A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, február

Február – mindössze háromszor fordult elő az újkori történelemben, hogy február hónapban 30 napot jegyeztek volna a naptárak.

Fotó: Shutterstock.com

Egy ízben Svédországban, 1712-ben, két alkalommal pedig az egykori Szovjetunióban, 1930-ban és 1931-ben. Azontúl az év második hónapja kizárólag 28, szökőév esetén 29 napból áll. A hónap nevét Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta, hagyományosan ekkorra esik a farsangi, báli időszak. Februárban a Vízöntő és a Halak csillagjegy szülöttei ünneplik születésnapjukat.  

Balázs napján balázsjárás

Balázs napjához (02.03.) fűződik a balázsolás hagyománya, és a gyerekek megáldása a templomban, amely a torokbetegség ellen nyújt védelmet. Ezen a napon az iskoláskorú gyermekek úgynevezett ’balázsjárás’ keretében házról házra jártak, adományokat gyűjtöttek.

A játék Szent Balázs dicséretével és az ajándék megköszönésével fejeződött be. A perselybe összegyűjtött pénzt az iskola vagy a templom céljaira fordították, az ajándékképpen kapott tojást eladták, a szalonnát pedig megették.

Téli olimpia

Fotó: Shutterstock.com

Idén, 2022. február 4. és február 20. között rendezik meg Pekingben a XXIV. téli olimpiai játékokat. 15 sportág 109 versenyszámában indulnak a sportolók, köztük 11 magyar is (a szerkesztés idejéig). Külön érdekesség, hogy Pádár Beáta személyében magyar főbírója lesz a női rövidpályás gyorskorcsolyaversenyeknek. 

Februárban született…

Mary Quant brit divattervező (született 1934.02.11.), a miniszoknya megalkotója. A londoni Goldsmith’s College of Art elvégzése után néhány évig kalaptervezéssel foglalkozott. 1957-ben férjével Bazaar néven a King’s Roadon nyitott butikot, amely azonnal sikeres lett.

A fiatal tervezőnő kortársait akarta öltöztetni, vidám, laza, néha bolondos ötletei alapján készült ruhái nemcsak Angliában, de a kontinensen és Amerikában is gyorsan népszerűek lettek. A Quant tervezte miniszoknya, a forrónadrág, az élénk színű, mintás harisnya a fiatalok mindennapi viselete lett.

Munkássága elismeréséül II. Erzsébet 1966-ban a Brit Birodalom Rendje (Order of the British Empire), 2015-ben a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka (Dame Commander of the Order of the British Empire) címet adományozta neki. 

Naptár

  • 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe
  • 4. Rákellenes világnap
  • 14. A szerelmesek napja – Bálint-nap
  • 21. Az anyanyelv nemzetközi napja
  • Második vasárnap – a házasság világnapja

Címkék: mary quant, balázsolás, dsida jenő, február, esti hat óra, balázs járás, téli olimpia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!