A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, április

A hónapot Mars kedveséről, Venusról nevezték el, akit Aperirének is hívtak.

Fotó: Shutterstock.com

A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése ’megnyitni’, ami az ebben a hónapban kinyíló természetre utal. Április az egyik legszeszélyesebb hónapunk, s talán ezért az egyik legszebb is. 

A Szent György havaként is emlegetett hónapot a jó gazda különösen figyeli, s akkor örül, ha az csapadékos, mert az bő termést jelez. Az áprilisi eső ugyanis „kergeti a fagyot”, viszont esős májust jósol.

Április hónapban született…

Fotó: Shutterstock.com

A ’bel canto királynője’. Montserrat Caballé Barcelonában született (1933.04.12.) a Conservatori Liceu hallgatója volt, végzés után, 1956-ban a bázeli Operaház tagja lett.

Világhírnévre 1965-ben egy bravúros beugrással tett szert, amikor Marilyn Horne helyett elénekelte a főszerepet Donizetti: Lucrezia Borgia című operájában, a Carnegie Hallban. A darab végén 25 percig állva tapsolt a közönség.

Az elkövetkező években játszott a Metropolitanben, a Scalában, a Covent Gardenben, elénekelte az operairodalom szoprán repertoárjának javát. Büszke volt származására, gyakran énekelt katalán népdalokat. 1987-ben Freddie Mercuryval készített közös lemezt Barcelona címmel.

Több jótékonysági szervezetet támogatott, alapítványt hozott létre a barcelonai szegény gyerekek számára. Az UNESCO jószolgálati nagykövete volt. 2018-ban hunyt el.

A tojásfestés régóta ismert

A legenda szerint Ostara, a germán istennő birtokolt egy különleges, színes tojásokat tojó madarat. Egy nap az istennő a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta a madarat, nos, azóta tojnak a nyulak színes tojásokat.

Ostara ünnepén a germánok egymásnak tojást adtak és megették, más források szerint elásták azokat. A tojásdíszítés hagyománya egészen az ókorig nyúlik vissza, a tojásfestés pogány hagyomány volt, később fonódott össze a húsvéti ünnepkörrel. Magyarországon a festett, díszített tojás ajándékozása elsősorban a húsvéti locsolkodáshoz kapcsolódik. 

Fotó: Shutterstock.com

Naptár

  • 1. Bolondok napja
  • 11. A költészet napja, József Attila születésnapja
  • 17–18. Húsvétvasárnap és húsvéthétfő
  • 22. A Föld napja
  • 30. A méhek napja Magyarországon

Címkék: venus, tojásfestés, április hónap, monserrat caballé

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!