A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Berlini kalandok kezdőknek és másodszor érkezőknek

Berlinbe utazni valójában nem kihívás. Még csak nem is kaland. Felül az ember egy fapados járatra, és nagyjából bő egy óra leforgása alatt meg is érkezik a német fővárosba. Így hát valójában nem ezzel kezdődik az utazás. Hanem a megérkezéssel.

Fotó: Shutterstock.com

De leginkább egy 30 évvel ezelőtti megérkezéssel. Igaz, akkortájt vonattal keltünk útra, 12 órás utazás után az NDK-ba érkeztünk, ahonnan metróval egyenesen az NSZK-ba repültünk át anélkül, hogy kitettük volna a lábunkat Berlinből. És az is igaz, hogy az átjutáshoz még egyszer használni kellett az útlevelünket.

Akkor ismertem meg a Falat, a Check point Charlie-t, Kreuzberg fiatalok által foglalt negyedét, a törököt a sarki pékségből és Mariannt, a szállásadónkat.

Átmeneti lakásunk felé tartva egy kanapéra is sikerült szert tennünk: lomtalanítás volt ugyanis a kerületben, barátunknak pedig pont egy fekhelye hiányzott a bérelt lakásból. Felkaptuk hát – emlékeim szerint – teljesen sértetlen, újszerű bőrkanapét, és vittük.

Hátunkon a hátizsákkal, kezünkben a kanapéval vándoroltunk a punkok, hippik által elfoglalt – amúgy teljesen üres, sokszor bontásra ítélt – házak előtt.

Azt gondoltam, milyen furcsa, idegen, és mégis ismerős minden: velem egykorú fiatalok ültek a járdaszegélyeken, a házak előtt, festették át a falakat éppen, vagy csak ültek, dumáltak, zenéltek, mindenkinek roppant színes volt a haja, és még színesebb a ruhája.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 5. számának 64. oldalán!)

Címkék: berlin, berlini látványosságok, reischtag, brandenburgi kapu, berlini tévétorony, spree folyó, múzeum-sziget

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!