A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Covid-19 vagy influenza?

A gyerek megjön a suliból, tüsszög, köhög, hőemelkedése van. Levert, kifejezetten rosszul érzi magát. Anyuka hasonló tüneteket hoz haza a munkahelyéről. Másnap már az óvodás is köhög. Mi ez, teszi fel a kérdést a család. Nátha? Covid-19, vagy influenza?

Fotó: Shutterstock.com

Ki tudja ezt eldönteni? A szakemberek is csak annyit mondanak, ha gyanús, teszteltesse magát. De hát ez nem olcsó szórakozás. Marad a „majd meglátjuk” álláspont, meg a szorongás, hogy reméljük, nem koronavírus.

Hasonlóságok

Sajnos a COVID–19 és az influenza tünetei között sokkal több a hasonlóság, mint az eltérés. Már 2019-ben, a világjárvány elején is azt mondták a szakemberek, hogy a koronavírus és az influenza fertőző légúti betegségek, amelyeket vírusok okoznak, ezért sok közös tünetük van.

Mindkét fertőzés vírusai hasonló módon terjednek, beszéd, tüsszentés vagy köhögés útján felszabaduló légzőcseppeken vagy aeroszolokon keresztül. Ezek a cseppek a közelben lévő személy szájába vagy orrába kerülhetnek, vagy belélegezhetők. A vírusok akkor is terjedhetnek, ha valaki olyan felületet érint, amelyen az egyik vírus jelen van, majd megérinti a száját, az orrát vagy a szemét.

A COVID-19 és az influenza közös tünetei: a láz, a köhögés a légzési nehézség, fáradtság, torokfájás orrfolyás vagy orrdugulás, izomfájdalom, fejfájás, hányinger vagy hányás, de ez utóbbi gyakrabban fordul elő gyermekeknél, mint felnőtteknél.

Mindkét betegség súlyossága a tünetek hiányától az enyhe vagy súlyos tünetekig terjedhet. Mivel a COVID-19 és az influenza tünetei hasonlóak, pusztán ezek alapján nehéz diagnosztizálni. Ráadásul mindkét fertőzés súlyos szövődményekhez vezethet, például tüdőgyulladáshoz, szervleálláshoz, szív- vagy agyhártyagyulladáshoz, agyvérzéshez és bizonyos esetekben halálhoz. Sok influenzában vagy a COVID–19 enyhe tüneteiben szenvedő ember otthon pihenéssel és sok folyadékkal képes meggyógyulni.

Különbségek

Fotó: Shutterstock.com

A COVID–19 és az influenza között ugyanakkor sok különbség is van. Más szövődményeket okozhatnak és más kezelést igényelnek, mivel különböző vírusok okozzák őket. A COVID-19-et a SARS-CoV-2 nevű új koronavírus, míg az influenzát az A és B influenzavírusok.

Fontos tudni, hogy a tünetek a megfertőződés után különböző időpontokban jelentkeznek. A COVID–19 tünetei általában később, 4-14 nappal, az influenza tünetei hamarabb 1-4 nappal a vírussal való találkozás után. Ha tehát kiderül, hogy olyan közösségben voltunk mi magunk, vagy gyerekünk olyan iskolai osztályba jár, kamaszunk olyan buliban, zárt térben megtartott koncerten volt, ahol a koronavírus-fertőzöttség jelen lehetett, s a tünetek rajtunk vagy rajtuk csak egy hét után jelennek meg, sajnos valószínűsíthető a Covid-19.

Jellemző különbség, hogy COVID-19 esetében hirtelen íz- vagy szagvesztés léphet fel, mely az influenzánál csak az orrdugulás miatt van. A Covidban gyakoribb a hányás és a hasmenés. Hosszabb ideig fertőz, mint az influenza. A jelenlegi ismeretek szerint a fertőzöttek körülbelül 2 napig terjesztik a vírust, mielőtt a tüneteket észlelik, és legalább 10 napig fertőzőek maradnak a tünetek első megjelenése után.

