A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az új munkakör: távmunkás háztartásbeli

Otthonról dolgozni nagyjából csodának ígérkezik. Nincs szűk iroda, munkahelyi légkondi- és egyéb harc, megszűnik az utazással járó idő- és türelemveszteség. Otthonról dolgozni viszont azt jelenti, hogy sem munkaidőd, sem magánéleted nincs igazán. A kettő ugyanis gyakran összefolyik.

Fotó: Shutterstock.com

Úgy tűnik, a munkavállalókon túl a munkaadók is rákaptak a távmunka ízére, a munkaerő-közvetítő cégek azt jósolják, hogy az elkövetkező két évben várhatóan megkétszereződik, megháromszorozódik a munkahelyen kívül dolgozók száma. De milyen hozzáállást kíván ez a munkaadó, a munkavállaló és – a legfontosabb! – a család részéről?

Bizonyos munkakörök esetében a munkaadók kezdik felismerni, hogy nemcsak társadalmi, de gazdasági előnyökkel is jár, ha a munkavállalót a munkahelyére való bejutáshoz nem kell utaztatni, netán az útiköltségéhez hozzájárulni; nem elhanyagolható költségmegtakarítást jelent, hogy nem kerül pénzbe a munkaállomás felállítása, karbantartása, illetve hogy tulajdonképpen eltűnik a távmunkás feladatköréhez kapcsolódó rezsi is.

Arról nem is beszélve, hogy a munkahelyi környezetben kevésbé koncentrált, kevésbé hatékony a munka, az óránkénti cigaretta- és/vagy kávészünetek, a munka közbeni ’traccspartik’ mind-mind megrövidítik a munkaadót – mármint ő valószínűleg így érzi.

A távmunkás viszont bizonyíthatóan sokkal többet túlórázik, sokkal kevesebbet van szabadságon, és kevesebbszer vesz ki betegszabadságot – noha ez utóbbi valószínűleg azt jelenti, hogy a munkavállaló betegen is dolgozik, valljuk be: a fent elsoroltak sok főnök vágyainak netovábbját jelentik.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 6. számának 56. oldalán!)

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!