Az erdőben nincs büfé, de akkor mi kerüljön a hátizsákba?
Nyugodtan leszögezhetjük: az egyik legüdítőbb kikapcsolódás a kirándulás. A természetben, a jó levegőn hamar megéhezhetünk, és ilyenkor jó, ha van valami laktató finomság a hátizsákunkban. A szendvicseken túl is van számos olyan étel, amely jól bírja a gyűrődést, és nem romlik meg egy melegebb napon sem. Otthon könnyedén elkészíthetők, így nem kell egy közeli kifőzdét vagy éppen lángosost kutatni. Egy kellemes piknik után pedig energiával feltöltődve folytathatjuk az utunkat.
![]()
A hátizsákos-kirándulós ételeknél fontos alapszabály, hogy ne legyen romlandó és ’törékeny’, vagyis akkor is gusztusos legyen, amikor kissé megfáradva szeretnénk megenni a természet lágy ölén. Mindezeken túl az is elvárás, hogy hidegen is fogyasztható legyen.
A két kenyér közé tett különböző finomságok is remekül megfelelnek a célnak, ám van jó néhány változatos és igazán tápláló étel, amit magunkkal vihetünk. Az ételek mellett a folyadékról se feledkezzünk meg. Alapszabály, hogy töltött kulacs nélkül rövid távra se induljunk el!
Grillezett labdapecsenye zöld körettel
![]()
Elkészíthetjük hagyományos, faszenes grillen is, de megfelel az asztali elektromos változat. Amennyiben még az sincs, akkor a grillserpenyő is megoldást jelent.
Hozzávalók:
- 25 dkg darált pulykahús
- 1 teáskanál só
- 2 kisebb gerezd fokhagyma
- fél teáskanál őrölt fekete bors
- 1 púpozott teáskanál majoránna
- fél csokor petrezselyemzöldje
- 4 közepes nagyságú édesburgonya
- 20 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
- 1 lila hagyma
- 1 csomag bébispenót
- 1 fej brokkoli
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
- A darált húst keverjük össze a sóval, a zúzott fokhagymával, őrölt fekete borssal, majoránnával és az apróra vágott petrezselyemzöldjével.
- Formázzunk belőle korongokat, és kenjük meg mindkét oldalát olívaolajjal.
- Tegyük a grillre, és süssük mindkét oldalát addig, amíg megpirul.
- A brokkolit szedjük rózsáira, és kockázzuk fel a meghámozott édesburgonyát.
- Egy serpenyőben melegítsünk két evőkanál olívaolajat, és dobjuk bele a brokkolit és az édesburgonyát. Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt pároljuk puhára.
- A zöldborsót főzzük meg sós vízben.
- Egy dobozba tegyünk egy marék friss bébispenótot, szórjunk rá szálára vágott lila hagymát. Tegyük mellé a brokkolit, édesburgonyát, és szórjuk meg a párolt zöldborsóval.
- Helyezzük mellé a grillezett labdapecsenyét.
Sajtos-spenótos muffin
![]()
Hozzávalók:
- 18 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
- 3 dkg vaj
- 1 piros kaliforniai paprika (lehet kápia is)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- 15 dkg sajt
- 8 dkg spenót
Elkészítése:
- A lisztet tegyük egy tálba, és szórjuk hozzá a sót, a sütőport, reszelt sajtot, és keverjük össze.
- Egy másik tálba öntsük a tejet, majd tegyük bele a tojást, spenótot, megolvasztott vajat és a kis kockákra vágott paprikát. Keverjük össze alaposan.
- A folyékony összetevőket öntsük a lisztes keverékhez, és jól keverjük össze.
- Kanalazzuk muffinformákba a masszát. Legfeljebb a háromnegyedéig töltsünk meg minden mélyedést. Ügyeljünk arra, hogy mindegyikbe egyforma adag kerüljön.
- 160 fokosra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt elkészül.
Töltött édesburgonya
![]()
Ennél a fogásnál érdemes két közepes édesburgonyát számolni egy személyre. Így biztosan jóllakik mindenki, és lesz energiája az út hátralévő szakaszához.
Hozzávalók:
- 4 közepes édesburgonya
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 érett avokádó
- 1 fej lila hagyma
- 1 kisebb fej paradicsom
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- 4-5 szál korianderzöld
- 1 evőkanál citromlé
- fél teáskanál só
- két csipet őrölt fekete bors
- 1 csomag rukkola saláta
- néhány csipetnyi fekete szezámmag
Elkészítése:
- A megmosott édesburgonyákat villával szurkáljuk meg.
- Egy ecsettel kenjük meg olíva olajjal, majd tegyük tepsibe.
- 180 fokon süssük addig, amíg megpuhul.
- Egy tálba kanalazzuk bele az avokádó belsejét.
- Tegyük hozzá az apróra vágott lilahagymát és az összezúzott fokhagymát.
- Keverjük bele a sót, őrölt feketeborsot, citromlevet.
- Adjuk hozzá a kimagozott, felkockázott paradicsomot és a felaprított korianderzöldet. Keverjük össze úgy, hogy jól kenhető krém legyen belőle.
- A megsült édesburgonyát vágjuk fel, és töltsük meg az avokádókrémmel.
- A tetejére szórhatunk fekete szezámmagot, de akár sajtot is.
Keleties turistatekercs
![]()
Ez elsősorban vegetáriánus fogás, ám bárki jóllakhat vele. Ugyanakkor kiegészíthető hosszúkásra szeletelt sült hússal, vagy akár fűszeres, sült darált hússal is.
Hozzávalók:
- 4 szál újhagyma
- negyed fej vöröskáposzta
- 1 csomag rukkola
- 3-4 szál sárgarépa
- 1 kígyóuborka
- 20 dkg főtt rizs
- 1 csomag tofu
- 1 csomag rizspapír
- 4-5 evőkanál szójaszósz
- 1 kisebb chili paprika
- 1 evőkanál rizsecet
- 1 teáskanál cukor
- 4 evőkanál olaj
Elkészítése:
- Vágjuk vékonyan hosszúkásra a sárgarépát, újhagymát és az uborkát. A vöröskáposztát gyaluljuk le.
- Nyomkodjuk ki a vizet a tofuból egy papírtörlő segítségével, majd vágjuk hosszú, vékony szeletekre.
- Két evőkanálnyi olajon pirítsuk meg, de csak pár percig, amíg épp elveszti a fehér színét.
- A rizspapírt mártsuk meleg vízbe, majd tegyük egy vágódeszkára.
- A közepére helyezzük el a felvágott zöldségeket, egy evőkanálnyi rizst, a rukkolát és a sült tofut.
- Tekerjük össze szorosan a puha rizspapírt.
- Két evőkanálnyi olajat melegítsünk fel egy serpenyőben és tegyük bele a tekercseket. Csak fél percig pirítsuk minden oldalát. Nem kell barnára sütni, de akár lehet is.
- Szósz nélkül is finom, de érdemes belemártogatni. Ehhez össze kell keverni 4-5 evőkanál szójaszószt, 1 evőkanál rizsecetet, 1 teáskanál cukrot, és mindezt megbolondítani apróra vágott chilipaprikával.


Még nincs hozzászólás