Barackos sajttortácska a Sütizz cukrászdából, Juhos Józseftől
HOZZÁVALÓK:
300 g zsendice (Sándor Tamás sajtmanufaktúrájából), 25 g porcukor, 43 g zselatinmassza, 33 g folyékony tejszín, 60 g fehér csoki, 22 dkg tejszínhab, citromhéj, narancshéj
A barackbetéthez: 50 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg cukor, 8 g pektin, 6 g zselatin por
A piskótához: 6 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt
ELKÉSZÍTÉS:
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét a cukorral habbá verem. A sárgáját óvatosan hozzákeverem, majd a lisztet is, hogy csomómentes masszát kapjak. Szilikonos sütőpapírra kikenem, és 10 perc alatt 170 °C-on készre sütöm. Ha kihűlt, leszedem róla a papírt, és 4 cm átmérőjű kerek kiszúróval korongokat készítek belőle.
A barackbetétet egy nappal hamarabb készítem el, hogy a szilikonformákban megfagyjanak. A sárgabaracklekvárt lassú tűzön felmelegítem, míg forrni nem kezd. Egy száraz edényben elkeverem a cukrot, a pektint és a zselatinport.
Amikor már forr a lekvár, beleöntöm a cukros keveréket, és 1-2 percig kevergetem. Ha a lekvár nagyon darabos, botmixerrel eldolgozom, és úgy adagolom ki a kis félgömb szilikonformákba.
Egy tálcára téve a mélyhűtőbe teszem. A zsendicét a porcukorral elkeverem. A fehér csokit vízgőzön felolvasztom, de odafigyelek, kevergetem, nehogy leégjen.
A zselatinmasszát a folyékony tejszínnel felforrósítom. Közben habbá verem a tejszínhabot is. A porcukros zsendicébe elkeverem az olvadt, nem forró fehér csokit. A tejszínhab 1/3 részét alaposan elkeverem, a maradékot spatulával eldolgozom, és közben hozzáöntöm a forró zselatinos tejszínt.
Félgömb szilikonformákba töltöm úgy, hogy 1 cm maradjon a pereméig. Kiszedem az előző nap elkészített barackbetéteket, és óvatosan belenyomkodom a krémbe.
Az előzőleg elkészített, kiszúrt piskótakorongokkal lezárom a krémet, és mélyhűtőbe teszem egy éjszakára. Másnap a fagyasztóból kiszedve 1 órára normál hűtőszekrénybe teszem. Ezután tálalható.
Még nincs hozzászólás