A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Amszterdam az élmény örökre szól

Hollandia fővárosa és egyben legnagyobb települése télen-nyáron ideális választás, ha utazni vágyunk. Hiszen a város, amely Rembrandtot, Vincent van Goghot, vagy éppen Spinozát inspirálta, csak jó lehet nekünk is...

Fotó: Shutterstock.com

Én legalábbis így álltam hozzá, amikor a barátaim szóltak, hogy menjek velük, néhány napra kiugrunk Amszterdamba. És ez tényleg csak ennyi. 20-25 ezer forintból megvan a repülőjegy, szállás, és nem is túl drágán, hát miért ne mennék?

Ha az embernek mázlija van, még jó időt is kifoghat, mert már Amszterdam sem csak az esős-párás időjárásról szól. (Tavaly nyáron például olyan nagy hőség volt, hogy 12 hidat lezártak a városban, mert a fém alkatrészek kitágultak. Nehéz volt fel- és leengedni a hidakat, és mindez veszélyes volt a hajókra és a sétáló turistákra is.)

Az igazi multikulti

Szóval Észak Velencéje hemzseg a történelmi emlékektől, a kulturális és a művészeti értékektől. Amszterdam 17. századi csatornái és a 19. és 20. századi védelmi vonala, a Néma gyűrű az UNESCO világörökségi listáján szerepel.

165 csatorna található a városban, melyek együttesen több mint 100 km-t alkotnak, és összesen 1281 híd ível át rajtuk – háromszor több, mint amennyi Velencében van.

De a régmúlt mellett a jövő is képviselteti magát. Olyan vezető technológiai vállalatoknak van itt központja, mint az Uber, a Netflix vagy a Tesla. Ez a város a világ egyik leginkább multikulturális városa, ahol legalább 177 nemzetiség képviselteti magát.

Amikor az ember csak fotóról látja a várost – utazásom előtt bekövettem néhány amszterdamos instagram-oldalt – azt gondolhatja, hogy ezek a házak, a csatornák, a rengeteg bicikli valójában jól irányzott fotós trükkök. Mert ennyiféle, színű, fazonú nem létezhet egyikből sem.

Aztán amikor ott áll az ember a Herengracht közepén, megérti, hogy ez a valóság. A csatornák közül ez van a város legbelső részén, és ez adja vissza a vízre hajló, keskeny házaival leghitelesebben a hamisítatlan amszterdami hangulatot.

Na, meg a félelmetesen száguldozó biciklisek. Nem csoda, hogy az első két napom azzal telt, hogy megtanuljam, miként ússzam meg, hogy elüssenek; ne menjek az ő ’felükre’, és tudjam, bármilyen helyzetben nekik van elsőbbségük.

Van Gogh, Rembrandt, Anne Frank

Ha minden híres helyet be akar járni az ember, talán egy hónap is kevés lenne, de ha a legnagyobbak és a legizgalmasabbak között válogatunk, akkor a Rijkmuseum mindenképp az első helyen szerepel. Ez az egyetlen olyan múzeum a világon, amely alatt egy alagúton keresztül át lehet biciklizni.

Az egymilliós nagyságú gyűjteményből 8000 tárgy a 800 évre visszanyúló holland történelmet és művészeteket mutatja be, melyek közül a legismertebb Rembrandt Éjszakai őrjárata. De a középkor, valamint a holland aranykor festészeti értékei mellett a jelenkor művészetét is megismerhetjük itt.

Fotó: Shutterstock.com

A múzeumkert pedig télen-nyáron csodás látványt nyújt. Nem messze a Rijkmuseumtól a Van Gogh Múzeum is arra csábít, hogy betérjünk. (Célszerűen online jegyfoglalás után.)

A Van Gogh Múzeum gyűjteménye több mint 200 festményt, 500 rajzot és számos levelet foglal magában, mondanom sem kell, hogy órákat lehet eltölteni itt is. Fontos tudni, hogy fényképezni tilos, úgyhogy híres Van Gogh-képpel való szelfire senki ne számítson, de az élmény akkor is örökre szól.

És ha már a Rijkmuseumban megvolt Rembrandt, akkor a festő házához is érdemes ellátogatni, ahol lakóhelyének szobái, rekonstruált bútorzata és az alkotóműhelye látható. Különös időutazás ez, főleg hogy még a mester színkeverési technikáját is lehet tanulmányozni.

És ha már Rembrandt… Persze hogy szobra is van a róla elnevezett téren. A szobor előtt pedig az Éjjeli őrjárat festményét megjelenítő szoborcsoport látható – érdemes kezet fogni velük.

