A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, június

Június nevét Junó római istennőről, Jupiter feleségéről kapta. Ezt a gyönyörű nyári hónapot a népi kalendárium szerint szokás Szent Iván vagy a Rák havának is nevezni.

Ebben a hónapban a Nap az állatöv csillagképei közül a Bika csillagképből az Ikrek csillagképbe lép, az Ikrek és Rák jegy szülöttei ünneplik születésnapjukat. A hónap harmadik harmadának kezdetén, 21-én a nyári napforduló napján lesz az év leghosszabb nappala és a legrövidebb éjszakája.

Fotó: Shutterstock.com

Júniusban született

Botka Valéria karnagy, zenepedagógus (1928–2013) Máriakálnok-Arakon született, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult. 1954-ben diplomázott, és a Magyar Rádió zenei osztályán kezdett dolgozni.

Még abban az évben hozták létre férjével, Csányi Lászlóval a Magyar Rádió Gyermekkórusát, mellyel az elkövetkező években hihetetlen sikereket értek el. A kórus bejárta az országot, talán nincs olyan hely, ahol ne lett volna koncertjük.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 6. számának 6. oldalán!)

Címkék: botka valéria, medárd napja, szent iván hava, június hava, júniusi neves napok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!