A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Astana vista, Nur-Szultan!

Astanában, azaz legújabb nevén Nur-Szultánban nem egy dolog van, ami furcsa. Furcsa, hogy egy főváros épp a jelenben írja a múltját is, a szemünk láttára. Az egy négyzetkilométerre eső bevásárlóközpontok száma talán itt a legmagasabb a világon. És egyáltalán nem vitatom, hogy a legszélesebb és leghosszabb utcák is errefelé lehetnek, monumentális felhőkarcolókkal, alattuk meghúzódó mecsetekkel. A kazah fővárosban valahogy minden a szélsőségekről szól.

Fotó: Shutterstock.com

Itt van rögtön szélsőségnek az időjárás. Az ország északi részén, a szélesen hömpölygő Isim folyó partján fekvő városban ugyanis meglehetősen dacos az időjárás, nincs tekintettel az emberi tűrőképességre. Pontosabban a turisták tűrőképességére, hiszen az itt élő majd egymillió ember nyilván összebarátkozott már azzal, hogy a napi hőmérséklet-ingadozás akár 25-30 fokot is jelenthet.

Történetesen, ha az ember májusban ismerkedik össze az országgal, jó, ha meleg téli és tavaszi, lenge ruházatot is visz magával. Mert a reggelek ekkor még fagyosak – akár mínusz egy-két fokot is produkálnak és hóesést –, napközban, ha kisüt a nap, és némileg lankad az örökké fújó szél, már rövid ujjú pólóban napozhat, mondjuk, a város egyik legszebb épülete, az operaházhoz vezető oldalsó lépcsősoron. 

Talán ezért sem meglepő, amikor a reptérhez érkező taxi sofőrje kitartóan érdeklődik arról, hogy Budapesten, az induláskor mért 20 fok pluszban vagy mínuszban értendő-e. Majd amikor megemlítem, hogy nemcsak hőmérséklet-, de négyórányi időeltolódásban is vagyunk az otthonunkhoz képest, csettint egyet, és megértően bólint. 

Éjszaka érkezni Nur-Szultánba azt jelenti, hogy a város igen fényes részét láthatjuk, kivéve a reptérre vezető, föld feletti metró építésének nyomait, azt ugyanis ilyenkor jótékony homály fedi.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 7. számának 60. oldalán!)

Címkék: szélsőséges időjárás, astana, nur-sultan, nevezetességek, bayterek-torony, szerelmesek parkja nur-astana mecset, khan shatyr, városi közlekedés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!