A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az érintés varázsa

Anna már vagy másfél éve szenvedett. Napról napra kedvetlenebb lett, nem tudott aludni, nem volt türelme enni, képtelen volt nevetni, és rendszeresen hibázott a munkájában is. Hogy a hónapok óta tartó kínlódásának oka a reménytelen szerelem, mindenki tudta, csak egyvalaki nem. Bálint, a szerelem tárgya.

Fotó: Shutterstock.com

Pedig mindennap találkoztak. Anna reggelente hosszan bíbelődött a tükör előtt, magassarkút vett föl, pedig sose tudott biztonsággal járni benne, és folyton más színűre festette a haját, hátha Bálint észreveszi végre. De azon túl, hogy mindig udvarias volt, és hogy néha beszélgettek semmiségekről, mint ahogy a kollégák szoktak, vagy hogy ebédszünetben meghívta a lányt egy sütire vagy kávéra, nem történt más.

Megérinthettél volna

Anna barátnői már utálták, ha megszólalt a telefon, annyira unták Anna örökös kesergését. Már az összes praktikát és taktikát bevetették, hogy a férfit szerelembe ejtsék, Annát elcipelték egy mágushoz, aki szerelmi kötést csinált, gyertya fölött varázsigéket mormoltattak vele, de semmi.

Anna huszonnyolc éves volt és szingli, Bálint harminchat és nőtlen, és aki együtt látta kettejüket az ügyfelekkel tárgyalni, azt gondolhatta: az Isten is egymásnak teremtette őket. A hónapok csak peregtek, és azonkívül, hogy Bálint zavart mosollyal viszonozta Anna szemezéseit, csábító nevetését, ajándék sütikéit és vicces feliratú meglepi bögréit, nem történt semmi lényeges.

Végül Anna nem bírta tovább, és egy nehéz nap után elhívta Bálintot borozni. Ilyesmi gyakran megtörtént a kollégák között, így Bálint sem feltételezett semmi gyanúsat, és kedve is volt a lánnyal tölteni egy-két ártatlan órát.

A vallomás

A borozó jótékony homályában aztán Anna remegő hangon és falfehéren bevallotta, hogy szerelmes Bálintba, és másfél éve csak őrá vár. Bálintnak a szava is elállt. Egy hajtásra kiitta a bort, majd pár percig tartó döbbent csönd után azt mondta, álmában sem gondolta volna, hogy egy ilyen jó csajnak ő kellhet, és nyomban hajlandóságot is mutatott, hogy közelebbről megismerjék egymást. Annával madarat lehetett volna fogatni.

Pár nappal az ominózus borozás után, amikor kéz a kézben andalogtak avart rugdosva a parkban, Bálint Anna felé fordult, és azt mondta, csak egyetlenegy dolgot nem ért.

– Ha tényleg így éreztél, hogy lehet, hogy soha nem értél hozzám? Miért nem érintettél meg?

Anna meghökkent. Visszapergette az elmúlt másfél évben elkövetett összes taktikáját és praktikáját, és belátta, hogy tényleg, az érintés valahogy kimaradt. Nem merte, túl kínosnak érezte volna, vagy ki tudja, miért.

Fotó: Shutterstock.com

Varázserő az ujjakban

Vannak pofonegyszerű dolgok, amelyek varázslatként működnek, mégsem tudatosul bennünk, hogy még csak ki sem kell nyújtani érte túlzottan a kezünket. Ilyen az érintés is, melyet bizonyos körökben mágiaként tartanak számon.

Az agykontrollon tanítják, hogy a beszélgetés közben elkövetett váratlan érintés után tudat alatti üzenetet küldhetünk a másiknak. Példának vegyük Anna esetét. Tegyük föl, hogy odamegy Bálinthoz a legfrissebb aktával, és egy sima, munkával kapcsolatos kérdést intéz hozzá. Amint feltette a kérdést, ráteszi jobb kezét (innen áramlik kifelé, a bal kézen pedig befelé az energia) a férfi vállára vagy karjára, és egy pillanatig ott tartja.

Az érintés olyan semmitmondó, annyira kollegiális vagy baráti, hogy Bálintnak fel sem tűnik, legalábbis a tudatosság szintjén nem. A tudatalattija viszont érzékeli az energiát, és hirtelen felébred, figyel. Ha ezt a pillanatot Anna kihasználja, és a férfi homloka közepén lévő energiaközpontba, a ’harmadik szemébe’ nézve megfogalmaz egy gondolatot, üzenetet, például azt, hogy Bálint, nyugodtan megindulhatsz felém, mert nekem is nagyon tetszel, akkor az a tudatalatti szintjén eljut Bálinthoz anélkül, hogy kínos pillanat adódna.

Egyáltalán nem csoda ezután, ha Bálint egy álmos hajnalon arra ébred, hogy Anna nagyon tetszik neki, és macsós próbálkozásba kezd. (A morálisan érzékenyek se rettenjenek meg, ezzel még nem kényszerítjük Bálintot a nősülésre. Ez csak egy ártatlan üzenet, Bálint dönti el, szándékozik-e élni vele, avagy sem.)

