Bonbonvarázslat
Ételhez a bort, borhoz a csokoládét - mondja Gulyás Gyöngyvér bonbonkészítő, aki borvacsorákon kínálja házi készítésű csokoládéit. A hagyományos ízek mellett most éppen levendulával, citromfűvel, rózsaborssal, sós karamellel és vargányával ízesíti a bonbonjait.
„Imádok kísérletezni, kevertem már a töltelékbe gorgonzolát, sőt, pöfeteggombát is, szeretem vegyíteni a sós és az édes ízeket. Vörösborok mellé a piros bogyós gyümölcsöset tudom elképzelni, vagy valami nagyon fűszereset: aszalt szilvát, csillagánizst, fahéjat. Könnyű fehérborokhoz bodzavirágot, almát, barackot.
Öt évvel ezelőtt készítettem először csokoládét – karácsonyi ajándéknak. Akkor jöttem rá, milyen jó ezzel foglalkozni, de sokáig eszembe se jutott, hogy ebből akár vállalkozást is lehetne indítani, csak álmodoztam arról, milyen jó lenne naphosszat ezzel foglalkozni.
Aztán az ismerőseim körében szájhagyomány útján terjedt, hogy bonbonokat készítek, az ismerősök ismerősei is elkezdtek rendelni, és márciusra annyi rendelésem lett, hogy fel kellett mondanom a munkahelyemen. Ma már tanítom is a bonbonkésztést – olyan jó látni, milyen boldog, aki elkészíti élete első formácskáját!”
Gyöngyvér felhívja rá a figyelmet, hogy a minőségi alapanyagok nagyon fontosak, és jó lenne, ha minél többen odafigyelnénk arra, hogy mi van abban a csokoládéban, amit választunk.
„Mert igenis egészséges a csokoládé, de csak akkor, ha tiszta és természetes – csökkenti a koleszterinszintet, jó a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, a memóriát is javítja, lassítja az öregedést, a bőrnek is nagyon jót tesz, és depressziót is lehet vele kezelni, mert a fogyasztás hatására endorfint termel a szervezetünk.
De mindig nézzük meg a címkét! Ha azt olvassuk, hogy kakaóvaj, kakaómassza, cukor és legfeljebb természetes vaníliaaroma van benne, akkor az jó csokoládé. Minden más csak ront a minőségen. Sajnos ilyet ritkán kapni az üzletekben, ezért vásároljunk inkább csokoládémanufaktúráktól, és akkor nincs lelkifurdalás: egészségesen csokoládézunk.”
Még nincs hozzászólás