A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

'Az emberek segítenek jónak lenni'

Jótékonysági koncertet, és kedvezményes ruhavásárt szervez, vagy házfelújítást Huszton, idén ősszel pedig a változatosság kedvéért mintegy 6000 kg krumplit osztott szét segítőtársaival a szükségben szenvedőknek. Dyekiss Marika, a Karitász-boltban önkéntes szolgálatot végző gimnazisták Marika nénije, a Katolikus Karitász észak-pesti régiójának vezetője.

Fotó: Lakos Gábor

Legyen szó sokgyermekes családokról, mozgáskorlátozottakról, elszegényedett nyugdíjasokról, újpesti hajléktalanokról, kárpátaljai árvízkárosultakról, vagy a huszti családotthon nevelt gyermekeiről – ő ott van, és segít. A fennmaradó időben a káposztásmegyeri Szentháromság Plébánia mindennapos gondjaival foglalkozik: templomot takarít, szőnyeget mos, vagy virágot ültet…

Teszi mindezt 1988 óta, nagyrészt a Budapest külső határában lévő lakótelepen, amit anno „nagycsaládos gettónak” terveztek. Családjával az elsők között, 1985-ben költözött Káposztásmegyerre, ahol a lépcsőházban megismert barátokkal kezdték el a karitatív munkát. „Először a bátyám volt katonatársának a felesége, aki az ÁMK-ban (Karinthy Frigyes Általános Művelődés Központ, Óvoda és Iskola – a szerk.) dolgozott, szólt nekem, hogy van itt egy fiatal, mozgássérült fiú, akinek segítségre van szüksége, és én az úttörőkkel támogassam egy kicsit. Bár úttörőkkel sosem dolgoztunk, onnantól kezdve egyre-másra jelezték, hol van szükség segítségre – szájhagyomány útján terjedt.”

Miközben fáradhatatlanul tekeri a biciklit (vagy külföldi utak esetén a megszokott, fehér kisbuszt vezeti) több mint huszonöt éve, felnevelt öt gyermeket, mostanság pedig kilenc unokáját vigyázza árgus szemmel. Szabadidejében – ha teheti – igazi nagymama módjára olvas, vagy keresztrejtvényt fejt, de régebben kézimunkázott is.

Mikor rákérdeztem, nem tudta pontosan megmondani, mit jelent számára a jóság: „Nincs rá megfelelő definícióm. Nekem az emberek segítenek jónak lenni, amikor odajönnek hozzám. A másik ember révén tanulok arról, ki vagyok, általa szembesülök azzal, hogy nem vagyok jó, egyáltalán nem vagyok olyan, mint amilyennek az emberek gondolnak. Értük tudok minden nap megújulni, és hinni, hogy a gyarlóságaimból is pozitívumot tudok kovácsolni.”

Címkék: segítség, önkéntesség, adomány, katolikus karitász, rászorulók, jónak lenni, adni

Egy hozzászólás

  • Istenboseges aldasa szalljon rad,jutalmad tole kapod,en imaimba zarlak es szeretettel olellek,mint peldakepemet.Mindent koszonok!

Szóljon hozzá Ön is!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!