A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

De mi az a crossminton?

Számos sportág, játék közül választhatunk manapság, ha szeretnénk egy kicsit megmozgatni magunkat. Most induló rovatunkban egy-egy sportág bemutatásával igyekszünk segítséget nyújtani, kedvet csinálni a mozgáshoz, a játékhoz. A crossminton, avagy a gyorstollas rejtelmeibe Darnyik Ágnes világbajnok versenyző avat be minket.

Tollasozzunk gyorsan egy kicsi teniszpályán, mindehhez használjunk fallabdaütőket! Valami hasonló lehetett ennek a sportágnak a kitalálói fejében, amikor megalkották ezt a kifejezetten élvezetes játékot.

Eredetileg az volt a cél, hogy a tollaslabdában igen zavaró szél faktorra találjanak egy olyan labdát, amelytől, sokkal élvezhetőbb lesz a játék. A speciális labdát és a játék ötletét Bill Brandes találta ki Berlinben.

Később erre a labdára alapozva hozta létre a német Speedminton cég a játékot, melyet 2001-ben nevezett el gyors tollaslabdának (Speed Badminton), amit mára már kisebb jogi viták következtében átneveztek crossmintonra – meséli a sportág kétszeres világbajnoka.

Na, de miről is szól ez a játék? – A játéktér két egymástól 12,8 méterre lévő 5,5x5,5 méteres négyzetből áll. Ezek a méretek a teniszpálya méreteiből adódnak. A játék célja végtelenül egyszerű: el kell találnunk labdával az ellenfél négyzetét, illetve megvédeni a sajátunkat.

Ha a labda a négyzeten kívül ér földet, akkor az ellenfél szerez pontot. A négyzetekből bármikor kiléphetnek a játékosok játék közben. A játékot 16 pontig játsszák, 15–15 állás esetén addig, amíg az egyik fél nem szerez két pont előnyt. Az ellenfél adogatásából és a sajátunkéból is szerezhető pont.

Sokszínű játék ez, amelynek mottója a „mindenhol, mindenkor” mondat. A játék egyszerre lehet hihetetlenül gyors és erős, vagy éppen taktikus és gondolkodós.

Játszhatunk teremben, szinte bármilyen talajon, de ha épp úgy tartja kedvünk, elég egy szalagot ledobnunk nyáron a kertben, a folyó, tó partján, és már indulhat is egy jó kis crossminton-csata. Verseny és szabadidős sportként is ugyanolyan élvezetes, alaposan átmozgatja az embert.

Egy kis labdaérzékkel hamar el lehet jutni olyan szintre, hogy sikerélménye legyen az embernek. Családoknak, baráti társaságoknak egyaránt jó aktív kikapcsolódást nyújthat.

Ez a remek játék még nem is számít drága sportnak. Három fontos kellék kell a kezdéshez: pálya, ütő és labda (speeder). Kezdő ütőszetteket már elég jó áron lehet kapni, a pályát is csak egyszer kell megvenni, a labda – mint minden sportágban – itt is fogyóeszköz.

Egy kezdő ütőszett kb. tízezer forint (2 ütő), a pálya kb. ötezer forint, a versenylabda darabja kb. 700 Ft. Aki kedvet kapott a játékhoz, országszerte több egyesületet (facebook.com/foxmintonsc/) talál, illetve boltot, ahol szerelést vásárolhat, vagy el is látogathat áprilisban Kiskunfélegyházára, ahol 1000 pontos nemzetközi versenyt rendeznek.

Ágnes története a legjobb példa a gyors sikerre, hiszen ő 2011 végén kezdett el játszani, és viszonylag gyorsan az Európa-bajnokságon találta magát, ahol női párosban első, egyéniben második helyen végzett.

Ezután több dobogós helyezés után tavaly jutott fel az abszolút csúcsra, amikor a varsói világbajnokságon egyéniben és női párosban is világbajnok lett. Ráadásul a versenyekre munka mellett, önköltségen készült fel.

Címkék: sikerélmény, új rovatunk, gyorstollas, speciális labda, új találmány, megfizethető

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!