A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, január

Január a Januarius férfinév magyaros alakja, jelentése: Janus istenhez (a kapuk és átjárók istene) tartozó. Az új év első hónapja 31 napos, bár az ünnepek elmúltával ennél bizony néha többnek is érezzük.

Fotó: Shutterstock.com

A hosszú, sokszor ködös, általában fénytelen napok után joggal várjuk már a természet ébredését, de addig még sok víz folyik le a Dunán. A hónap kiemelt ünnepe a Vízkereszt, ekkor bontjuk le a már igencsak kókadozó karácsonyfánkat is. Ebben a hónapban a Bak és a Vízöntő jegyűek ünneplik születésnapjukat. 

A Budai Vigadóról

A XIX. század utolsó évében, 1900. január 30-án egy farsangi bál alkalmával nyitották meg a budai polgárok legnagyobb örömére a Budai Vigadót.

Jó néhány évet vártak rá a budaiak, az ottani polgárok 1892-ben beadványt intéztek Gerlóczy Károly fővárosi alpolgármesterhez az építés megkezdése érdekében. Két évvel később a főváros megkapta a katonai hatóságoktól a nagy kiterjedésű kaszárnyákat, közöttük azt a raktárépületet is, ahol a társzekereket tartották, a Fő utca–Corvin tér–Iskola utca sarkán. Ide tervezték a Budai Vigadó felépítését. 

A sokfunkciós, dísztermet, könyvtárat, egyesületi szobákat, vendéglátóhelyeket is tartalmazó épületre kiírt pályázatot a fiatal építész, Árkay Aladár és apósa, Kallina Mór közös terve nyerte. A megvalósításra is ők kaptak megbízást, és egy éven belül, 1899-re már állt is az épület.

A földszinten kávéház, vendéglő és ruhatárak voltak, az első emelet döntő részét a 350 négyzetméteres díszterem foglalta el. A II. világháború súlyos károkat okozott az épületben, felújítása – eredeti állapotának megfelelően – csak 2005-ben kezdődött el; napjainkban a Hagyományok Háza néven a magyar népművészet teljességének kíván otthonul szolgálni.

Fotó: Shutterstock.com

Szent Vince napján

Vince hispániai vértanú volt, akit válogatott kínzásokkal gyötörtek halálra (†304). Legendáját az Érdy-kódexben olvashatjuk. Azonban arra, hogy mi közele lehet Vincének a szőlőhöz és a borhoz, nem derül fény.

Későbbi feltételezések szerint Vince nevének vinum, azaz a ’bor’ szóval való rokon hangzása magyarázhatja, hogy a szőlőgazdák szentje lett. A szőlőtermesztő falvakban január 22-én sok helyütt úgynevezett vincevesszőt vágtak, melyet a szobában vízbe állítottak. A kihajtott vesszőkből jósolták meg a következő év termését. Ezen a napon a gazdáknak sok bort kell inniuk, hogy bő legyen a termés.

Ha Vince napján szép, napos volt az időjárás, akkor jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak.

Januárban született... 

Dr. Pikler Emmi gyermekorvos (1902–1984)

Fotó: pikler.hu

A csecsemők és a kisgyermekek fejlődésének, nevelésének nemzetközileg elismert szakembere Bécsben született, egyetemi tanulmányait is ott végezte. 1932-ben költöztek férjével Budapestre, ahol magánpraxist nyitott, és rövid időn belül komoly eredményeket mutatott fel.

Az 1930-as években a hagyományokkal szembeszállva új korszakot teremtett: felismerte, hogy a csecsemő és a kisgyerek magával hozott képességeinek kibontakozásához kedvező feltétel, ha szabadon gyakorolhatja mozgás- és játéktevékenységét, ha saját egyéni üteme szerint fejlődhet.

A csecsemőgondozás új korszaka kezdődött vele. Nevelési módszereit a Mit tud már a baba? című könyvében adta közre. A háború után a sok árván maradt gyerek segítésére alapította meg 1946-ban a Lóczy utcában intézetét, amely később a nevét viselte. Eredményes módszereiről 11 könyvet, több száz cikket publikált, szakértői irányításával kilenc film készült.

Naptár

  • 1. Újév napja, a béke világnapja
  • 6. Vízkereszt
  • 22. A magyar kultúra napja
  • 27. A holokauszt nemzetközi emléknapja

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!