A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, szeptember

A népi kalendárium szerint Szent Mihály havának nevezi a kilencedik hónapunkat, szeptembert. A 30 napos hónap beköszöntével az ősz is megjelenik.

Fotó: Shutterstock.com

A naptári ősz rögtön 1-jén kezdődik, a csillagászati ősz azonban csak szeptember 23-án, az őszi napéjegyenlőség idején.Ebben a hónapban kezdődik újra az iskola, a Nap pedig az állatöv csillagképei közül az Oroszlán csillagképből a Szűz csillagképbe lép.

Az időjárás még kegyes lehet hozzánk, a nap már nem perzsel annyira, de jótékony melegét még sokáig érezhetjük.

Szeptemberben született...

Fotó: Pitrolffy Zoltán

Mészáros Márta (1931. szeptember 19.), az első női filmrendező, akit Arany Medve-díjjal tüntettek ki Berlinben az Örökbefogadás című filmjéért 1975-ben. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező és forgatókönyvíró gyakran foglalkozott női sorsokkal, jellemekkel.

Egyik óriási hatású filmje a Kilenc hónap volt, amelyben Monori Lili színésznő a kamerák előtt adott életet gyermekének. A Napló trilógia (Napló szerelmeimnek, Napló gyermekeimnek, Napló apámnak, anyámnak) önéletrajzi ihletésű filmdrámák, amelyekben javarészt mindent úgy vitt filmre, ahogy az megtörtént. Az Aurora Borealis – Északi fény című filmjét 2017-ben mutatták be Törőcsik Marival az egyik főszerepben.

Miért éppen vénasszonyok nyara? 

Fotó: Shutterstock.com

A szeptember végén, október elején tapasztalható hűvös hajnalokat kellemes meleg váltja fel napközben. Ahogy mondani szokták, igazi vénasszonyok nyara kezdődik ilyentájt. Az elnevezés – bár kissé sértőnek hangzik – valójában csak egy megállapítás.

Hosszú évtizedekkel ezelőtt még nem nagyon fűtöttek szeptemberben a házakban, a hideg éjszakák és reggelek után az idősebb nők előszeretettel ültek ki a ház előtt levő padokra vidéken, hogy a kellemes napsütésben végre felmelegedjenek. A hőségtől tomboló nyarakon ezt nem tehették meg, olyankor inkább a meszelt falú vályogházak hűvösében pihentek. Innen tehát az elnevezés, melyet az angolszász országokban már indián nyárként emlegetnek. 

Naptár

  • 5. Jótékonysági világnap
  • 11. A World Trade Center elleni terrortámadás áldozatainak emléknapja
  • 16. Az ózon világnapja
  • 21. A magyar dráma ünnepe
  • 30. A népmese napja

Címkék: szeptember, vénasszonyok nyara, mészáros márta, szeptemberi jeles napok, szent mihály hava

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!