A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az avoni hattyú fesztiválja a Madáchban

Szerelmes Shakespeare

Romantikus komédia
Marc Norman & Tom Stoppard forgatókönyve alapján színpadra alkalmazta Lee Hall. A szereplőlistán a színház művészei közül könnyebb lenne felsorolni, hogy kik nem játszanak az előadásban, mint hogy kik igen, hiszen elképesztő sztárparádé áll össze – néhány név: Nagy Sándor, Tompos Kátya, Szerednyey Béla, Csákányi Eszter, Stohl András, Solti Ádám, Tóth Enikő, Hajdú Steve, Sáfár Mónika, Székhelyi József – csak azért nem sorolom tovább, mert betelik a papír...

Hajdú Steve és Nagy Sándor próbál
Fotó: Madách Színház

SZERELMES SHAKESPEARE
Madách Színház, rendező: Szirtes Tamás

Táncfantázia a Madách Színház Shakespeare-fesztiválja keretében.

A drámaíró örök érvényű gondolataiból merítve a fiatal koreográfusok úgy döntöttek, hogy három Shakespeare-dráma esszenciáját álmodják színpadra modern táncban elmesélve, hiszen a Szerelem, a Létezés összetettségének 400 éves igazságaira ma is rátalálhatunk magunkban, csakúgy, mint egykor a Szentivánéji álom, a Rómeó és Júlia, valamint a Csókolj meg, Katám! szereplői...

Koreográfus: Molnár Ferenc, Tihanyi Ákos és Velekei László

Reneszánsz romkocsma nyílik a Fesztivál keretében a színház tetőteraszán, ahol Shakespeare-korabeli ételeket és italokat kínálnak, korhű dalok csendülnek föl, valamint reneszánsz táncházat tartanak azoknak, akik a Szerelmes Shakespeare-előadás után, este 10-kor felmennek a tetőteraszra.

A fiatal Shakespeare szonettjei

Ki mondhatná meg, hogy ezekben a Szabó T. Anna által fordított, magyarul felragyogó költeményekben Shakespeare hány meg nem valósult drámát temetett el? Talán a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói Hegedűs D. Géza vezetésével választ találnak erre.

Shakespeare-fotók

A Tolnay Szalon kiállítótermében Keleti Éva, Ilovszky Béla, Horvát Éva és Pólya Zoltán fotóiból nyílik kiállítás, olyan képekből, amelyeket a Madách Színház legendás Shakespeare-előadásairól készítettek. Gábor Miklós és Huszti Péter Hamletje, Bessenyei Ferenc Othellója, Huszti Péter Jagója és Learje vagy Sztankay István, Schütz Ila, Gyabronka József a Lóvátett lovagokban és még sok jeles művész alakítása, művészi pályák fénypontjainak fotográfiái emlékeztetik azokat, akiknek módja volt látni ezeket az előadásokat. A tárlat tisztelgés az alkotók és Shakespeare zsenije előtt.

Shakespeare-mesék gyerekeknek

A 19. század elején két angliai szerző nyolc éven felüli gyerekeknek szóló mesékké szelídítette Shakespeare húsz színművét. Ezek közül kettőt keltenek most életre a Nagyszínpadon a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

Szirtes Tamás szerint ezek a műfajok, a romantikus komédiától a táncfantáziáig, az irodalmi beszélgetésekig vagy a mesévé átformált drámától a romkocsma gasztronómiájáig – és ez csak ízelítő a fesztivál kínálatából – mind beleférnek abba, ami Shakespeare-re és korára jellemző.

"Szerelmünk, Shakespeare" fesztivál
Madách Színház Nagyszínpad, tetőterasz, Madách Stúdió
június 9-től július közepéig

"Ezt a fesztivált egy közös szenvedély hozta létre – mondja a színház direktora. – Vezető színészek és írók, rendezők, főiskolások és alternatívok örömmel jöttek, hogy együtt adjunk valamit a közönségnek, ami talán több mint egy-egy színházi előadás Shakespeare valamelyik művéből – és adjunk valamit ennek a 401 éve született óriásnak is abból, hogyan él tovább, miként emlékeznek rá itt Közép-Európában 2017-ben. Shakespeare ihlető erő, akitől a legtöbb energiát kapják a színházi emberek mind a mai napig."

Címkék: mese, shakespeare, fesztivál, komédia, tetőterasz, madách színház, szirtes tamás, dráma, madách-stúdió, tolnay-szalon, táncfantázia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!