A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, március

Március, az év harmadik hónapja 31 napos, nevét a háború istenéről, Marsról kapta. A hónap régi magyar neve Böjtmás hava, ami arra utal, hogy március a böjt második hónapja, a nagyböjt java ugyanis erre az időszakra esik.

Fotó: Shutterstock.com

Elsején kezdődik a meteorológiai tavasz, a hónap végén pedig a nyári időszámítás veszi kezdetét. Sándor, József, Benedek zsákban hoznak meleget – tartja a mondás, a néphit szerint ezek a napok véget vetnek a hosszú, hideg télnek.

Ne feledd!

Fotó: Shutterstock.com

Átállítani az órát, hiszen a nyári időszámítás 2022. március 27-én kezdődik, ekkor kell óráinkat (hivatalosan hajnali kettőkor) egy órával előrébb állítani.

 Az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen be kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra. Ezután pedig több óraátállítás nem lesz.

Márciusban született…

Fotó: Wikipédia

Valentyina Tyereskova (szül.: 1937. 03. 06.) a világ első női űrhajósa, egyébiránt textilgyári munkásnő volt, aki ugyan nem rendelkezett pilótagyakorlattal, viszont 126 ejtőernyős ugrással a háta mögött alkalmasnak találtatott, hogy bekerüljön az űrprogramra jelentkező 400 nő közé.

Közülük végül öten vehettek részt a hat hónapos kiképzésen. A követelmények a következőek voltak: 30 évesnél fiatalabb, 170 centinél alacsonyabb, 70 kilónál nem több, fitt, gyakorlott ejtőernyősnek kellett lenni. Tyereskova lett a kiválasztott, a Vosztok–6 űrhajót 1963. június 16-án indították útjára, három napot töltött a világűrben, miközben 48-szor kerülte meg a földet. 

Naptár

  • 8. Nemzetközi nőnap
  • 15. Nemzeti ünnep, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ünnepe
  • 21. Szent Benedek napja
  • 22. A víz világnapja
  • 27. Színházi világnap

Címkék: valentyina tyereskova, óraátállítás, mars isten, március hónap eredete, weöres sándor tavaszi dal

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!