A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az elfogadás szabadsága

Horváth József azt mondja magáról: ha egy átlagos magyar családba születik, talán soha nem lett volna benne annyi küzdőszellem és kitartás, hogy elérje azt, amit elért. Akkor nem akarta volna csak azért is megmutatni, hogy bármi lehetséges.

Fotó: Lakos Gábor

„Karcagon nőttem fel, a külső cigánytelepen laktunk. Pécsett érettségiztem, aztán Debrecenbe jártam az egyetemre, ahol most a munkám mellett vagyok PhD-hallgató. Mindig szerettem tanulni, könnyen is ment, kitűnő tanuló voltam. Láttam magam körül, hogy az emberek elszegényednek, hogy milyen nehéz munkát kapni és megélni – és rájöttem, hogy ebből kitörni csak a tanulással lehet.

Erre persze többen rájönnek, de valahogy kevés cigány fiatalban van annyi elszántság, amennyi bennem. Sokan nem mernek lépni, olyan is van, akit lebeszélnek – a cigányoknál családi szinten is vannak nagyon régi beidegződések saját magukkal szemben, hogy nekik nem való az iskola, ők nem oda valók. 

A sok felgyülemlett rossz, az előítéletek és a szegénység, a kilátástalanság miatt bizonytalanok magukban, nincs önbizalmuk, nem fogadják el magukat és a származásukat sem. Sokaknak még identitástudata sincs. Lógnak a levegőben, vegetálnak.

Pedig csak annyi kéne, hogy elfogadjuk magunkat, hogy honnan jöttünk, mire vagyunk képesek, mi a múltunk, mi az előnyünk, milyen értékeink vannak. Nem lehetünk mindannyian egyformán jók vagy rosszak. Meg kellene ismernünk önmagunkat és elfogadni. Ez az elfogadás már szabadsághoz vezetne, felszabaduláshoz.

Az, hogy valakiről leperegnek az előítéletek, vagy beleégnek, hozzáállás kérdése. Túl kellene ezen lépnie mindenkinek, mert csak gátat szab az életükben. Csakhogy azt látom, hogy a cigányoknál gyakran hiányzik a jövőkép.

Nem tudnak távlatokban és hosszú távon gondolkodni, csak a mában élnek – vagyis  tervezni sem tudnak, nincsenek céljaik. Ezt kellene valahogyan megváltoztatni, és többünknek kéne továbbtanulni. Példákat kell mutatnunk, hogy mi is képesek vagyunk bármit elérni önerőből, becsületesen. Sok ilyen ember kellene, és akkor talán elhinnék azt, hogy számunkra is lehetséges a siker.”

Címkék: tanulás, biológus, jövőkép, romák, társadalmi elismertség, cigánytelep, egyetemista, phd hallgató

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!