A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Anya, léptem, majd jövök

A legtöbb családban az elsőszülöttek dolga a legnehezebb. Nekik kell kiharcolniuk mindent, amit kisebb testvéreik már könnyen megkapnak. Nekik kell bevezetni a szülőket a serdülőkor majd a kamaszkor zavaros éveinek problémáiba. Nekik kell kiharcolni a barátnőknél alvást, a barátokkal való bulizást, a sötétedésig tartó kimenőt.

Fotó: Shutterstock.com

Mert a szülő az első gyereknél még nincs felkészülve arra a traumára, amikor szinte az egyik hónapról a másikra, egyik nyárról a másikra a kisfiúból, kislányból függetlenségre vágyó kamasz lesz.

Egyik buliból a másikba

A legtöbb tini, amint a serdülőkorba ér, bulizni akar a barátaival. A szülő persze kétségbeesik. Mert mit csinálnak. Isznak? Kipróbálják a füvet? Cigiznek, csókolóznak? Hát igen. Lehet, hogy ezt mind kipróbálják. Aztán remélhetőleg nem jön be nekik. A sörtől elálmosodnak, a bortól megfájdul a fejük, a cigitől hánynak, és a csókolózás sem annyira jó, mint azt a romantikus filmeken látják.

Ha a gyerek megbízik a szüleiben, elmondja. Igen, csókolóztunk a Dáviddal, de hogy az milyen gusztustalan volt! Vagy képzeld, anya, a Beni úgy berúgott, hogy végighányta az egész fürdőszobát.

Hát persze, magyarázza a szülő, szerelem nélkül semmit sem ér a csók, és ha az ember összevissza iszik, annak ilyen következményei lesznek. S talán a gyerek más kárán fog tanulni. Bár ez azért nem túl valószínű.

Valószínűbb, hogy mindez vele is megtörténik, mielőtt megtanulja a bulizás aranyszabályait.

Na jó, gyertek hozzánk!

Ha a szülő szeretne biztos lenni abban, hogy tinije nem csinál semmi butaságot, talán a legjobb az, ha megengedi, hogy náluk bulizzanak. Fontos ilyenkor tisztázni a szabályokat. Meddig tarthat a buli, hányan jöhetnek, milyen hangos lehet a zene, röviditalról szó sem lehet, cigi nincs. És – na jó, elmegyünk néhány órára, de éjfélkor hazajövünk.

Meg kell ezt engedni? Igen. Mert, ha nem engedjük meg, a gyerek hazudni fog. Azt mondja, hogy a barátnőjéhez megy, és filmet fognak nézni, aztán egy ismeretlen helyen, ismeretlenek között köt ki.

A tinédzserbulik egyébként nem csak rosszak, sok mindenre jók is. A gyerek próbálgatja a szerepeit a másik nem társaságában. Új barátokat szerez, és régi barátairól fontos információkat. Lehet, hogy a legjobb barátnője rászáll a fiúra, aki neki tetszik. A legjobb barátja kicsit sokat iszik, és kötözködni kezd. Tehát a tinibuli nem csak szükséges rossz, hanem fejleszti a függetlenséget, a felelősséget és az önbizalmat.

Fotó: Shutterstock.com

Biztonsági intézkedések

A legtöbb tinibuli a gyerekeknek csalódást okoz. Mert túl sokat képzelnek arról, hogy mi fog történni. Aztán kiderül, hogy még nem tudnak egymással mihez kezdeni. Egész buli alatt várják, hogy majd történik valami, de ritkán történik. Sőt, néha a dolgok rosszul sülnek el.

A gyereknek tudnia kell, hogy bármikor, bármilyen állapotban felhívhatja a szülőt, ha neki vagy barátainak szüksége van a segítségére. Ilyen helyzetben nem jó ötlet faggatózni, pláne rossz az „ugye megmondtam” kezdetű kioktatást elővenni. Ha a buli máshol van, fontos, hogy a gyereknek legyen pénze taxira, ha gyorsan szeretne hazajutni. Jó, ha van a telefonján egy segélyhívó applikáció. S ez a biztonsági lépések egyszerűbb része.

Nehezebb azt megmagyarázni a gyereknek, hogy miért utasítsa vissza az alkoholt vagy a drogot. Sok fiatal nem azért iszik, mert kívánja, hanem azért, hogy a többiek előtt ne tűnjön gyávának, kisgyereknek. Próbáljuk megmagyarázni neki, hogy éppen akkor lesz felnőtt, ha képes saját döntéseket hozni, és nem a többiek után menni. Nyugodtan mondhatja azt, hogy ő már kipróbálta, de nem jött be. Szerinte hülyeség.

Persze nem minden tini szereti megosztani a tervezett buli részletei a szüleivel. Ilyenkor kell elmondani, hogy féltelek, csak akkor tudlak nyugodtan elengedni, ha pontosan tudom, hogy hová mész, kik lesznek ott, ha felhívhatom a házigazda szüleit. Ezt a gyerekek nem szokták szeretni, mert úgy érzik, hogy ciki, de ebben jobb nem engedni. Jó taktika, ha mi magunk visszük el őt, és megbeszéljük, hogy mikor megyünk érte. Ha tiltakozik, mondjuk meg, nem tudok beleegyezni, hogy elmenj, ha nem győződtem meg, hogy biztonságban leszel.

Jaj, csak ne igyatok!

Buli előtt érdemes megkérdezni a tinit, hogy tulajdonképpen mit vár el az ivástól, milyen pozitív hatásra számít? A tinik hajlamosak azt gondolni, hogy az alkohol segít ellazulni, csökkenti a szorongást, és az ember jobban érzi tőle magát. Nem véletlenül gondolják így.

Ha a szülők otthon gyakran isznak alkoholt, ha a gyerek azt tapasztalja, hogy családi, baráti összejöveteleken a szülei mindig isznak, akkor ez a példa ragadós. El lehet azonban magyarázni, hogy nem az itallal van a baj. Ha az ember egy sört, egy fröccsöt, egy pohár pezsgőt iszik, nincsen baj. Baj mindig a mértéktelen, összevissza ivástól van. Azt is el kell mondani, hogy bár lehet, hogy egy felestől csökken a szorongás, de ez csak időleges. Nem árt, ha tisztában van az alkohol hatásaival kapcsolatos tévhitekkel.

Bulibajok

Hiába készül föl a szülő. Ha egyedül hagyja otthon, vagy egyedül engedi el tinijét, készüljön föl az alábbiakra:

  • A gyerekek közül valamelyik, netán több is lerészegedik.
  • Ha elutazik, és egyedül hagyja otthon, a gyerek túl sok vendéget hív.
  • Olyan vendégek is megjelenhetnek, akiket a gyerek nem ismer.
  • A lakás könnyen csatatérré változhat.
  • A hangos zene miatt megharagudhatnak a szomszédok, akár még a rendőrséget is kihívhatják.
  • S bizony előfordulhatnak sérülések.

Címkék: buli, drog, kamasz, serdülő, részegség, házibuli

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!