A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, szeptember!

Ha szeptember, akkor végérvényesen és visszavonhatatlanul ősz? Egy csodát! A napnak még van ereje, a délutáni fényeknek még szikrája, az idő is kellemes. Persze már munkában és iskolában töltjük a heteket, de a hétvége vagy épp egy hosszú hétvége még a miénk! Töltsetek minél több időt a természetben, töltekezzetek a pazar színekből, jöjjön a szilva, a szőlő, a körte szezonja, következzék hát az aranyló, édes szeptember!

Fotó: Shutterstock.com

E hónap neve a latin septem szóból ered, melynek jelentése hét, mivel szeptember eredetileg az év hetedik hónapja volt a római naptárban. A népi kalendárium Szent Mihály havának nevezi. 

Szent Mihány napján

Ez a nap a gazdasági év fordulója volt. A pásztorok ilyenkor adtak számot a rájuk bízott jószágokról. A hagyomány szerint Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat Mihály napján hajtották vissza a falvakba. Ezért ekkor számoltatták el, szegődtették újra a pásztorokat, akik ilyenkor kapták meg a fizetségüket.

Van, ahol ezen a napon kezdődik a szüret, ekkortól lehet szűrni a bort, búcsúkat, vásárokat tartanak ma is országszerte. E naphoz is kapcsolódik női munkatilalom: az egykori intelem szerint: ne mosson ilyenkor senki, mert kisebesedik a keze, aki pedig mángorol, annak egész évben dörögni fog a háza felett az ég.

Egy jó kis túra hétvégére?

Különösebb felkészültséget nem igényel egy közepes hosszúságú hegyi túra, még akkor sem, ha ezt a Pilisszentlászló fölött húzódó Spartacus-ösvényen tesszük meg. Az ösvény keskeny csapású út, de egyáltalán nem annyira, hogy ettől pánikolni kezdjünk.

Száraz időben, biztos léptekkel haladva, nyugodtan teljesíthető a táv (14 km) kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Immáron négy éve, 2015 szeptemberében jelölték ki hivatalosan is turistaútvonallá az 1930-as években létesített egykori vadászösvényt, melyet a vadásztársaságok évtizedekig féltve őriztek a turistáktól.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 9. számának 6. oldalán!)

Címkék: szeptember, spartacus ösvény, szent mihály, septem, szent mihály napja, lady marguerite blessington, marguarite power, pilisszentlászló

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!