A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Belső orvosunk az immunrendszer

Jönnek a hosszú téli éjszakák és a rövid nappalok. Ilyenkor immunrendszerünk akkor is kimerül, ha nincs járvány. Sokat hallunk arról, hogyan lehet csökkenteni a járványveszélyt, hogy miért kell maszkot hordani, távolságot tartani, alaposan kezet mosni.

Fotó: Shutterstock.com

Arról azonban ritkábban beszélünk, hogy szervezetünket nem csak kívül, de belül is védhetjük a ránk támadókkal szemben. Ennek a belső védelemnek immunrendszer a neve. Az immunrendszer hihetetlen dolgokra képes. Képes legyőzni milliónyi kórokozót, felismeri a hibás struktúrájú sejteket, s eltakarítani őket, felismeri az egészségünket veszélyeztető anyagokat, és képes ezeket is hatástalanítani. Persze csak akkor, ha jól működik.

A betegség csak akkor alakul ki, ha az immunrendszer megadta magát, és a harcban alul maradt. Ha a legfontosabb immunszerveink, vagyis a csecsemőmirigy, a lép, a csontvelő, a máj, a nyirokcsomók, a mandulák jól együttműködnek egy meglehetősen bonyolult kapcsolati rendszeren keresztül, szinte egymásnak adják a feladatot, vagyis azt, hogy egészségesen tartsanak minket. Ahhoz, hogy az egész bonyolult rendszer tökéletes legyen, segítenünk kell. Megfelelő tápanyagok szervezetbe juttatásával, míg más mérgező anyagok elkerülésével, pihenéssel, mozgással, örömet adó tevékenységekkel.

Hasznos baktériumok

Testünk baktériumflórája szervezetünk első védelmi vonala. Csak a száj-, az orr- és a garatüregben több mint 50 milliárd hasznos és nélkülözhetetlen baktérium található. Ha jól érzik magukat, megvédenek az idegen és rosszindulatú betolakodók ellen. Csökkentik a fertőzésre való hajlamot. Ugyanilyen hasznos baktériumtelep bélrendszerünk nyálkahártyája is. Ezek a szervezetbarát bacik nem csak a jó emésztés miatt fontosak, de ellenálló képességünket is növelik.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 10. számának 38. oldalán!)

Címkék: egészséges táplálkozás, immunerősítés, testünk baktériumflórája, rendszeres mozgás előnyei, hideg-meleg zuhany váltogatása, értorna, szaunázás, immunerősítő gyógynövények

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!