A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, augusztus

Az év nyolcadik hónapjába lépünk, 31 napunk jut még a gondtalannak tűnő nyárra, sokan most indulnak hosszabb szabadságra is.

Fotó: Shutterstock.com

A hónap Augustus Octavianus római császárról kapta nevét, a népi kalendárium Kisasszony havának, nyárutónak vagy az új kenyér havának is nevezi. Ebben a hónapban jó eséllyel láthatunk pazar csillaghullást, élvezhetjük még az édes szőlő, a dinnye, a húsos őszibarack és a körte ízét, a hónap vége felé pedig már az új kenyérből falatozhatunk. Most az Orszlán és a Szűz csillagjegyűek ünneplik születésnapjukat. 

A Nemzeti

Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

1837. augusztus 22-én nyílt meg Pest első állandó magyar színháza, a Pesti Magyar Színház, amely 1840-től Nemzeti Színház néven működött. A nyitóelőadáson Vörösmarty Mihály Árpád ébredése című drámáját mutatták be, az első igazgató Bajza József volt.

A közadakozásból és Pest megye támogatásával felépített színház a negyedik magyar nyelvű játékszín volt az országban – Kolozsvár, Miskolc és Balatonfüred után. A színház alapításától fogva fontos szerepet játszott a magyar drámairodalom és a nemzeti művelődés szolgálatában. Jelentős tényező volt a politikai és társadalmi mozgalmakban.

Olyan színészóriások játszottak benne, mint Egressy Gábor, Laborfalvi Róza, Fedák Sári, Blaha Lujza, Csortos Gyula, Bajor Gizi, Básti Lajos, Major Tamás, Gobbi Hilda, Sinkovits Imre, Törőcsik Mari. 1964-ben a Blaha Lujza téri épületet lebontották, az újkori Nemzeti a Rákóczi híd pesti hídfőjénél 2002-ben nyitotta meg kapuit.

Európa legnagyobb tűzijátéka

Fotó: Shutterstock.com

Az augusztus 20-i budapesti tűzijáték sokak kedvenc nyárzáró programja. Idén a budai és a pesti rakpartokon 4,5 km hosszan, megközelítőleg 40.000 db pirotechnikai effektnől áll össze a teljes műsor. 50 pirotechnikus telepíti majd a tűzijátékot a 7 bárkára, a 65 pontonra, valamint az Erzsébet hídra és a Szabadság hídra. 

Méreteit tekintve az idei látványosság a Margit hídtól a Petőfi hídig tart a Duna fölött. A drónjátékot két helyszínről összesen 800 drón prezentálja, a történetet pedig a Parlamentre, a Nemzeti Galériára és a Gellért-hegyre vetített képi tartalom teszi teljessé.

Naptár

  • 1. Az anyatejes táplálás világnapja
  • 10. Szent Lőrinc napja
  • 12. A fiatalok világnapja
  • 13. A balkezesek világnapja
  • 20. Szent István államalapító és az új kenyér ünnepe
  • 30. Az eltűntek világnapja

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!