A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, december

Az év utolsó hónapjába léptünk, december a pihenés, a megbékés, a jókedv és az ünnep hónapja.

Fotó: Shutterstock.com

Karácsony hava már igazi téli hónap, egyre rövidebbé váló nappalokkal és hosszabbodó éjszakákkal. Sok babona és megfigyelésen alapuló jóslat kapcsolódik decemberhez, például: ha december lágy, esős, a vetés csak meglehetős, fehér karácsony, fekete húsvétot hoz. Ebben a hónapban 31 napot számlálunk, a Nyilas és a Bak jegy szülöttei ünneplik születésnapjukat. 

Decemberben született...

Fotó: Northfoto

Karády Katalin (1910.12.08. – 1990.02.08.) színésznő, sanzonénekes és kalapszalon-tulajdonos. Az 1930-as-40-es évek közkedvelt énekesnője sikerét a Halálos tavasz című filmben nyújtott alakításával alapozta meg, ettől kezdve a kor ünnepelt dívája és szexszimbólum is lett.

A német megszállás alatt (a náciellenes Újszászi István tábornokhoz fűződő kapcsolata miatt) dalait betiltották, filmben nem szerepelhetett. 1944-ben kémkedés vádjával letartóztatták, megkínozták, de végül kiszabadult.

A háború utáni években mellőzötté vált, 1949-ben még filmjeit is betiltották, Karády fillérekből élt, vidéki művelődési házak színpadain lépett fel, 1951-ben elhagyta az országot, New Yorkban kötött ki, a Madison Avenue-n kalapszalont vezetett.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 12. számának 6. oldalán!)

Címkék: karády katalin, decemberi hagyományok, decemberi jele napok, szilveszter eredete

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!