A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Beszéljük meg!

Tulajdonképpen érthetetlen, hogy egy párkapcsolatban miért nem tudjuk érzelmeinket, sértettségünket, dühünket, szorongásainkat megfogalmazni és elmondani. Sajnos gyakran előfordul, hogy erre nem vagyunk képesek. Pedig őszinte beszélgetések nélkül egészséges, kiegyensúlyozott párkapcsolat talán nem is létezik.

Fotó: Shutterstock.com

Amikor nyitottan és őszintén beszélünk egymással, segítünk megérteni és kifejezni az érzéseinket, igényeinket és vágyainkat.

A hallgatás tudománya

Mindenki szeretné, ha párja megértené. Ha végighallgatná, és átérezné mindazt, amit mondani akar. Ha igazán figyelne rá. Ezt az értő figyelmet azonban nekünk is gyakorolni kell. Persze nem úgy, hogy végig sem hallgatjuk partnerünket, s már a közepén belevágunk azzal, hogy de.

A de szócska ellenállást fejez ki. Azt üzeni, hogy megértjük, de valójában mást gondolunk, mást érzünk. Valójában nem látjuk, nem fogadjuk el az ő nézőpontját és érzéseit. Miközben ő beszél, csak arra várunk, hogy tegye le végre a pontot a saját mondatai végére, és elkezdhessük a saját mondókánkat, a saját szempontjaink közlését.

Az ilyen kommunikáció nem a viták, problémák tisztázásához vezet, hanem a beszélgetés eldurvulásához, veszekedéshez. A jóízű, értő, tisztázó, magyarázó beszélgetés helyett megint csak az marad, hogy nem ért meg engem.

Ha a ’de’ szócska helyett gyakrabban és őszintébben használjuk a ’megértem’, ’átérzem’, ’szeretném’ kifejezéseket, kevesebbet fogunk veszekedni. Bár néha nehéz lehet őszintén beszélni arról, hogyan érezzük magunkat bizonyos helyzetekben, mégis meg kell próbálni.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 11. számának 48. oldalán!)

Címkék: konfliktuskezelés, nő - férfi kommunikáció, párkapcsolati kommunikáció, sértődés, én üzenetek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!