A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, február!

Február (régiesen Februárius) az év második hónapja a Gergely-naptárban, szabályos években 28 napos (idén az), szökőévekben pedig 29 napos.

Fotó: Shutterstock.com

Háromszor fordult elő a történelemben február 30-a. A 18. századi nyelvújítók a februárt az enyheges névre keresztelték át. A népi kalendáriumban böjt előhava (vagy másképpen böjtelő hava) néven szerepel. Akik februárban születtek Vízöntő vagy Halak csillagjegyűek. 

Megszentelt gyertyák

Februárban sok jeles napot ír a naptár. Közülük Gyertyaszentelő Boldogasszony napját 2-án ünneplik, ahogy az ünnep neve is elárulja, ilyenkor szoktak gyertyát szenteltetni a katolikus falvakban. Hogy mit jelképez a gyertya?

A magyar paraszti társadalomban a szentelt gyertya a bölcsőtől a koporsóig elkísérte az embereket. Keresztelésig az újszülött mellett világított, nehogy elcseréljék a rossz szellemek. De gyertyát égettek a súlyos beteg mellett, szentelt gyertyát adtak a haldokló kezébe. Hiedelem volt, hogy vihar, égzengés, villámlás és jégeső ellen is szentelt gyertyát kell gyújtani. A Szeged vidékiek a szentelésről hazatérve a kilincsre is helyeztek egy kis darabot a gyertyából, hogy békesség legyen a házban. A gyümölcsfákat is megveregették a szentelt gyertyával, hogy bőven teremjenek.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 2. számának 6. oldalán!)

Címkék: szabó t. anna, februári jeles napok, wanda rutkiewic, hegymászónő, gyertyaszentelő boldogasszony napja

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!