A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

De mi az a crossminton?

Számos sportág, játék közül választhatunk manapság, ha szeretnénk egy kicsit megmozgatni magunkat. Most induló rovatunkban egy-egy sportág bemutatásával igyekszünk segítséget nyújtani, kedvet csinálni a mozgáshoz, a játékhoz. A crossminton, avagy a gyorstollas rejtelmeibe Darnyik Ágnes világbajnok versenyző avat be minket.

Tollasozzunk gyorsan egy kicsi teniszpályán, mindehhez használjunk fallabdaütőket! Valami hasonló lehetett ennek a sportágnak a kitalálói fejében, amikor megalkották ezt a kifejezetten élvezetes játékot.

Eredetileg az volt a cél, hogy a tollaslabdában igen zavaró szél faktorra találjanak egy olyan labdát, amelytől, sokkal élvezhetőbb lesz a játék. A speciális labdát és a játék ötletét Bill Brandes találta ki Berlinben.

Később erre a labdára alapozva hozta létre a német Speedminton cég a játékot, melyet 2001-ben nevezett el gyors tollaslabdának (Speed Badminton), amit mára már kisebb jogi viták következtében átneveztek crossmintonra – meséli a sportág kétszeres világbajnoka.

Na, de miről is szól ez a játék? – A játéktér két egymástól 12,8 méterre lévő 5,5x5,5 méteres négyzetből áll. Ezek a méretek a teniszpálya méreteiből adódnak. A játék célja végtelenül egyszerű: el kell találnunk labdával az ellenfél négyzetét, illetve megvédeni a sajátunkat.

Ha a labda a négyzeten kívül ér földet, akkor az ellenfél szerez pontot. A négyzetekből bármikor kiléphetnek a játékosok játék közben. A játékot 16 pontig játsszák, 15–15 állás esetén addig, amíg az egyik fél nem szerez két pont előnyt. Az ellenfél adogatásából és a sajátunkéból is szerezhető pont.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 4. számának 60. oldalán!)

Címkék: sikerélmény, új rovatunk, gyorstollas, speciális labda, új találmány, megfizethető

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!