A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Báli etikett

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakban egymást érik a bálok. Azt mindannyian tudjuk, hogy egy ilyen nagyszabású rendezvényre illik kiöltözni, ám a szabályok nem csak a ruházatra vonatkoznak: szórakozás közben oda kell figyelnünk az etikettre is. Ebben segít minket Görög Ibolya a protokoll szakértője, akit a báli etikettről kérdeztünk:

A báli öltözet a black tie, ami a szmokingot és a hosszú alkalmi ruhát jelenti. A szmoking fekete, az ing fehér, a csokornyakkendő is fekete (aki a szmokinghoz fehéret hord, az a pincér). A ruha bokáig ér. A jó ízlés nagyon fontos, még tökéletes alakkal se engedjünk mindent láttatni...

Fotó: Shutterstock.com

A szakember figyelmeztet: bálra ne érkezzünk pontosan, de ne is késsünk fél óránál többet; a program kezdetére, illetve a nyitótáncra érjünk oda az asztalunkhoz!

Semmi nem tiltja, hogy kísérő nélkül induljunk a bálba, de Ibolya ezt nem javasolja: Engem egyszer meghívtak egy bálba díszvendégnek, ahol igyekeztek olyan asztalhoz ültetni, ahol egyedül érkező férfi is ült. Nagyon rosszul éreztem magam. Tehát partneres rendezvény-re jobb párral érkezni, s bár szórakozhatunk külön, ennek is megvannak a szabályai: az első tánc mindig a partneré, utána következnek az asztaltársaság tagjai, majd mindenki más. Távozni viszont együtt illik!

A bálterembe lépve és az asztalnál sem mindegy, hogyan viselkedünk: Ne surranjunk, hanem vonuljunk! Egyenes derék, kicsit emelt áll, mosoly - mint a színésznők. A férfi jobbján karonfogva vezeti be a hölgyet. Az asztalnál állva köszönnek az ott lévőknek, kezet nem kell fogni. A férfi húzza ki a széket a hölgynek, és mikor a nő leült, akkor üljön le ő is. Legalább a bálban adjuk meg a módját az illemnek." A mellettünk ülővel beszélgethetünk, de keresztbe kiabálni tilos! Felkérésnél a férfi lép a nőhöz, felteszi a kérdést: Szabad?, ha a hölgy a férjével van, akkor egy kis fejbólintással az ő engedélyét is kéri. Ha a nőt olyan férfi kéri fel, akivel nem akar táncolni, akkor köszönöm, most nem táncolok mondattal elküldheti, de ekkor még egy szám alatt nem mehet el mással sem. Lekérés tánc közben nincs! Ha tömegen kell átvergődni magukat, a férfi megy elöl, kezével tartja a hölgyet. Legfeljebb két tánc után a nő jelzi, hogy már menne a helyére. A férfi visszakíséri és megköszöni a táncot. Éjfél után általában az elfogyasztott alkohol mennyiségtől függően lazulnak a szabályok, lazuljunk mi is, de ne feledjük: másnap arra is emlékezni fognak!

Az étkezésnek mindig vannak szabályai, bálban is: "Az asztalhoz ülve a szalvétát a tányér bal oldalára tesszük, ezzel jelezve, hogy elfoglaltuk a helyünket. Ha már van étel az asztalon, akkor a damasztszalvétát az ölünkbe helyezzük. Ha elmegyünk az asztaltól, de még visszatérünk, a jobb oldalra, ha végleg távozunk, akkor a bal oldalra tesszük a damasztot. Ha morzsa kerül az asztalra, nem szedegetjük, vendég nem takarít. Ha nagyobb a gond, például felborul a borospohár, a pincérnek szólunk és megköszönjük, hogy eltakarítja. Egyre többen esznek úgy, hogy letámasztják a könyöküket és a fejükkel bólintanak a falat fölé, mint egy olajfúró torony. Ne könyököljünk! Új szokás: a nők leülnek az étkezőasztalhoz, és azonnal keresztbe feldobják a lábukat, így a térdük magasabban van, mint az asztal, s derékszögben meggörbülve, a tányérba belebukva esznek. És még egy hiba, amit már elmondani is szégyellek: az evőeszközök nyalogatása. Még a kapucsínós kanalat se...! Tessék leütögetni a pohár szélén!

S hogy mikor távozhatunk? Legalább az első táncot várjuk meg, de azért ne maradjunk söprögetni se.

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!