A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az idő pénz!

Tény, hogy felgyorsult világban élünk, és zsonglőrködnünk kell az időbeosztással ahhoz, hogy mindenre jusson elegendő időnk. Hol van már a 'nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás' klasszikus ideája? Nagyon tudatosan kell terveznünk, ha azt szeretnénk, hogy rendben menjenek a dolgaink, és jusson idő lazításra is.

Fotó: Thinkstock

A jó időbeosztás titka, hogy tartsunk rendet a fejünkben és a határidőnaplónkban, amely manapság digitális is lehet. Fontos, hogy legyen egy precíz listánk, amin még a „nemszeretem” feladatok is szerepelnek. Ha megvan a feladatlista, neki lehet látni a tervezésnek, és eldönteni, hogy mely prioritások alapján és milyen sorrendben végezzük a teendőinket.

„Dolgozhatunk határidők alapján, vagy érzelmi megközelítés szerint, azaz egy 0–10-es skálán bejelölve, mennyire kényelmetlen az adott feladat. A 0 az egyáltalán nem zavaró, a 10 pedig az, ami nagyon nyomaszt.  Azzal foglalkozzunk először, amelyik a legmagasabb pontszámot kapta. Ha sok 10-es pontszámú feladat van, akkor nézzük meg, melyiknek mi a határideje, és a legrövidebb határidejű munkát végezzük el" – javasolja Gelsei Bernadett életvezetési tanácsadó.

5 tipp kismamáknak!
Némi szervezéssel megoldható, hogy ne kifacsart citrom legyen az anyuka, hiszen ő is csak ember, neki is jár a pihenés és a feltöltődés.
1. Pontos napirend. Alakítsd ki kettőtök napirendjét, amelyben mindenki számára jutnak értékes időszakok. Ha egyedül nem megy, kérj bátran segítséget!
2. Tandem. Keress a környékeden egy kismamát, egy barátnőt, valakit, akiben tökéletesen bízni tudsz, és egyezzetek meg abban, hogy a hét egy-egy napján vigyáztok egymás gyerekére 1-2 órát.
3. Csináljátok együtt! Süssetek, főzzetek, dolgozzatok együtt. Nem tart hosszabb ideig, ha a gyerek tempójában takarítunk, mintha őt folyton távol tartva, dühösen tennénk ugyanazt. Még szórakoztatóbb is így.
4. Apa is besegíthet. Ne zavarjon, hogy nagyobb a pocsolya a fürdetésnél, vagy éppen másképpen játszik a gyerekkel. Ezt az időt engedd át nekik, te addig foglalkozhatsz magaddal.
5. Tanulj meg relaxálni! Azok a kismamák, akik már a várandósság alatt megtanultak relaxálni, sokkal jobban ki tudják használni az agyuk kapacitását.

Célszerű tehát a legnehezebb feladattal kezdeni a munkát, ez ugyanis lendületet ad a többihez, ami már szinte magától fog menni. A legnehezebb feladattal való kezdés további előnye, hogy megelőzi a munka felhalmozódását. Fontos az is, hogy csak az adott feladatra koncentráljunk, ne csapongjunk.  A párhuzamos feladatvégzés a számítógépnek való, az emberi agy nem képes erre, hatékonyan semmiképpen. Mindig fejezzük be az megkezdett munkát, és csak ezután kezdjünk bele a következőbe!

Tartsuk be az úgynevezett kétperces szabályt: ami két percnél rövidebb ideig tart, azt végezzük el rögtön, mert így megelőzhető az apró-cseprő feladatok felhalmozódása, és elkerüljük a halogatás csapdáját. Ami ennél több időt igényelne, azt jegyezzük fel, hogy el ne felejtsük, de közben folytassuk inkább a megkezdett munkát!

A kitartásban sokat segít, ha a feladat elvégzése után megjutalmazzuk magunkat. A jutalom lehet apró dolog is: egy csésze kávé, egy jó zene, pár perc napfürdőzés – ez ízlés dolga. Fő, hogy örömöt okozzon!

Címkék: kismama, feltöltődés, időbeosztás, kikapcsolódás, feladatmegoldás, két perces szabály

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!