A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Babonaság, bolondság

A házasságkötéssel kapcsolatban se szeri, se száma a hiedelmeknek, babonáknak, hagyományoknak. Bár mikor megkérdezték az ókori bölcset, hogy valóban rosszul sikerülnek-e a házasságok, ha szerdán kötik őket, a fejét szomorúan ingatva csak azt felelte: 'Nem látom be, miért épp a szerda lenne kivétel.' Mi azért csokorba gyűjtöttünk néhány különösen érdekes babonaságot.

Fotó: Thinkstock

- Egy orosz mondás szerint a „jó emberek nem házasodnak májusban”, mivel a helyi hiedelmek szerint a májusban kötött frigyek hamar zátonyra futnak. A hiedelem onnan eredhet, hogy oroszul a május kísértetiesen hasonlít a „majatsza” szóra, amely küszködést és szenvedést jelent.

- A frigy megkötése semmiképp se essen szombatra: bár az esküvők tekintetében ez az egyik legnépszerűbb nap, talán mégsem érdemes kockáztatni, hisz a babona szerint szerencsétlenséget hoz. Aki boldog házasságra, anyagi jólétre és egészségre vágyik, időzítse az esküvőt szerdára vagy csütörtökre!

- Aki pénzügyileg is szeretné bebiztosítani a házasságát, az az oltárhoz vonulás előtt tegyen egy pénzérmét a cipőjébe – lehet, hogy kényelmetlen lesz, de megér ennyit a jólét.

 - Marokkóban a mai napig szokás, hogy a menyasszonyt megfürdetik tejben, így testileg és lelkileg megtisztul – ha nem vágyunk erre a hosszadalmas procedúrára, kövessük az amerikai szokást, miszerint esküvő előtt elég megmosni a kezet és az arcot, így nemcsak a múlt démonaitól, de a korábbi szerelmek emlékeitől is megszabadulhat az ember.

- Ha a frigy megkötése napján szikrázóan süt a nap, vagy szivárványos az égbolt, akkor gondtalan házaséletre számíthatunk. Ugyancsak jót jelent a kéményseprő és a fekete macska is.

- Baljós jel a gyík, a nyúl, a malac vagy egy nyitott koporsó megjelenése az esküvői menet előtt.

- Az esküvőn a koszorúslányoknak is komoly szerepük van: ha rózsaszirmokkal  hintik felaz oltárhoz vezető utat, azzal elegyengetik a házasélet rögös útját.

- Ismeretes, hogy a boldogító igen kimondása után a szingli hölgyek által legjobban várt pillanat a menyasszonyi virágcsokor eldobása. Ám ennek van egy, az erősebbik nem körében kevésbé népszerű férfi megfelelője: az újdonsült férj a násznép szeme láttára veszi le az ara harisnyakötőjét, amit a férfisereg közé dob, aki pedig elkapja, az hamarosan megnősül.

- Érdemes az autókra üres konzerv-, üdítős- vagy sörösdobozokat kötni, ugyanis a nagy csörömpölés elijeszti a közelben leselkedő gonosz szellemeket.

- A nászéjszaka előtt fontos, hogy a férj felkapja friss házastársát, és úgy lépjék át a közös otthonuk küszöbét – ez a csel megtéveszti a démonokat, hiszen nem két, hanem egy ember lép be a házba, így éjjel biztosan nem fogják megzavarni az ifjú párt.

Címkék: esküvő, hiedelmek, szokások, babonák, esküvői szokások

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!