A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, augusztus

A hónap neve érdekes változásokon ment keresztül. A régi római naptárban Sextilisként szerepelt, miután sokáig márciussal kezdődött az év, ez volt a hatodik – sextilis – hónap.

Fotó: Shutterstock.com

Később Augustus császár lett a névadó. Az augusztus szó jelentése: a legszerencsésebb – ami a császár pályájának szerencsés alakulására utal. Saját nevét talán azért adta ennek a nyári hónapnak, mert a legtöbb szerencsés esemény éppen ekkor történt vele. Csupán egyszer fordul elő a naptárban, hogy két 31 napos hónap követi egymást – de ha a Ceasar nevét megörökítő július 31 napos volt, a naptárkorrekció után augusztusnak is 31 naposnak kellett lennie...

Mikor nézzük az égboltot?

Augusztus számtalan szép égi tüneménnyel ajándékoz meg minket, ebben a hónapban számolhatjuk a legtöbb hullócsillagot éjszakánként. Idén a Perseidák meteorraj július 23. és augusztus 20-a között figyelhető meg, a csillaghullás maximuma pedig augusztus 13-ára, péntekre esik.

Ezen az éjszakán (ha nem lesz felhős az égbolt) érdemes a városoktól messzebbre eső, magasabb pontra tenni megfigyelő helyünket, hogy nyugodtan nyönyörködhessünk az égi tűzi játékban.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 8. számának 6. oldalán!)

Címkék: augusztus hónap neve, perseidák meteorraj, csillaghullás 2021-ben, midori ito, tripla axel

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!