A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Családi receptjeim

Néhány napja egy étteremben jártam, a barátnőm kínálgatta nekem a guacamolét, amire én azt válaszoltam, inkább mást ennék, mert ennél én ránézésre jobbat csinálok. Nagyképűnek hangozhat a kijelentés, meg aztán ízlés kérdése is, ki mit tart jobbnak. De a gondolat szöget ütött a fejembe, ezért megmutatnám három receptemet, amire azt mondom: az enyém a legjobb. Ha erre azt mondja, hol van ez attól, amit ön tud, ossza meg velünk!

Fotó: Thinkstock

Guacamole

Elsőként akkor lássuk, hogyan csinálom én a guacamolét! Szerencsére ezt a mexikói mártogatóst egyre többen kedvelik nálunk is, ami remek dolog, hiszen könnyű elkészíteni, és az avokádó igen egészséges is, úgyhogy két legyet üthetünk egy csapásra.

A klasszikus receptben korianderzöld szerepel, ezt nálunk nagyon ritkán lehet kapni, kifejezett utánajárást igényel, ráadásul sokan nem is szeretik, így hát elhagytam a receptből. (De aki szereti, és kap a piacon vagy a keleti boltokban, bátran használja.) Ugyanez a helyzet a jalapeño paprikával, az is ugrott.

Hozzávalók: 2 db érett avokádó, 1 kicsi lila hagyma vagy 3 szál újhagyma a zöldjével együtt, 1 db paradicsom félbevágva, kimagozva, csak a húsára van szükség, ½ csésze konzerv fekete bab lecsöpögtetve, 1 zöldcitrom leve, só, bors

Elkészítés: Az avokádót félbevágjuk, magját kiemeljük, a húsát kikanalazzuk egy tálba. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a paradicsomot, a citromlevet, sózzuk és borsozzuk.

Ízlés szerint összetörjük a hozzávalókat – van, aki krémesen szereti, és botmixert használ a művelethez, én inkább a rusztikus, darabosabb változatnak vagyok a híve. Utoljára adom a krémhez a fekete babot. Eddigre egy élénkzöld, piros és fekete pöttyökkel tarkított mártogatósunk lesz. Pirítóssal, tortillachipsszel isteni!

TIPP:  Az avokádót szobahőmérsékleten érleljük 2-3 napig, ha nem kaptunk a boltban puhát. Sose tegyük a hűtőbe, és ne főzzük meg, mert úgy roppant keserűvé válik a húsa.

Túrógombóc

A túrógombócot a legtöbben úgy készítik, hogy a hozzávalókat (búzadara, tojás, túró) összekeverik, hagyják állni egy kis ideig, majd kifőzik.

Jó lehet ez is, ha nagyon-nagyon pontosan eltaláljuk a dara mennyiségét – ellenkező esetben vagy a vízben szétmálló reménybeli vacsoránkat nézhetjük búsan, vagy pedig barátságtalan mérkőzést vívhatunk családtagjaink közreműködésével a kőkemény túrógombóc ellen. Az én gombócom könnyű, rezgős, de nem széteső, úgyszólván tökéletes.

Hozzávalók: kb. 12 gombóchoz: 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 10 dkg búzadara, csipet só, 7 dkg vaj

A tálaláshoz tejföl, porcukor, zsemlemorzsa, vaj

Elkészítés: A túrót egy tálban villával egyneműsítjük, hozzáadjuk a puha vajat, a tojások sárgáját, összekeverjük. Hozzáadjuk a grízt, azt is alaposan elkeverjük a túróban. Félretesszük pihenni a masszát, ha van rá időnk, akár 2-3 órára is.

Tapasztalatom szerint nem kell hűtőbe tenni, mert ott a vaj visszadermed, a túró is összekapja magát, ebben aztán nem lesz könnyű elvegyíteni a tojásfehérjehabot. 

Vajon vagy olajon zsemlemorzsát pirítunk, ebbe forgatjuk majd a kifőtt gombócokat. Felverjük a tojás fehérjét kemény habnak. A hab harmadát erőteljes mozdulatokkal belekeverjük a túrós-grízes masszába, fellazítva azt, a maradék kétharmadot pedig megkíséreljük viszonylag óvatos mozdulatokkal hozzáadni..

Vizes kézzel ízlésünknek megfelelő nagyságú gombócokat formálunk, forrásban lévő vízbe tesszük őket.

Ennek végig mozognia kell, ne hagyjuk, hogy a forrás leálljon, de szükségtelen, hogy a víz bugyogva, erőteljesen forrjon. A gombócok hamarosan feljönnek a víz tetejére, attól kezdve 2-3 percig még főzhetjük, majd szűrőkanállal szedjük őket a megpirított zsemlemorzsába. Porcukorral, tejföllel az igazi.

Cukkiniropogós

Végül az egyik legnagyobb családi kedvencet mutatom meg, a nyár megunhatatlan sztárját.

Azért – is – áll közel a szívemhez, mert szeretem az ilyen Andersen-féle mesebeli átalakulásokat: az olcsó, szerényen meghúzódó, jelentéktelen kis cukkiniből egyszer csak egy olcsó, nagyon finom, gyorsan elkészíthető vacsora lesz, amit kedvünk szerint variálhatunk mártogatósokkal, köretekkel.

Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom, cipelhetjük magunkkal munkába másnap, azt is jól tűri, egyszóval igazi jolly joker.

Hozzávalók: 3 jól megtermett cukkini (számítsunk rá, hogy sózás után a zöldség nagyon össze fog esni, inkább általunk extrémnek gondolt mennyiséget reszeljünk le, meglátják, nem lesz sok), 1 közepes burgonya, 1 tojás, zsemlemorzsa, só, bors,petrezselyemzöld

Elkészítés: A cukkinit hámozzuk meg, sajtreszelőn reszeljük finomra, sózzuk meg, és tegyük félre, hogy levet eresszen. Nagyjából fél óra elég neki, ekkor nyomjuk ki belőle a felesleges nedvességet.

Reszeljük hozzá a nyers burgonyát. Ettől fogva gyorsan kell dolgoznunk, mert a cukkini még akkor is enged levet, amikor már kinyomkodtuk, úgyhogy erre jó, ha minél kevesebb időt kap. Üssük hozzá a tojást, mehet bele az apróra vágott petrezselyem, a bors, majd annyi zsemlemorzsa, hogy gombócokat tudjunk formázni a masszából.

Tenyerünk között lapítsuk el a gombócokat, hempergessük zsemlemorzsába. Nem túl forró, nem túl sok zsiradékban süssük szép pirosra a kérgét úgy, hogy lehetőleg a belseje is átsüljön.  

TIPP:  Vásárláskor figyeljünk rá, hogy ne testes, hanem karcsú darabokat válogassunk, mivel a vékony példányok fiatalabbak, ezért vélhetően kevés magjuk van.

Címkék: receptek, túrógombóc, cukkini ropogós, guacamole

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!