A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, január

Január a Januarius férfinév magyaros alakja, jelentése: Janus istenhez (a kapuk és átjárók istene) tartozó. Az új év első hónapja 31 napos, bár az ünnepek elmúltával ennél bizony néha többnek is érezzük.

Fotó: Shutterstock.com

A hosszú, sokszor ködös, általában fénytelen napok után joggal várjuk már a természet ébredését, de addig még sok víz folyik le a Dunán. A hónap kiemelt ünnepe a Vízkereszt, ekkor bontjuk le a már igencsak kókadozó karácsonyfánkat is. Ebben a hónapban a Bak és a Vízöntő jegyűek ünneplik születésnapjukat. 

A Budai Vigadóról

A XIX. század utolsó évében, 1900. január 30-án egy farsangi bál alkalmával nyitották meg a budai polgárok legnagyobb örömére a Budai Vigadót.

Jó néhány évet vártak rá a budaiak, az ottani polgárok 1892-ben beadványt intéztek Gerlóczy Károly fővárosi alpolgármesterhez az építés megkezdése érdekében. Két évvel később a főváros megkapta a katonai hatóságoktól a nagy kiterjedésű kaszárnyákat, közöttük azt a raktárépületet is, ahol a társzekereket tartották, a Fő utca–Corvin tér–Iskola utca sarkán. Ide tervezték a Budai Vigadó felépítését. 

A sokfunkciós, dísztermet, könyvtárat, egyesületi szobákat, vendéglátóhelyeket is tartalmazó épületre kiírt pályázatot a fiatal építész, Árkay Aladár és apósa, Kallina Mór közös terve nyerte. A megvalósításra is ők kaptak megbízást, és egy éven belül, 1899-re már állt is az épület.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 1. számának 6. oldalán!)

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!