A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Anyu megengedte...

Amikor két fiatal babát vállal, tervezgetik a babaszoba színét, a babakocsi márkáját, izgatottan járják a bababoltokat. Sokat gondolkodnak a névadáson, azon, hogy bölcsőt, vagy inkább kiságyat vegyenek-e először. Ritkábban esik szó a nevelési elveikről. Talán elhatározzák, hogy ők bizony elkényeztetik, vagy éppen ellenkezőleg, szigorúan fogják nevelni a kicsit. Talán arról is beszélgetnek, hogy megtanítják síelni, úszni, biciklizni, mert a sport fontos. És egyet is értenek a legtöbb dologban.

Fotó: Shutterstock.com

A baba születése után azonban sokszor kiderül, hogy a nevelés közben konfliktusaik adódnak. Több vagy kevesebb. Szinte minden fiatal párban felmerül, hogy mennyi mindenben nem értenek egyet.

Csecsemőkorban

Amikor megszületik a kicsi, az egyikük szerint hagyni kell sírni, mert attól tágul a tüdeje, míg a másikuk azonnal rohan felvenni. Apuka szerint a gyereket rendszerességhez kell szoktatni, három-négy-öt óránként kell szoptatni, míg anyuka ragaszkodik az igény szerinti szoptatáshoz. Egyikük szerint nem kell halkan lépni, beszélni, a gyerek szokja meg a zajokat. Másikuk (rendszerint az édesanya) hamar rájön, hogy a gyerek az erősebb, és jobb, ha hagyják nyugodtan pihenni, különben nyűgös, sírós lesz.

Apuka szerint tud a gyerek a kocsiban is jól aludni, míg anyuka ragaszkodik ahhoz, hogy a kiságyában pihenjen. Az egyik szülő szerint mindent meg kell enni, a másik engedékeny, és azt főzi, amit a gyerek szeret. A bilire szoktatás körül is kialakulhatnak viták, hiszen van, aki szerint a gyereket minél előbb bilire kell ültetni, míg a másik szerint meg kell várni, amíg magától szobatiszta lesz.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 9. számának 48. oldalán!)

Címkék: eltérő szülői nevelési elvek, életkor szerinti nevelési kérdések, túlszeretni nem lehet

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!