A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, június

Június a hatodik hónapunk, nevét Junóról, egy római istennőről kapta, aki Jupiter felesége volt. A népi kalendárium Szent Iván havának nevezi.

Fotó: Shutterstock.com

Szentivánéj

Az év legrövidebb éjszakáján, a nyári napfordulón a hiedelem szerint bármi megtörténhet, és az ellenkezője is. A csodák és varázslatok éjszakája ez, kár lenne tehát átaludni.

Ráadásul a Napot mint égitestet is ekkor ünnepeljük, már a pogány korban is a fény diadalát éljenezték ebben az időszakban, és tűzgyújtással tették emlékezetessé. A tűz erejével a sötétségben bujkáló ártó szellemeket űzték el jó messzire. Szent Iván varázslatos éjszakáján szokás mágikus praktikákat alkalmazni az egészségért, a bőségért, a szerelemért.

Boldog szülinapot, Doki!

Június 11-én, épp 60 évvel ezelőtt az angliai Oxfordban született egy nyurga termetű fiúcska – (hivatalosan akkor még csecsemő) – hatalmas hidegkék, ideges szemekkel és lebiggyedő, iróniára hajló szájjal.

Ez a bús képű gyermek felcseperedvén mi más is lehetett volna, mint humorista és színész, valamint kiváló sebész és diagnoszta, a mi „Doktorhauszunk”. Nem csalás, nem ámítás, Hugh Laurie idén tölti be a hatvanat.

Megannyi komédiasorozat és mozifilm főszereplője, kétszeres Golden Globe-díjas művész. Három gyermek édesapja, legkisebb leánya szintén színész. James Hugh Calum Laurie rendezőként, zenészként és íróként is remekel, kiváló zongorista és forgatókönyvíró. Isten éltesse sokáig!

A zene ünnepe

Fotó: Shutterstock.com

Ha netán ez időben, június 21-én Párizsban járnánk, minden sarkon és téren élvezhetnénk a zene napját. Profi és amatőr, szólista és zenekar énekel, zenél, dobol, az épp arra járó közönség pedig ámul és tapsol.

Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. Mára a zene ünnepe európaivá, sőt, világméretűvé vált; több mint száz országban rendezik meg. Budapesten a Várkert Bazár ad otthont a rendezvénynek.

Érdekesség a könyvhétről

2019-ben töltené be 90. életévét Anne Frank, akinek naplóját mindannyian jól ismerjük. A Ki volt Anne Frank? rengeteg új információval gazdagítja a kamasz lány bujkálásának történetét, a személyes hangulatú visszaemlékezéseknek köszönhetően pedig a holokauszt és a második világháború eseményei sokkal átélhetőbbé válnak.

A szerzőpáros az Anne Frank Múzeum látogatói által leggyakrabban feltett kérdésekre válaszol e könyvben, amelyeket a sok fotó és Huck Scarry illusztrációi még kifejezőbbé tesznek.
Menno Metselaar – Piet van Ledden: Ki volt Anne Frank?
Móra Kiadó, 2019.

A hónap gondolata

„A spiritualitás nem egyenlő valamely vallás követésével. A vallások határozott dogmarendszerre épülnek, és a vallásokban megjelenő írások, illetve a bennük rejlő bölcsességek ma is érvényes dolgok. Azonban egy vallás határozott követése nélkül is lehet valaki spirituális beállítottságú.

A spirituális ember fölemelkedve túljut a gondolkodás és a tudomány határain, szabadon gondolkodik, elfogadja, hogy van másik valóság.”

(Dr. Bagdy Emőke: Spiritualitás, egészség, boldogság)

Június

  • 5. Környezetvédelmi világnap
  • 8. Az óceánok világnapja
  • 12. A gyermekmunka elleni világnap
  • 13. Páduai Szent Antal napja
  • 14. Véradók világnapja
  • 21. A zene ünnepe
  • 23. Apák napja
  • 29. Péter-Pál napja, az aratás kezdete

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!