A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, december

December, bár az év 12. hónapja, nevével mégis mást üzen: karácsony hava a római naptárban ugyanis a tizedik volt, neve is ezt a számot jelöli.

Fotó: Shutterstock.com

Ez az első téli hónapunk ködös reggelekkel, rövid nappalokkal, hosszúra nyúló estékkel. A hónap drágaköve a kék topáz, gombája a téli fülőke, virága a téli jázmin és a hunyor. Decemberben a Nyilas és a Bak jegyűek ünneplik születésnapjukat. 

Szilveszter, a varázsos

A szilveszter napja az év legjobb napja a gazdagság varázslására: gazdaggá teszi az új esztendőnket, ha ilyenkor pénzt találunk. De a hagyományos ételek fogyasztása is bőséget, szaporaságot, főleg anyagi gyarapodást jelent. A lencse, a bab vagy bármilyen apró szemes étel fogyasztása szerencsét hoz.

Sült malacot azért eszünk, mert a malac előre túrja a földet, vagyis ’kitúrja a szerencsét’ a jövő évre. Kis pezsgőt önteni a földre azt jelenti, majd egész évben dől a lé… Ha azt terveznénk, hogy egész éjjel fent leszünk, gondoljuk meg jól: ha ugyanis idejében lefekszünk, lesz időnk az álmodásra, a szilveszteri jósló álom ugyanis beteljesedik.

A karácsonyfa

Fotó: Shutterstock.com

A karácsonyfa-állítás és -díszítés jelképrendszerét a kutatások még nem tisztázták végérvényesen, de az biztos, hogy a hagyomány gyökerei a napforduló ókori ünnepeihez köthetőek. A kereszténység előtti kultúrákban az örökzöld növényekből, a fenyőfélékből koszorúkat készítettek a gonosz szellemek ellen, amelyek a hiedelmek szerint a téli napforduló idején szabadultak el.

Európában a XVII. században állítottak először karácsonyfát a protestáns családokban. Magyarországon pedig elsőként Brunszvik Terézia martonvásári grófnő díszített fát 1824-ben, a szokás gyorsan elterjedt a módosabb polgárság köreiben.

Naptár

Fotó: Shutterstock.com

  • 3. A fogyatékos emberek világnapja
  • 6. Mikulás napja
  • 10. Az emberi jogok napja
  • 13. Luca napja
  • 24. Szenteste
  • 25-26. Karácsony
  • 31. Szilveszter

Címkék: szilveszter, karácsony, nyilas jegyűek, bak jegyűek, a karácsonyfa állítás története

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!