Ha valaki tünetmentes vagy tünetei elmúlnak, akkor is lehetséges, hogy még 10 napig fertőző marad. Különböző lehet a köhögés típusa és súlyossága. Az influenza általában enyhe, száraz köhögést okoz, míg a COVID-19-es köhögés tünetei súlyosabbak, tartósabbak és légszomjat váltanak ki.

Egy másik különbség az, hogy az influenza többféle vírusellenes gyógyszerekkel kezelhető. A COVID–19 kezelésére jelenleg csak egy vírusellenes gyógyszer, az úgynevezett Remdesivir engedélyezett. Különbség az is, hogy a COVID-19 fertőzőbb és gyorsabban terjed, mint az influenza. A súlyos betegségek, mint például a tüdő sérülése gyakoribb a COVID-19, mint az influenza esetén.

A halálozási arány is magasabb a COVID-19-nél, mint az influenzánál. Sajnos a COVID-19-et és az influenzát okozó vírusok az influenzaszezonban egyszerre terjedhetnek. Ha ez megtörténik, az emberek akár mindkét betegségben egyszerre is megbetegedhetnek.

Így előzhetjük meg

Fotó: Shutterstock.com

Évente kérhetünk influenza elleni védőoltást, ezzel bizonyítottan csökkenthető az influenzafertőzés súlyossága, és a súlyos szövődmények kockázata is. Az influenza elleni oltás védelmet nyújt a három vagy négy influenzavírus ellen, amelyek várhatóan a leggyakoribbak az adott évi influenzaszezonban.

Az influenza elleni védőoltás nem akadályozza meg a COVID-19 fertőzést, de egyes kutatások szerint csökkentheti a fertőzés kockázatát. A COVID-19 elleni vakcinák pedig bár nem akadályozzák a megfertőződést, viszont kivédik a betegség súlyos következményeit és lefolyását.

Amit megtehetsz

 • Kerüld a nagy rendezvényeket és tömeges összejöveteleket.
 • Kerüld a szoros kapcsolatot bárkivel a háztartásodon kívül
 • Gyakran moss kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig, vagy használj alkoholalapú kézfertőtlenítőt, amely legalább 60% alkoholt tartalmaz.
 • Viselj maszkot beltéri nyilvános terekben zsúfolt eseményen vagy nagy összejövetelen.
 • Köhögéskor vagy tüsszentéskor a szájad és az orrod a könyököddel takard el.
 • Kerüld a szem, az orr és a száj érintését
 • Ezeknek a nem különösebben nehéz szabályoknak a betartásával határozottan képes vagy csökkenteni mindkét légúti fertőzés kockázatát.

A delta

Fotó: Shutterstock.com

A koronavírus delta variánsa virulensebb, vagyis fertőzőképesebb az elődeinél. A kutatók szerint az oltások mellett továbbra is fontos a megfelelő védekezés, mert ez a vírus egyre jobban képes terjedni a levegőben. Az utóbbi időben egyre több országban kezdték el betiltani a szövetmaszkokat, éppen azért, mert bár ezek is képesek csökkenteni a levegőbe jutó vírus mennyiségét, ahhoz nem elegendőek, hogy teljes mértékben kiszűrjék a vírust. 

Mikor kell sürgősen orvosi ellátást kérni?

 • légzési nehézség esetén
 • tartó mellkasi fájdalom vagy mellkasi nyomás érzésekor
 • új mentális zavar észlelésekor
 • ébredési vagy ébrenmaradási nehézség esetén
 • ha sápadt, szürke vagy kék színű a bőr, az ajkak vagy a körömágyak.

(Forrás: WHO, Mayo Clinic)

Címkék: nátha, covid19 vagy influenza, koronavírus tesztelés, coronavírus delta variáns, influenza elleni védőoltás, sars-cov-2

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!