A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, május

A hónap valószínűleg az ősi termékenység istennőjéről, a római Maia istennőről kapta nevét.

Fotó: Shutterstock.com

Május 31 napos, a népi kalendárum Pünkösd havának nevezi, másutt az Ikrek havaként is emlegetik. Ebben a hónapban a Bika és az Ikrek szülöttei ünneplik születésnapjukat. Az utolsó tavaszi hónap elején még fagy is előfordulhat, míg a végén már nem ritka a 30 fokos hőség sem.

Egyre jobban ébredezik a természet, minden zöld körülöttünk, az utak mentén virít a vérvörös pipacs és a tengerkék búzavirág.

Májusban született

Dorothy Harrison Eustis (1886–1946) amerikai ebtenyésztő, aki férjével együtt Svájcban német juhászkutyákat tenyésztett, főleg a rendőrség számára.

Néhány kutyát kiképeztek, hogy a háborúban megvakult emberek segítségére, a kísérletről Dorothy cikket írt; a vakvezető kutyák beváltak, népszerűek lettek. 1928-ban Nashville-ben létrehozták az első vakvezetőkutya-képző iskolát. 

Példájuk és útmutatásuk nyomán az Egyesült Államokban és szerte a világon hasonló kutyaiskolák nyíltak a vakok és más fogyatékkal élők segítésére.

Azok a bizonyos fagyosszentek

Fotó: Shutterstock.com

Négyen vannak, Pongrác, Szervác és Bonifác (május 12.,13.,14.), és hozzájuk tartozik még a mogorva Orbán (május 25.) is.

A májusi fagyok azért különösen fontosak, mert komoly károkat tudnak okozni a természetben, a zsenge növényzet, a sarjadó rügyek ezt az időszakot sínylik meg a legjobban. Régebben a kényesebb növényeket csak a fagyosszentek után ültették ki, a fagyveszély ellen pedig füstöléssel, vízpermettel vagy takarással védekeznek.

Egy topolyai népi magyarázat szerint „Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok – ezért haragusznak ránk, emberekre és évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket”. Pongrác és Bonifác egyébként ókeresztény vértanú, Szervác pedig püspök volt.

Nincs élet méhek nélkül – vigyázzunk rájuk!

Fotó: Shutterstock.com

Ebben a hónapban, május 20-án ünnepeljük a méhek nemzetközi világnapját. A méhek a legfontosabb beporzók közé tartoznak, segítik az élelmezésbiztonságot, a fenntartható mezőgazdaságot és a biodiverzitást, és jelentősen hozzájárulnak a klímaváltozás mérsékléséhez és a környezet megóvásához.

Sajnos egyre több negatív hatás éri csíkos barátainkat, épp ezért fokozottan kell ügyelnünk a túlélésükre. Méhek nélkül nincs élet, ha védjük őket, azzal a természetet védjük, ha sok mézet eszünk azzal pedig saját egészségünket is óvjuk. 

Naptár

  • 4. A magyar tűzoltó napja
  • 6. A magyar sport napja
  • 10. A madarak és fák napja
  • Első vasárnap: anyák napja
  • Utolsó vasárnap: gyermeknap

Címkék: méhek, maia maiestas, pünkösd hava, május neve, ikrek hava, dorothy harrison eustis, fagyosszentek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!