A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Antibébit a koalának!

A koala Ausztráliában őshonos. Más földrészeken csupán cuki, plüssváltozatban lelhető fel. Az állatkával kapcsolatos közkeletű félreértés, hogy a koala egy macifajta. Nem az. Bár neve görögül erszényes medvét jelent, köze nincs a medvék családjához. Sokkal inkább hasonlít legközelebbi rokonához, a vombathoz. Kettejük között nincs lényeges különbség, csupán a koalának jobb a marketingje.

Fotó: Shutterstock.com

A vastag bundás, nagy fülű állatka valóban bájos, azonban ez szinte az összes érdeme. Ugyanis az egyik legválogatósabb, leglustább és legostobább élőlény a földön. Persze ezt csak az emberek mondják róla.

Koalaszemmel nézve úgy tökéletes, ahogyan van. Kizárólag eukaliptuszlevelekkel táplálkozik, de ez ezek közül is válogat. Vannak eukaliptuszfajták, amelyeket szeret, a többit csak végszükség esetén fogyasztja.

Mivel az élelem megszerzése nem kíván tőle szinte semmiféle erőfeszítést, naponta 20 órát mozdulatlanul tölt, jórészt szundikálva. Arról nincsenek megbízható adatok, hogy a koala szokott-e álmodni. Valószínűleg nem, mivel nincs miről.

Nem történik vele semmi érdekes. Eszik és alszik. Gondolkodnia sincs miről, s főként nincs mivel, hiszen szokatlanul kicsi az agya, koponyaürege 40%-át folyadék tölti ki. Ezért aztán a kis erszényes nehezen tud új dolgokhoz alkalmazkodni.

Ha például kedvenc eukaliptuszlevelét leszedik a gallyról, a leveleket pedig tányérra teszik, esze ágában sincs elfogadni. Valószínűleg azért, mert nem ismeri fel.

Éjszaka rágcsál, napközben nem strapálja magát

Bár unalmában egész nap nassol, főétkezéseit éjszakára időzíti. Ilyenkor úgy fél kiló eukaliptuszlevelet rágcsál péppé és eszik meg. Sajnos az eukaliptusz levele viszonylag alacsony tápértékű, ezért a koala spórol az energiával, alaposan meggondolja, hogy mennyit mozogjon.

Rendszerint úgy dönt, hogy keveset. Nem szereti strapálni magát. Idejét nem tölti fölöslegesen megfelelő otthon kialakításával. Bár a fákon él, fészket nem készít. A csupasz ágakon is remekül érzi magát. Ha megmozdul is, csak lassú óvatossággal.

Néha átugrik az egyik ágról a másikra, ha muszáj, de ez ritkán fordul elő. Megesik, hogy elfogy az eukaliptusz karnyújtásnyi távolságból, és hosszabb utakra kényszerül. A nagyobb távolságot inkább a földön teszi meg.

De ezt nem szívesen, mert a földön veszélyben érzi magát. Amúgy jogosan, hiszen a kígyók, a varánuszok és a dingókutyák is vadásznak rá.

Nem azért lassú egyébként, mert nem gyors, veszélyhelyzetben meglepő iramban galoppozik a legközelebbi fáig, ahol biztonságos magasságig mászik. Ott aztán türelmesen megvárja, amíg a támadó elmegy.

Fotó: Shutterstock.com

A koala lányok a talpukra estek

A koala tehát nem túl mozgékony és nem túlságosan okos állat, viszont nagyon jó szülő. A lányok 2-3 évesen kerülnek eladókorba, a koalafiúk lassabban érnek, mint ez lenni szokott az embereknél is. 3-4 éves korukban válnak ivaréretté.

A nőstény koala 12 éven át évente egy koalabébit hoz a világra, és ettől kezdve állandóan gyereket nevel. 35 napos vemhesség után december és március között szüli meg 2 cm hosszú, szőrtelen, vak és fületlen gyermekét. Ausztráliában ugyanis akkor van nyár.

Az újszülött koala születése után hat hónapig az anyja erszényében kuksol, és kizárólag tejjel táplálkozik. Ezalatt kinő a füle és a szőre, majd kinyílik a szeme. Ezután kialakul egy meglehetősen gusztustalan szokása, ugyanis hét hónapos korában elkezdi enni az anyja pépes ürülékét.

Ez azonban csak emberszemmel undorító, a koaláknál teljesen természetes. Még ekkor is meglehetősen messze van a pillanat, amikor saját négy mancsára áll. A kis koala további hat hónapig az anyjával marad, aki a hátán cipeli.

A kifejlett fiatal nőstények talpraesettebbek, nem lógnak az anyjukon tovább. A közeli területekre költöznek. A fiatal hímek viszont, csakúgy, mint az embereknél történik, még két-három éves korukig az anyjuk körzetében maradnak. Aztán kizárólag udvarlás céljából hagyják el gyermekkoruk színhelyét.

Fotó: Shutterstock.com

Csendesek, majdnem kihaltak, majd túlszaporodtak

A kifejlett koala, ha Ausztrália északi területein él, és lány, mindössze 5 kiló, de az eukaliptuszban dúsabb déli területeken a fiúk 14 kilósra is megnőhetnek. Szeretik a csendet, ők maguk sem „beszélnek” sokat. Csak akkor adnak ki hangot, amikor szerelmesek. A hím koalák hangos figyelmeztető hívójele a párzási időszakban egy kilométerre is elhallatszik.

A koalák élettartamáról kevés megbízható adat áll rendelkezésünkre. Mindenesetre jegyeztek fel olyan koalát, amely fogságban megérte a 15 évet. Vadonban, de főleg országutak közelében ez lecsökkenhet 2-3 évre.

A huszadik század elején majdnem kihaltak, gonosz vadászok a bundájukért leöldösték, de mára újratelepítették őket. Azonban a szárazföldi helyzettel ellentétben, ahol a populáció csökken, több szigeten ’járványszerűen’ elszaporodtak.

Dél-Ausztráliában a Kenguru-szigeten a 90 évvel ezelőtt betelepített koaláknak nem volt természetes ellenségük. Mivel képtelenek a vándorlásra, a koalapopuláció mérete mára fenntarthatatlanná vált, és veszélyezteti a sziget ökológiai egyensúlyát. Jelenleg 30 000 koala él a szigeten, holott ökológusok becslése szerint a sziget csak 10 000-nek biztosít élelmet.

A kormány ezért a szaporodás csökkentése érdekében sterilizációs és átköltöztetési programokat indított.

Címkék: ausztrália, koala, wombat, eukaliptusz levél, a koala szokásai, a koala táplálkozása, a koala, mint szülő

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!