A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, december

December talán a legcsodásabb hónap az évben, a szeretet ünnepének időszaka, melynek érkeztét a gyerekek és a család egész évben alig várja.

Fotó: Shutterstock.com

December eredete a Krisztus előtti időkből

A december szó a latin decem szóból származik, melynek jelentése tíz. Az őskalendáriumban ez a hónap a 10. volt, a januárt és februárt csak sokkal később tették hozzá az ősi naptárhoz.

Ez a hónap már a múltban is a pihenés, megbékélés és a boldogság érzésében telt, az emberek a családi tűzhely köré húzódtak, és élvezték a jól végzett munka megérdemelt gyümölcseit, nagy lakomákat csapva.

December első napjaiban Bona Dea a „Jó Istennő” tiszteletére tartottak köszönetnyilvánító ünnepséget, hogy hálát adjanak mindazért a jóért, amit kaptak az égiektől. Bona Dea másik nevén Fauna, a földistennőnek is a megnyilvánulása volt.

December közepe táján újabb ünnep érkezett, ez az egy hétig tartó Saturnália, vagyis a latiumi földművesek ősi istenének, Saturnusnak az ünnepségi sorozata, amely több ünnepből állt össze. Mivel decemberre végre minden paraszti munka sikeresen befejeződött, eljött az idő, hogy a nép hatalmas mulatsággal mondjon köszönetet az égi gazdáknak.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 12. számának 6. oldalán!)

Címkék: karácsony, advent, miklós püspök, joulupukki, mikulás, adventi koszorú, december, adventi időszak, nuuttipukki

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!