Turisták kedvence az Anne Frank-ház is. A zsidó lányt, aki családjával együtt Hitler hatalomra kerülésekor költözött Németországból Hollandiába, a naplója tette híressé. A család két éven keresztül a ház egy elkülönített épületszárnyában rejtőzködött, hogy megmeneküljenek a koncentrációs tábor elől.

A múzeum tulajdonképpen maga a ház. Sokan azt várják, hogy berendezett szobákat találnak, de a helyiségek üresek. Képek és videók mutatják be Anne Frank megrázó történetét.

A Királyi palota és a Dam tér

Híres pontja a városnak a Dam (hollandul gátat jelent) tér is, innen indulnak a hajókirándulások. Itt található a királyi palota, amelyet a holland aranykor idején építettek, bár eredetileg városházának szánták. A királyi család nem itt él, de mégis fontos helyszíne mindennapjaiknak.

És ha már elsétálunk mellette, jöhetnek sorban az éttermek, kávézók, sajtboltok az elviteles sült krumplik – melyekre 10-15-féle szószból is választhatunk – és az ínycsiklandó waffel, mely nem egyszerű gofri, hanem egy valódi ízorgia: gyümölcsökkel, csokikkal, tejszínhabbal. Kalóriát itt senki ne számolgasson!

Fotó: Shutterstock.com

A virágba borult város

Ez az egy, ami télen nem állja meg a helyét, de a városközponthoz közeli Vondelparkban bármikor érdemes egy nagyobb sétát tenni. Amszterdam legnagyobb parkját 150 éve alakították ki, és nem csak a turisták, hanem a helyiek is imádnak itt piknikezni.

A Bloemenmarkton viszont bármikor lehet tulipánokat találni, ha nem is igazit, de fából és műanyagból rengeteg akad. Ez a világ egyetlen úszó virágpiaca, hiszen a virágstandokat lakóhajókra állították fel. Különleges élmény a színpompás virágok között mászkálni, ezt az érzést még a sok ’szuvenír’ és ’kacat’ sem rontja el.

Virágmagokat is érdemes itt beszerezni, ha szeretnénk a saját kertünkben holland tulipánt nevelgetni.

Állatkert és sörgyár

Azt mondják, hogy az adott város állatkertje mindig jól tükrözi a város hangulatát is. Tökéletesen igaz ez Amszterdam esetében is: nyugodt, rendezett, különleges. Közel 750 különböző állatfajnak ad otthont a Zoo Artist, de egy planetárium és egy mikrobamúzeum is van a területén.

Így nem csak a leopárdok, flamingók és a gorillacsalád jelent látnivalót, hanem a csillagok is. Akár egy teljes napot felölelhet az állatkerti program.

A Heineken Experince vagy egyszerűen a „sörgyár” viszont néhány óra alatt körbejárható. Ez nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne érdekes.

Sőt! Az egyik legnépszerűbb látványosság Amszterdamban, ahol a Heineken-történelemről, a sörfőzésről, a csapolásról, de még a szállításról is megtudhatunk mindent. Interaktív kiállítás, amit nem csak a sörfogyasztók élveznek. Egyébként persze hogy van sörkóstolás is a belépőjegy árában.

Bónusz: a lányok és a könnyű lazulás

Fotó: Shutterstock.com

A hollandok úgy vélik, hogy ha tiltanak valamit, csak rosszabb lesz, így a prostitúciónak és a könnyű drogoknak is szabad utat engedtek. Aki eddig csak hallotta azt a kifejezést, hogy „vörös lámpás negyed” nem biztos, hogy azt képzelte el, ami a valóság.

A lányok legális tevékenységként – adóznak utána – állnak az ablakokban, melyet fentről, lentről, oldalról egy-egy piros lámpa világít meg, és valami trendi fehérneműben vagy neccben kínálják magukat. Mondjuk, néha csak unottan a telefont nyomkodják, de hát ők sem lehetnek mindig topon a munkában. Itt nincs helye a prűdségnek, nyugodtan lehet nézelődni és válogatni is.

Aki pedig nagyobb pörgésre vágyik, annak irány az úgynevezett „Coffeeshop”. Itt a kávé, tea, üdítő vagy alkohol mellé a lazulást ígérő kis adag marihuána is megvásárolható. Nem csinálnak ügyet a fűfogyasztásból, nekik így természetes.

Talán ezért történik, hogy a villamosvezető nem kiabál, ha mindenki az ajtóban áll meg, hanem elsüt egy viccet, és röhögve beljebb mennek az utasok. Amszterdam ilyen, vicces város.

Címkék: rembrandt, amszterdam, van gogh, észak-velencéje, rembrandt éjszakai őrjárat, anna frank, zoo artist, rijkmuseum, prostitció, könnyű drogok, herengracht, vondelpark

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!