A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, szeptember!

Ha szeptember, akkor végérvényesen és visszavonhatatlanul ősz? Egy csodát! A napnak még van ereje, a délutáni fényeknek még szikrája, az idő is kellemes. Persze már munkában és iskolában töltjük a heteket, de a hétvége vagy épp egy hosszú hétvége még a miénk! Töltsetek minél több időt a természetben, töltekezzetek a pazar színekből, jöjjön a szilva, a szőlő, a körte szezonja, következzék hát az aranyló, édes szeptember!

Fotó: Shutterstock.com

E hónap neve a latin septem szóból ered, melynek jelentése hét, mivel szeptember eredetileg az év hetedik hónapja volt a római naptárban. A népi kalendárium Szent Mihály havának nevezi. 

Szent Mihány napján

Ez a nap a gazdasági év fordulója volt. A pásztorok ilyenkor adtak számot a rájuk bízott jószágokról. A hagyomány szerint Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat Mihály napján hajtották vissza a falvakba. Ezért ekkor számoltatták el, szegődtették újra a pásztorokat, akik ilyenkor kapták meg a fizetségüket.

Van, ahol ezen a napon kezdődik a szüret, ekkortól lehet szűrni a bort, búcsúkat, vásárokat tartanak ma is országszerte. E naphoz is kapcsolódik női munkatilalom: az egykori intelem szerint: ne mosson ilyenkor senki, mert kisebesedik a keze, aki pedig mángorol, annak egész évben dörögni fog a háza felett az ég.

Egy jó kis túra hétvégére?

Különösebb felkészültséget nem igényel egy közepes hosszúságú hegyi túra, még akkor sem, ha ezt a Pilisszentlászló fölött húzódó Spartacus-ösvényen tesszük meg. Az ösvény keskeny csapású út, de egyáltalán nem annyira, hogy ettől pánikolni kezdjünk.

Száraz időben, biztos léptekkel haladva, nyugodtan teljesíthető a táv (14 km) kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Immáron négy éve, 2015 szeptemberében jelölték ki hivatalosan is turistaútvonallá az 1930-as években létesített egykori vadászösvényt, melyet a vadásztársaságok évtizedekig féltve őriztek a turistáktól.

A ma már zöld jelzéssel ellátott turistaút Pilisszentlászló fölött végig a hegyoldalban kanyarog óriási sziklák között, bükkerdőkön, ritkás, ligetes részeken át. Körtúránk indulhat Pilisszentlászlóról, hogy a Telgárthy-réten át elérjük az Apát-kúti-völgyet, majd onnan vissza a falut.

Fotó: Wikipédia

Irodalmi szalonja volt, és menekült a hitelezői elől

230 évvel ezelőtt, 1789. szeptember 1-jén egy ír családban született meg Lady Marguerite Blessington (eredeti nevén Marguerite Power). Író, novellista, irodalmi szalont vezetett, és újságszerkesztő volt.

Marguerite első házasságát apja parancsára 15 évesen kötötte meg: alkoholista férje végül börtönbe került, itt esett ki az ablakból, és halt meg. Két évvel férje halála után egy véletlennek köszönhetően ismerte meg a négygyerekes özvegy Blessington grófot, aki elkötelezett irodalmár volt. Nem sokat tétovázott, hozzáment.

A család utazgatott Párizs, Nápoly, Genova, Avignon, majd utolsó állomásként London következett. A grófnő ezen az útján ismerte meg Byront, és írta meg később a találkozás inspirálta könyvét. Második férje agyvérzés következtében hunyt el, a grófnő ettől kezdve nevelt lányával élt együtt, és irodalmi szalont alapított.

Anglia legrangosabb írói, művészei jártak hozzá, a szalon London-szerte ismert volt, de ez sem mentette meg a grófnőt hitelezői elől. Férje halála után életét felváltva jellemezte az anyagi jólét és a hitelezők előli menekülés.

Emlékeit, kéziratait többször nyilvánosan elárverezték. Legismertebb munkája: Beszélgetések Lord Byronnal, Belgiumi utazások vázlatai, A két barát. Éveken át szerkesztette Az emlékbe és A szépség drágakövei című lapokat.

Csak lusták a madarak, még nem éhesek!

Érik a napraforgó magja, a verebek, a cinegék már most szívesen eszegetnék a téli tápláléknak is kiváló magokat. De valójában nem éhesek, csak lusták, ami miatt még nem kell őket etetni.

Ha a tüllhálóval bekötjük a napraforgó tányérját, a madarak későbbi elesége is megmaradhat. Az itatóedényekben mindig legyen friss víz, mert az énekes madarak ott érzik magukat otthon, ahol mindig találnak ivóvizet, és fürdeni is tudnak.

Fotó: Shutterstock.com

A hónap idézete

„Kilencévesen apu megtanított, hogyan hámozzak meg egy gránátalmát. Lehántotta a héját, aztán kezével összepréselve a gyümölcshúst, felpattintotta a belsejét, amely telis-tele volt ékkövekkel, az én kincseimmel. Ahogy beleharaptam, ezer és ezer vörös drágakő ropogott a fogam alatt. Olyan volt, mintha egyszerre ízleltem volna meg az Édent és a Földet.”

Diane Keaton: Játszd újra, Diane

Szeptember

  • 5. Jótékonysági világnap
  • 8. Mária névnap, a Magyar dal napja
  • 11. A World Trad Center ellen elkövetett támadás áldozatainak világnapja
  • 21. A magyar dráma ünnepe
  • 23. Az őszi napéjegyenlőség kezdete
  • 26. A tiszta hegyek napja
  • 29. Szent Mihály napja

Címkék: szeptember, spartacus ösvény, szent mihály, septem, szent mihály napja, lady marguerite blessington, marguarite power, pilisszentlászló

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!