egyforma nagyságúra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergyökeret, édesburgonyát és a karalábét. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk három-négy percig.
  4. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje a húst és a zöldségeket. Dobjuk bele egészben a vöröshagymát és a fokhagymát. Ízesítsük lestyánnal és tárkonnyal.
  5. Főzzük addig, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.

Keleti sült csirke

Fotó: Shutterstock.com

A receptben szereplő zöldségeken kívül számos másik is tehető bele, akár egyszerre is. Remekül passzol hozzá a fehérrépa, zeller, fehérkáposzta, zellerszár, édesburgonya, brokkoli, karfiol, újhagyma vagy spárga.

Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemell
  • 2 vékonyabb szál sárgarépa
  • 1 piros chili paprika (kápia vagy piros kaliforniai paprika is lehet)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • póréhagyma zöld szára
  • 3-4 evőkanál szójaszósz
  • 1 dl víz
  • 3 evőkanál kókuszolaj

Elkészítése:

  1. Egy serpenyőben hevítsük fel a kókuszolajat. Az a jó, ha füstöl. Az egész sütés során magas hőfokot kell használni.
  2. Dobjuk bele a felkockázott csirkemellet. Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt sárgarépát, és keverjük össze.
  3. Amikor a csirke kifehéredik, dobjuk hozzá a felcsíkozott chili paprikát, majd a felszeletelt vöröshagymát.
  4. Kevergetés közben adjuk hozzá a szójaszószt és a vizet.
  5. Süssük addig, amíg a zöldségek és a hús is megpuhul. A legvégén szórjuk rá a póréhagyma felcsíkozott zöld szárát. Keverjük össze, és már forrón tálalható is.

Tepsis csirkecombfilé brokkolival

Fotó: Shutterstock.com

Időt lehet spórolni azzal, ha előre megsütjük a húst és megpároljuk a brokkolit. Hűtőben több napig eláll mindkettő. Így egy hosszú, fárasztó nap után csak a tepsibe kell dobálni őket, és pillanatokon belül meleg vacsora tálalható az asztalon.

Hozzávalók:

  • 4 csirkecombfilé
  • 1 brokkoli
  • 2 teáskanál zsálya
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg félkemény sajt

Elkészítése:

  1. A csirkecombfiléket vágjuk falatnyi darabokra.
  2. Hevítsük fel egy serpenyőben a vajat és az olajat, majd dobjuk bele a felaprózott csirkecombfilé-darabokat. Sózzuk meg, és szórjuk be zsályával és fokhagymaporral. Süssük addig, amíg a húsok kifehérednek.
  3. Pároljuk félpuhára sós vízben a kisebb darabokra vágott brokkolit, majd szűrjük le.
  4. Tegyük egy tepsibe a sült húsdarabokat, és öntsük rá a szaftot is a serpenyőből.
  5. A félpuha brokkolit szórjuk a húsok köré.
  6. Szórjuk meg reszelt sajttal a tetejét, és 180 fokos sütőben süssük addig, amíg a sajt megolvad. Akkor a legfinomabb, ha a sajt egy kicsit meg is pirul itt-ott. 

Címkék: fogyókúrás vacsorák, tojás muffin saláta ágyon, laktató raguleves, tepsis csirkecombfilé brokkolival, keleti sült csirke

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!