Aktivál és gyógyít

Persze nem kell feltétlenül ilyen tudományosan érintgetni, az is elég, ha szeretünk valakit, és gyakran megsimogatjuk. Ma már nem számít boszorkányságnak a tény, hogy érintéssel összekapcsolódunk a másik ember energiáival, és hogy ugyanígy képesek vagyunk energiát adni.

És ha jobban belegondolunk, az is tény, hogy az energiáink, anélkül hogy ez tudatosodna bennünk, információt cserélnek. Ezért van az, hogy egyesekhez nagyon szeretnénk, szeretünk hozzáérni, míg másoknak viszolygunk még a közelségétől is.

Ősidők óta tudja az ember, hogy az érintés csodákra képes, nem véletlenül érinti meg fejünk tetejét a pap, amikor megáld, és az sem véletlen, hogy a fekete mágia szerint az átok is sokkal hatásosabb, ha közben megérinthető a nyomorult elátkozott.

Fotó: Shutterstock.com

Kell valaki, aki megérint

A csecsemő egészséges testi és lelki fejlődéséhez elengedhetetlen az édesanyja érintése, a testkapcsolat. Kutatások igazolták, hogy azok a gyerekek, akik kevés érintést kapnak csecsemőkorukban, mert például kórházban vagy gyermekotthonban tartották őket, sokkal lassabban fejlődnek mind testi, mind szellemi téren, és sokkal gyakrabban lesznek betegek, a fájdalommal szemben pedig érzékenyebbek.

A természeti népeknél a csecsemőt az anya testére kötözik, így a mama bármit csinál, a kicsi testkapcsolatban van vele. Albán falvakban, ahol régen a csecsemőt egyéves koráig szoros pólyába kötve, egy fabölcsőben tartották, és szinte soha nem vették ki, a gyerekek sokkal fejletlenebb testi és értelmi szinten voltak egyéves korukra, mint az anya közelségében neveltek.

Kísérletekkel bizonyították, hogy a másik ember közelsége, simogatása megnyugtató, feszültségoldó hatású, általa érezzük, hogy szeretnek, óvnak bennünket, hogy biztonságban vagyunk. Azok a felnőttek, akik nem kapnak elég simogatást, hajlamosak lesznek a depresszióra, agresszióra.

Önmagát simogatta

A 46 éves Lóránt például, bár évekig próbálta rendbe hozni halódó házasságát, egy nap ráébredt, hogy hiába minden, már rég nem szeretik.

– A tévé előtt ültem, de nem figyeltem a műsort, elbambultam – meséli. – Közben bejött a kamasz lányom, megállt mellettem, de én észre sem vettem, annyira bele voltam feledkezve a gondolataimba. Csak akkor néztem föl, amikor meghallottam, hogy hangosan nevet. Kiderült, hogy rajtam mulat olyan jól, mert miközben a tévére bámulva gubbasztottam, a saját fejemet simogattam kitartóan.

Akkor én is nevettem vele, de igazából sírni tudtam volna. Rádöbbentem, hogy felesleges egy olyan kapcsolatért küzdenem, ahol már csak én simogatom meg a saját fejemet. Elváltunk, és azt hiszem, mindketten megkönnyebbültünk.

Fotó: Shutterstock.com

Az érintés mint manipuláció

A váll, a kar vagy a hát gyengéd érintése megváltoztatja az emberek kockázatvállalási hajlandóságát. Különösen a női érintés hatásos a befolyásolás szempontjából. Ez egy kommunikációs mód, amelyet orvosként vagy kereskedőként érdemes észben tartani – közölte Jonathan Levav kutatásvezető, a New York-i Columbia Egyetem marketingprofesszora. 

Jennifer Argóval, a kanadai Albertai Egyetem kutatójával közösen végeztek kísérletet az emberi érintéssel kapcsolatban. Az egyik tesztben 67 önkéntes férfit és nőt kértek meg arra, hogy válasszanak egy anyagilag megtérülő vagy egy kockázatos szerencsejáték között, miközben egy női vagy férfi munkatárs megérintette őket vállukon, karjukon vagy hátukon.

Megállapították, hogy mindkét nem képviselői nagyobb valószínűséggel választottak szerencsejátékot a megtérülés garanciája nélkül is, ha nagyobb biztonságban érezték magukat az érintés miatt. Különösen hatásos volt a női érintés.

Egy másik kísérletben 105 embert kértek meg, hogy osszák szét pénzüket két befektetési forma között. Kötvénybe fektethettek, amely évi négy százalék hozamot garantált, vagy egy kockázatos ügyletbe, amelyben nem volt biztosítéka a megtérülésnek. Ebben a tesztben azok vállaltak nagyobb eséllyel kockázatot, akiket a döntés előtt nő érintett meg a vállán.

Levav és Argo a korai anyai kötődés biztonságot nyújtó emlékére vezeti vissza az eredményt. Egy nőtől érkező, támogatást feltételező egyszerű vállveregetés vagy hátlapogatás is előhívhatja azokat az érzéseket, amelyeket az anya nyugtató érintése keltett gyerekkorban. 

(Forrás: MTI)

Címkék: depresszió, simogatás, energia az ujjakban, a szeretet üzenete, érintés mint mágia, simítás, energia átadás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!