A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Bulizó kamaszok, aggódó szülők

A nyár a fesztiválozás időszaka, és mi, szülők, karikára aggódjuk magunkat, hogy mi lesz a gyerekünkkel mulatozás közben. Rengeteget hallunk az italba csempészett drogokról, az emlékezetkiesést okozó tablettákról. Az nem megoldás, hogy eltiltjuk a bulizástól, de figyeljünk néhány dologra, és figyelmeztessük a kamaszt is!

Fotó: Shutterstock.com

Kétségbeesett apuka osztotta meg az egyik nagy közösségi hálón, hogy fiai egy ismert szórakozóhelyen pusztán két tequila elfogyasztása után a részegség minden súlyos jelét mutatták, holott a két feles nem adott erre elegendő okot.

Szerencsére volt egy harmadik barát, aki nem ivott, és felhívta az édesapát, jöjjön el a furcsán viselkedő gyerekeiért, akik egyébként már inkább fiatal felnőttek voltak. Ők pedig másnap semmire sem emlékeztek. Bár szerencsés módon időben biztonságba kerültek, az aggódó szülő a rendőrséghez fordult.

Ahol közölték, hogy amíg nincs bizonyítható bűncselekmény, nem tudnak semmit tenni, legfeljebb razziáznak. Ilyenkor az extasy- és a speed-tablettákat szűrhetik ki, de ezekből csak a gyerekeknek lesz gondjuk; sem a helyet, sem a dílereket nem tudják felderíteni.

A szórakozóhely vezetője is csak a válllát vonogatta: ők ott nyitják ki helyben az üvegeket, vagy gépből adják az italt, illetve a rövid italokat rendszerint adagolókból töltik. Ha ezeken kívül valami belekerül a pohárba, arról ők nem tehetnek, ahogy a vendégkörükért sem felelnek. Tegyük hozzá, a személyzetért sem.

Sajnos a ma ismert dizájnerdrogok kémiai szerkezete eltér a kábítószerlistákon található anyagokétól, azaz nem szerepelnek a tiltólistákon, és a partydrogok is "lazáknak" vannak kikiáltva. Pedig tévhit, hogy az extasy, a speed olyan könnyű drog, amely nem okoz függőséget. 

Az előbbi szer használata során erősen emelkedik a pulzusszám, a vérnyomás, kiszárad a száj, a szervezet sok vizet veszít, előfordul szédülés, verejtékezés. A speed hatóanyaga az orvostudományban is használt metamfetamin.

Igen közkedvelt, mivel fokozza a szexuális aktivitást, kitolja az ébrenlétet, gondtalan érzést okoz, csak másnap eredményez depressziós, levert, súlyosan életunt hangulatot.

Mit tehetünk mi, akik tudjuk, hogy veszély leselkedik a gyerekünkre? Persze már kicsiny korától tudatosítani kell benne, hogy az alkohol kis mennyiségben és jó minőségben, lehetőleg otthon fogyasztva értékes. Továbbá, hogy a drog fogyasztása megengedhetetlen. Nincs kevés, nincs csak egy kicsi, nincs "egyszer kipróbálom".

Bár unottan bólogatnak, mikor a szülő ötvenedszerre, századszorra is elmondja nekik, mire figyeljenek egy-egy bulin, akkor is tegyük ezt meg minden alkalommal, hogy mélyen bevésődjön a fiatalba, hogy tudja, mikor van baj, mikor kell segítségért fordulnia.

Talán az a legfontosabb, hogy mondjuk el a gyerekünknek: ne igyon nyitott üvegből, pohárból, tegye a hüvelykujját az általa kinyitott palack tetejére, ne hagyja magára az italát. És ha bármi furcsa jelenséget vesz észre magán, bátran és gyorsan forduljon segítségért. Hívja fel a szülőt, úgy, hogy biztos lehet abban, nem szidást, hanem azonnali segítséget kap.

Az is jó megoldás szokott lenni, ha a fiatalok többen mennek fesztiválozni, beosztják, hogy egyvalaki közülük nem iszik alkoholt. Egyik este az egyik barát, másik este a másik. Ők a vigyázók, akik jó esetben hazaviszik taxival a kissé elázottakat, vagy rosszabb esetben tudnak segítséget hívni.

Élvezzék a gyerekeink a fesztiválok idejét: ne rettegjünk értük, hanem működjünk együtt velük!

Címkék: alkohol, bulizás, fiatalok, veszély, fesztiválozás, részegség, partik, partidrogok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!