A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, április!

Április az év negyedik, 30 napos hónapja a Gergely-naptárban. A hónapot Mars kedveséről, Venusról nevezték el, Venust ugyanis Aperirének is hívták. A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése ’megnyitni’ – ez valószínűleg utalás az ekkor kinyíló természetre. 

Fotó: Shutterstock.com

Áprilisban hét tél, hét nyár – tartja a mondás, utalva az ilyenkor oly szeszélyes, kiszámíthatatlan időjárásra. Az utóbbi 100 év legmelegebb áprilisi hőmérsékletét egyébként 1926. április 25-én mérték: aznap az ország számos pontján 30 °C fölé emelkedtek a hőmérők higanyszálai. 2018-ban az átlagosan legmelegebb áprilist tudhattuk magunk mögött 1901 óta. 

Az első nő…

Kisfaludy Atala (1836. ápr. 6. - 1911) volt az első nő, akit a Petőfi Társaság tagjai közé választottak. Kötcsén született, régi nemesi család művelt, az irodalom és a művészetek iránt érdeklődő, több nyelven beszélő lánya. 1852-ben férjhez ment, Kaposváron telepedtek le.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 4. számának 6. oldalán!)

Címkék: csukás istván, április, virágmondóka, kisfaludy atala, gyermekkönyvek nemzetközi világnapja, ibby

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!