A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, december

December talán a legcsodásabb hónap az évben, a szeretet ünnepének időszaka, melynek érkeztét a gyerekek és a család egész évben alig várja.

Fotó: Shutterstock.com

December eredete a Krisztus előtti időkből

A december szó a latin decem szóból származik, melynek jelentése tíz. Az őskalendáriumban ez a hónap a 10. volt, a januárt és februárt csak sokkal később tették hozzá az ősi naptárhoz.

Ez a hónap már a múltban is a pihenés, megbékélés és a boldogság érzésében telt, az emberek a családi tűzhely köré húzódtak, és élvezték a jól végzett munka megérdemelt gyümölcseit, nagy lakomákat csapva.

December első napjaiban Bona Dea a „Jó Istennő” tiszteletére tartottak köszönetnyilvánító ünnepséget, hogy hálát adjanak mindazért a jóért, amit kaptak az égiektől. Bona Dea másik nevén Fauna, a földistennőnek is a megnyilvánulása volt.

December közepe táján újabb ünnep érkezett, ez az egy hétig tartó Saturnália, vagyis a latiumi földművesek ősi istenének, Saturnusnak az ünnepségi sorozata, amely több ünnepből állt össze. Mivel decemberre végre minden paraszti munka sikeresen befejeződött, eljött az idő, hogy a nép hatalmas mulatsággal mondjon köszönetet az égi gazdáknak.

Advent – a várakozás időszaka

Az advent a latin adventus Domini kifejezésből ered, mely annyit tesz: Az Úr eljövetele. Az advent a keresztény kultúrákban a várakozás, a karácsonyra való készülés ideje, a karácsonyt megelőző negyedik vasárnap kezdődik, és négy héten át tart. Idén december 1-jén gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját.

 Az adventi koszorú állítása német eredetű hagyomány, 1839. december 1-jén Johann H. Wichern német evangélikus lelkész 24 gyertyát helyezett el egy szekérkerékre, melyek közül mindennap eggyel többet gyújtott meg karácsony napjáig. 

Készíts adventi koszorút – egyszerűen

Ha esetleg tartasz otthon régi fonott kenyereskosarat, abban nagyon jól tudnak mutatni a beleállított piros mécsesek, és esetleg még díszítésként egész darab fahéjas és mézeskalács sütemények. Béleld belülről a kenyereskosarat piros damasztanyaggal, de használhatsz vörös szalvétát is! Ha nincs ilyen kosarad, választhatsz bármilyen mindenes dobozt, melynek rekeszeibe díszeket és gyertyákat tegyél.

Fotó: Shutterstock.com

A Mikulás és Joulupukki legendája 

A keleti egyházak egyik leginkább tisztelt szentje nem más, mint Miklós püspök, akit a gyerekek védőszentjének is tartják. Szent Miklós napját december 6-án ünneplik. A püspök faluról falura járt, és bekopogtatott a házakba, ahol a gyerekek kitett kiscipőibe kisebb ajándékokat vagy esetleg virgácsot dugott el.

A hagyomány mára teljesen átalakult, a gyerekek azt remélik, az ablakból figyelve látni fogják, ahogy a Mikulás rénszarvas húzta varázsszánján átsuhan az égen.

A rénszarvasszánon utazó Mikulás története egyébként Finnországból ered. Joulupukki, avagy Karácsony apó itt szentestén viszi az ajándékokat a jó gyerekeknek. Szánon utazik, mindenhova becsenget, és azt kérdi, lakik-e ott jó gyerek.

Karácsony apó őse Nuuttipukki bakkecskére hasonlított, szőrével kifordított bundát viselt, kecskeszarvakat tűzött a fejére, hatalmas és félelmetes álarcot öltött, hasonlóan, mint a magyar néphagyományban a busók. Házról házra járt, és ajándékosztás helyett sört kért a házigazdától, miközben ijesztgette a gyerekeket és tréfálkozott velük.

Állíts idén retró fát!

2019-ben a retró fog hódítani, vagyis a merész vörös, zöld, és arany színek, illetve a játékos és minél nagyobb díszek. A jól megszokott díszgömbök helyett felkerülhetnek a fára akár régi játék autók vagy Mikulás- és rénszarvasfigurák, a fa alá pedig beszerezhetjük, amerikai minta szerint, a kisvasutat szerelvénnyel.

Az a bizonyos retró zselés szaloncukor pedig egyszerűen nem tud kimenni a divatból, ezért legjobb, ha elég sokat bevásárolunk belőe!

A hónap idézete

„…Huszonnegyedikén hajnalban óriási hó esett megint, a konyhafolyosóról reggeltől fogva szegfűszeg és vanília illata áradt, ami azonnal könnyet csalt Gina szemébe, ahogy megérezte. Ünnepszag volt, karácsonyillat. Mi lehet otthon, hol az apja, mikor láthatja megint?

A szenteste nem annyira szenteste volt, inkább szent délután. Még karácsonyfájuk is volt, az ebédlőben állították fel, nem volt kihívóan díszes, de azért szép volt, megható. Erzsébet gyújtotta meg a gyertyákat, Gina nézett a csepp lángokba, és arra gondolt, még csak azt a gyönggyel hímzett könyvjelzőt se küldhette el Árkodról, Zsuzsanna gyanakodva hallgatta végig, hogy személyesen akarja majd átadni.

Elénekelték, hogy „Krisztus urunknak áldott születésén”, majd Zsuzsanna felolvasta Lukács evangéliumából Jézus születését. Imádkoztak, aztán Kalmár villanyt gyújtott…”

(Részlet Szabó Magda Abigél című regényéből)

December

  • 1. A magyar rádiózás napja
  • 5. Az önkéntesek világnapja
  • 6. Miklós napja, a Mikulás napja
  • 8. Szűz Mária fogantatása, Buddha megvilágosodásának napja
  • 10. Az emberi jogok napja
  • 13. Luca napja
  • 24. Jézus születésének napja
  • 25–26. Karácsony
  • 28. Az Aprószentek napja
  • 31. Szilveszter napja

Címkék: karácsony, advent, miklós püspök, joulupukki, mikulás, adventi koszorú, december, adventi időszak, nuuttipukki

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!