A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az erdőben nincs büfé, de akkor mi kerüljön a hátizsákba?

Nyugodtan leszögezhetjük: az egyik legüdítőbb kikapcsolódás a kirándulás. A természetben, a jó levegőn hamar megéhezhetünk, és ilyenkor jó, ha van valami laktató finomság a hátizsákunkban. A szendvicseken túl is van számos olyan étel, amely jól bírja a gyűrődést, és nem romlik meg egy melegebb napon sem. Otthon könnyedén elkészíthetők, így nem kell egy közeli kifőzdét vagy éppen lángosost kutatni. Egy kellemes piknik után pedig energiával feltöltődve folytathatjuk az utunkat.

Fotó: Shutterstock.com

A hátizsákos-kirándulós ételeknél fontos alapszabály, hogy ne legyen romlandó és ’törékeny’, vagyis akkor is gusztusos legyen, amikor kissé megfáradva szeretnénk megenni a természet lágy ölén. Mindezeken túl az is elvárás, hogy hidegen is fogyasztható legyen.

A két kenyér közé tett különböző finomságok is remekül megfelelnek a célnak, ám van jó néhány változatos és igazán tápláló étel, amit magunkkal vihetünk. Az ételek mellett a folyadékról se feledkezzünk meg. Alapszabály, hogy töltött kulacs nélkül rövid távra se induljunk el!

Grillezett labdapecsenye zöld körettel

Fotó: Shutterstock.com

Elkészíthetjük hagyományos, faszenes grillen is, de megfelel az asztali elektromos változat. Amennyiben még az sincs, akkor a grillserpenyő is megoldást jelent.

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált pulykahús
  • 1 teáskanál só
  • 2 kisebb gerezd fokhagyma
  • fél teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 púpozott teáskanál majoránna
  • fél csokor petrezselyemzöldje
  • 4 közepes nagyságú édesburgonya
  • 20 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
  • 1 lila hagyma
  • 1 csomag bébispenót
  • 1 fej brokkoli
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

  1. A darált húst keverjük össze a sóval, a zúzott fokhagymával, őrölt fekete borssal, majoránnával és az apróra vágott petrezselyemzöldjével.
  2. Formázzunk belőle korongokat, és kenjük meg mindkét oldalát olívaolajjal.
  3. Tegyük a grillre, és süssük mindkét oldalát addig, amíg megpirul.
  4. A brokkolit szedjük rózsáira, és kockázzuk fel a meghámozott édesburgonyát.
  5. Egy serpenyőben melegítsünk két evőkanál olívaolajat, és dobjuk bele a brokkolit és az édesburgonyát. Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt pároljuk puhára.
  6. A zöldborsót főzzük meg sós vízben.
  7. Egy dobozba tegyünk egy marék friss bébispenótot, szórjunk rá szálára vágott lila hagymát. Tegyük mellé a brokkolit, édesburgonyát, és szórjuk meg a párolt zöldborsóval.
  8. Helyezzük mellé a grillezett labdapecsenyét.

Sajtos-spenótos muffin

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 18 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
  • 3 dkg vaj
  • 1 piros kaliforniai paprika (lehet kápia is)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 15 dkg sajt
  • 8 dkg spenót

Elkészítése:

  1.  A lisztet tegyük egy tálba, és szórjuk hozzá a sót, a sütőport, reszelt sajtot, és keverjük össze.
  2. Egy másik tálba öntsük a tejet, majd tegyük bele a tojást, spenótot, megolvasztott vajat és a kis kockákra vágott paprikát. Keverjük össze alaposan.
  3. A folyékony összetevőket öntsük a lisztes keverékhez, és jól keverjük össze.
  4. Kanalazzuk muffinformákba a masszát. Legfeljebb a háromnegyedéig töltsünk meg minden mélyedést. Ügyeljünk arra, hogy mindegyikbe egyforma adag kerüljön.
  5. 160 fokosra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt elkészül.

Töltött édesburgonya

Fotó: Shutterstock.com

Ennél a fogásnál érdemes két közepes édesburgonyát számolni egy személyre. Így biztosan jóllakik mindenki, és lesz energiája az út hátralévő szakaszához.

Hozzávalók:

  • 4 közepes édesburgonya
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 érett avokádó
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 kisebb fej paradicsom
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 4-5 szál korianderzöld
  • 1 evőkanál citromlé
  • fél teáskanál só
  • két csipet őrölt fekete bors
  • 1 csomag rukkola saláta
  • néhány csipetnyi fekete szezámmag

Elkészítése:

  • A megmosott édesburgonyákat villával szurkáljuk meg.
  • Egy ecsettel kenjük meg olíva olajjal, majd tegyük tepsibe.
  • 180 fokon süssük addig, amíg megpuhul.
  • Egy tálba kanalazzuk bele az avokádó belsejét.
  • Tegyük hozzá az apróra vágott lilahagymát és az összezúzott fokhagymát.
  • Keverjük bele a sót, őrölt feketeborsot, citromlevet.
  • Adjuk hozzá a kimagozott, felkockázott paradicsomot és a felaprított korianderzöldet. Keverjük össze úgy, hogy jól kenhető krém legyen belőle.
  • A megsült édesburgonyát vágjuk fel, és töltsük meg az avokádókrémmel.
  • A tetejére szórhatunk fekete szezámmagot, de akár sajtot is.

Keleties turistatekercs

Fotó: Shutterstock.com

Ez elsősorban vegetáriánus fogás, ám bárki jóllakhat vele. Ugyanakkor kiegészíthető hosszúkásra szeletelt sült hússal, vagy akár fűszeres, sült darált hússal is.

Hozzávalók:

  • 4 szál újhagyma
  • negyed fej vöröskáposzta
  • 1 csomag rukkola
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 1 kígyóuborka
  • 20 dkg főtt rizs
  • 1 csomag tofu
  • 1 csomag rizspapír
  • 4-5 evőkanál szójaszósz
  • 1 kisebb chili paprika
  • 1 evőkanál rizsecet
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 evőkanál olaj

Elkészítése:

  1. Vágjuk vékonyan hosszúkásra a sárgarépát, újhagymát és az uborkát. A vöröskáposztát gyaluljuk le.
  2. Nyomkodjuk ki a vizet a tofuból egy papírtörlő segítségével, majd vágjuk hosszú, vékony szeletekre.
  3. Két evőkanálnyi olajon pirítsuk meg, de csak pár percig, amíg épp elveszti a fehér színét.
  4. A rizspapírt mártsuk meleg vízbe, majd tegyük egy vágódeszkára.
  5. A közepére helyezzük el a felvágott zöldségeket, egy evőkanálnyi rizst, a rukkolát és a sült tofut.
  6. Tekerjük össze szorosan a puha rizspapírt.
  7. Két evőkanálnyi olajat melegítsünk fel egy serpenyőben és tegyük bele a tekercseket. Csak fél percig pirítsuk minden oldalát. Nem kell barnára sütni, de akár lehet is.
  8. Szósz nélkül is finom, de érdemes belemártogatni. Ehhez össze kell keverni 4-5 evőkanál szójaszószt, 1 evőkanál rizsecetet, 1 teáskanál cukrot, és mindezt megbolondítani apróra vágott chilipaprikával.

Címkék: töltött édesburgonya, ételek túrázáshoz, ételek kirándulásra, főtt ételek kirándulásra, grillezett labdapecsenye zöld körettel, sajtos-spenótos muffin, keleties turista tekercs

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!