A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, április

Az év negyedik, harmincnapos havába léptünk, április annyit tesz, "megnyitni", a latin aperire szóból származik.

Fotó: Shutterstock.com

Nem véletlenül kapta e hónap nevét, hiszen áprilisban a természetet már a maga majdnem teljességében láthatjuk, körülöttünk minden a megújulásról, az újjászületésről szól. A népi kalendárium Szent György havának nevezi, áprilisban a Kos és a Bika csillagjegyűek ünneplik születésnapjukat.

Áprilisban született…

Fotó: MTI-Koszticsák Szilárd

Székely Éva (1927–2020) olimpiai úszónk középiskolásként kezdett úszni, 1941 júliusában tíz nap alatt minden magyar női mellúszórekordot megjavított. A későbbi olimpiákon Helsinkiben aranyérmet szerzett, Londonban negyedik, Melbourne-ben második helyezést ért el.

Többszörös világ- és Európa-csúcs-tartó, 36 magyar rekordot állított fel, 33 egyéni bajnokságot nyert, 11 bajnoki váltónak volt tagja. Örökös magyar bajnok, a nemzet sportolója. Könyveket is írt, egyik legsikeresebb műve a Sírni csak a győztesnek szabad! című.

Kis kertemben kerteltem

Fotó: Shutterstock.com

Ezt a hónapot akár nevezhetnénk virágzó áprilisnak is, hiszen napról napra újabb és újabb virágok nyílnak a szemünk előtt, jelezve, hogy már vége a télnek. A jácint, a nárcisz, a tulipán, a kockás liliom és a fürtös gyöngyike örvendeztet meg szépségével.

Érdemes rendet tenni a virágosládákban, most van ideje a nyári gumós növények ültetésének is. A dáliák gumóját már kiültethetjük a szabadba, 10 cm földdel takarva, hűvösebb vidékeken azonban várjunk április végéig.

Most kell megmetszeni a bokrokat, a fuksziák hajtásait rövidíteni, az erős oldalhajtásokat pedig visszavágni. Ne feledjük, minden mozdulatunkat meghálálja a kert, a fizikai munka, a mozgás pedig nekünk is jót tesz. 

A piros tojás babonája

A lányok számára nem igazán kedvelt program a húsvéthétfői locsolkodás, azonban a tojásgyűjtő fiúkat és férfiakat ez a legkevésbé sem hatja meg. Ráadásul minél több piros tojást gyűjtenek, annál jobb, mert a babona szerint, aki a következő húsvétig sértetlenül őrzi meg tojásokat, annak egész évben szerencséje lesz. 

Fotó: Shutterstock.com

Naptár

  • 7. A biztonságos anyaságért világnap
  • 10. Nemzeti rákellenes világnap
  • 11. A magyar költészet napja – József Attila születésnapja
  • 22. A Föld napja
  • 24. Sárkányölő Szent György napja
  • 29. A táncművészet világnapja

Címkék: székely éva, szent györgy hava, április, kerti munkák áprilisban, virágok áprilsban, piros tojás babona, juhász gyula húsvétra

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!