A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Azok a csudálatos hatvanas évek

Tulajdonképpen egy kicsit érthetetlen, de tény, divat a retró. A hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek slágereit játszó rádió a legnépszerűbb. Közösségi oldalát több mint százezren követik. A hatvanas években lemezből készült játékokat újra gyártják, és aranyáron kínálják. A hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években készült filmekkel, sorozatokkal arat az M3-as csatorna. És bárhová megyünk, a retró slágerek szólnak.

Fotó: Fortepan

Persze ez a harminc év, amelyről beszélünk, minden volt, csak nem egyforma. Más volt a divat az öltözködésben, a zenében, a filmművészetben. Másmilyen volt a szépségideál, a smink- és frizuradivat. Mások voltak a sztárok, a televíziós sorozatok. Mégis a 21. századból visszanézve, ez mind retró. Lássuk hát évtizedenként!

A hatvanas évek

Amerikában azt a fiatal férfit választják elnöknek, aki három évvel később Dallasban merénylet áldozata lesz. A Kennedy-gyilkosság megrázza az egész világot. A következő év Gagariné, aki első ember a világűrben, a Vosztok repülésekor 27 éves, és szintén ebben az évtizedben meghal.

Fotó: Fortepan

Az évtized elején az NDK kormánya felépíti a berlini falat, Magyarország pedig az első lakótelepet. A József

MI MIBE KERÜLT?
1 liter tej: 3 Ft
1 kg fehér kenyér: 3 forint hatvan fillér
4 gombóc fagyi: 2 Ft
Sport szelet csoki és társai: 1 Ft
Trabant típusú gépkocsi: 44 ezer Ft, a Skoda: 61 ezer Ft
1 doboz Fecske cigaretta 4,40 Ft, az előrúzsozott filterű (nőknek!) king size méretű Velence cigaretta: 8 Ft
Attila telep lakásainak átlagos alapterülete 46 négyzetméter. A pápa nemet mond az évtized forradalmi gyógyszerére, az antibébi-tablettára.

Az évtized közepén a műanyag szatyrok elöntik a nyugati áruházakat.

Nálunk száz háztartásra 48 darab mosógép, 23 darab porszívó, 19 hűtőszekrény jut. 1965-ben 304 ezer telefon-előfizető van.

Egy új vonalra átlagosan tizenkét évet, egy autóra nyolc évet kell várni. Egy fiatal mérnök kezdő fizetése 1200 forint. Emelkedik az alkoholfogyasztás.

Évente 50 ezer, kétszoba-összkomfortos lakás árát isszuk meg. Lebontják a Blaha Lujza téren álló Nemzeti Színházat. Barnard professzor elvégzi az első szívátültetést. Hazánkban életbe lép egy gazdasági kísérlet, az új gazdasági mechanizmus. Az évtized végén pedig kilép az ember a Holdra.

A kor lakásdivatja: a nagy mintás függöny, az apró mintás tapéta, a műbőr klubfotel, az egyenes vonalú bútor és a kerámia. Nyugaton az ötvenes évek eleganciája, nálunk meg a viharkabát és a lóden kezd kimenni a divatból. Az új őrület, a műszálas ruha, a nejloning, az orkánkabát meg a miniszoknya.

Hatvannégyben a miniszoknya tervezője egyetlen nyár alatt meggazdagodik. A miniruha rendszerint az A vonalat követi, gyakoriak a pöttyös vagy geometrikus formák. Amerikában beköszönt a hippikorszak. Jelszava: „szeretkezz, ne háborúzz!”.

Ez az életérzés megjelenik az öltözködésben is. Divat a virágminta, a trapézfarmer, a fejpánt. A fiatalok lázadnak. Minden és mindenki ellen, aki nem fiatal. Hódít a pszichedelikus zene és a szabad szerelem.

Fotó: www.pinterest.com

Bemutatják Fellini Az édes élet című filmjét. Hitchcock leforgatja a Madarakat. Ez az évtized lesz a magyar filmművészet aranykora is. 1961-ben elkészül a minden idők egyik legjobb focis filmjének tartott, Fábri Zoltán rendezte Két félidő a pokolban. Két évtizeddel később a hollywoodi változata is elkészült Menekülés a győzelembe címmel, többek között Sylvester Stallone és Michael Caine közreműködésével.

