A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, január!

Új év, új élet – tartja a mondás, január pedig az egyik leghosszabb és legfénytelenebb hónapunk, amelyen általában csak igyekszünk valahogy átjutni. Január 1-jén még 364 új napunk van arra, hogy valóra váltsuk terveinket, itt az ideje, hogy belevágjunk!

Fotó: Shutterstock.com

A hónap 31 napos a Gergely-naptárban, nevét Ianusról kapta, a kapuk és átjárók istenéről. A népi kalendáriumban január neve Boldogasszony hava. A horoszkóp csillagjegyei közül a Bak és a Vízöntő szülöttei ünneplik ebben a hónapban születésnapjukat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az 1971–2000-es időszak átlagában január első hetei voltak a leghidegebbek az év során. Január virága a hóvirág.

Januárban született…

Nemes Nagy Ágnes (1922–1991) író, költő, műfordító. Budapesten született, bölcsészhallgató volt, 1944-ben diplomázott.

Már egyetemi évei alatt is publikált, első kötete 1946-ban jelent meg. Verseket, esszéket írt, fordított, többek között Racine, Corneille, Brecht, Molière, Victor Hugo műveit. 1948-ban a Baumgarten-díjat, 1969-ben a József Attila-díjat, 1983-ban pedig a Kossuth-díjat kapta meg. Halála után Izrael a Yad Vashem elismerést adományozta neki. 

Néhány munkája: Kettős világban; Szárazvillám; Barátaink a ház körül; A lovak és az angyalok; Látkép gesztenyefával; A Föld emlékei; Szó és szótlanság; Az élők mértana.

Vízkereszt

Fotó: Shutterstock.com

Január 6-a a vízkereszt napja, hagyományosan a karácsonyi ünnepkör lezárása és a farsangi időszak kezdete. Sok országban ez a karácsonyfa lebontásának napja.

Régebben szokás volt, hogy vidéken az emberek felírták a három napkeleti király nevének kezdőbetűjét a házuk ajtajára. Egyes országokban pedig ma is élő szokás, hogy megajándékozzák a gyerekeket az éjjel az ajtó elé vagy ablakba tett csizmájukba rejtett édességekkel, melyeket a ’háromkirályok’ vagy a ’jó boszorkány’ hoz nekik.

Jeles napok

  • 1. Újév napja, a béke világnapja
  • 6. Vízkereszt
  • 17. Nagy Szent Antal ünnepe
  • 22. A magyar kultúra napja

Címkék: január, januári nevezetes napok, 2022 január, szabó magda verse, nemes nagy ágnes

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!