FILMEK
Két félidő a pokolban (1961) r.: Fábri Zoltán
Sodrásban (1963) r.: Gaál István
Szegénylegények (1965) r.: Jancsó Miklós
A tizedes meg a többiek (1965) r.: Keleti Márton
Hideg napok (1966) r.: Kovács András
Az édes élet (1960)
A jó, a rossz és a csúf (1966)
Volt egyszer egy vadnyugat (1968)
2001 - Űrodüsszeia (1968)
Andrej Rubljov (1966)
1965-ben bemutatják a magyar mozi legfontosabb alkotásainak egyikét, a Jancsó rendezte Szegénylegényeket. És a legnépszerűbbet is, A tizedes meg a többiek címmel.

A főszereplő Sinkovits Imre a második világháború idején ügyeskedő, vagány tizedese a legemlékezetesebb magyar karakterek egyike.

De ekkor készül el Bacsó Péter klasszikusa A tanú, amely annyira jól sikerült szatíra az ötvenes évekről, hogy tíz évig marad dobozban. Először a hetvenes évek végén mutatják be, és azóta persze minden évben újra.

De ekkor kerül a mozikba A veréb is madár, a Mici néni két élete is. Ezeket a filmeket minden évben többször is újra vetíti a televízió. A televízió, mely a hatvanas évek elején jelenik meg a magyar lakásokban.

Természetesen egyetlen csatornán, fekete-fehérben, és hetente csak öt napon át, napi néhány órában sugároz műsorokat. De népszerűsége robbanásszerűen növekszik. Előfizetőinek száma folyamatosan emelkedik.

Az évtized elején azok, akik még nem rendelkeznek készülékkel, a szomszédoknál izgulják végig az első igazi krimit a Belphegor, a Louvre fantomját. A Robin Hood, a Tenkes kapitánya, az Orion űrhajó, a Ki mit tud?-ok és táncdalfesztiválok vetítésekor az utcák kihalnak, egy egész ország ül az képernyők előtt.

Fotó: Fortepan/ Szalay Zoltán

A házibulik új táncőrülete a korszak elején a twist, a végén már a rock and roll. 1960 augusztusában először lép színpadra egy Beatles nevű együttes. Nálunk Németh Lehel a sztár. Már nem sokáig.

ZENÉK
Megáll az idő (Vámosi János)
Ádám, hol vagy? (Fenyvesi Gabi)
Hol jár az eszem? (Zalatnay Sarolta)
Ha én szél lehetnék (Omega)
She loves you (Beatles)
It Is now or never (Elvis Presley)
The green, green grass of home (Tom Jones)
Let it bleed (Rolling Stones)
Light my fire (Doors)
Highway 61 (Bob Dylan)
Az utcán (Illés)
Hatvanháromban, az Ifjúsági Parkban, mely szinte az egyetlen ifjúsági szórakozóhely, a fehér ing és nyakkendő még kötelező, de már fellép az Illés, az Omega, a Metro meg a Scampolo.

Szécsi Pál és a gyönyörű hangú színésznő, Domján Edit szerelméről suttog az ország.

1966-ban a sanzonbizottság engedélyezi, hogy az Illés-zenekar Még fáj minden csók című dala részt vehessen a táncdalfesztiválon. Miközben Angliában a Beatles piacra dobja a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című albumát.

A világvevő rádiókon már „bejön” a Luxemburg adó, ahol, igaz, alig élvezhetőn, de már hallható a Beach Boys, és az is, amit Jimy Hendrix művel a hathúros gitárral.

Legsikeresebb dalait ekkor írja a később Nobel-díjas dalnok, Bob Dylan. És félmillió fiatal zarándokol el az első őrületes popzenei eseményre, a woodstocki fesztiválra.

Fotó: Wikipédia

Szépségük teljében az olasz színésznők, Sophia Loren, az idén kilencvenéves Gina Lollobrigida, de a kor legmodernebb szépségikonja Brigitte Bardot, bár a filigrán és bűbájos Audrey Hepburn is örök.

A férfiak közül a szépfiú Alain Delon, és örök versenytársa a macsó Belmondo. Magyarországon ekkor Gábor Miklós a férfiideál, Pécsi Ildikó a legjobb nő, Váradi Hédibe minden magyar férfi szerelmes, miként, a hazai szex szimbólumba, Tordai Teribe is.

Címkék: retro, omega, sophia loren, gina lollobrigida, beatles, fellini, ifjúsági park, hatvanas évek, alain delon, holdra szállás, belmondo, gábor miklós, dallas, kenedy-gyilkosság, színes tévé, német lehel, woodstock

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!