A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Amióta csak létezik, vitatják: célkeresztben a homeopátia

Hatásos vagy hatástalan? Valódi alternatíva a sok mellékhatást okozó gyógyszerekkel szemben, vagy zseniális átverés? Amióta a homeopátia létezik, vagyis kétszáz év óta, viták kereszttüzében áll. Ez a vita olyakor elhalkul, máskor felerősödik, a homeopátia azonban virágzik.

Fotó: Shutterstock.com

Nem vagyunk egyformák

Különbözőek vagyunk. Vannak közöttünk sokan, akik nyáron, kánikulában érzik igazán jól magukat. Mások a hideget szeretik, a hó a síelés szerelmesei. Vannak köztünk korán kelő pacsirták, és nehezen ébredő baglyok. Ízlésünk, temperamentumunk, alkatunk éppoly változó, mint képességeink, tehetségünk. 

Természetesnek találjuk ezt, ugyanakkor elhisszük, hogy léteznek olyan kémiai molekulák – gyógyszerek, amelyek mindenkire egyformán hatnak. Lehetséges volna? A homeopátia szerint nem.

A különböző gyógyszereket, fájdalom- és idegcsillapítókat, nátha és magas vérnyomás elleni szereket, kedélyjavítókat az orvosok úgy írják fel nekünk, hogy nem ismerik a pontos hatást, melyet bennünk, az egyedi, másoktól különböző emberben kiváltanak majd.

Kipróbálják, és ha nem válik be, írnak másikat. Az úgynevezett alternatív gyógymódok mindig az egész embert vizsgálják, soha nem a betegséget. Ilyen alternatív módszer a homeopátia.

Miről is van szó pontosan?

Mi is ez manapság egyre gyakrabban emlegetett tudomány? A homeopátia a „hasonlót a hasonlóval kezelni” elv alapján gyógyít.

Alkalmazásának lényege, hogy a beteg azt a gyógyszeranyagot kapja homeopátiás hígításban, amely hígítatlanul az egészséges emberben olyan tüneteket váltana ki, mint amelyek leginkább hasonlítanak a beteg panaszaihoz.

Amennyiben ennek a bizonyos anyagnak a csökkentett adagjával kezelik azt a beteget, aki hasonló panaszokkal jelentkezik, állapota javulni fog. Ezt az elvet használják a védőoltásoknál is, amikor elölt baktériumcsírák igen kis mennyiségével saját védőanyag termelésére serkentik a szervezetet.

Így történik a vizsgálat

Az orvos először megkérdezi a betegtől, hogy mi okozza neki a legtöbb problémát. Rákérdez a hőháztartásával kapcsolatos tünetekre. Szokott-e izzadni, szokott-e fölforrósodni valamelyik testrésze, melegben vagy hidegben érzi-e jobban magát. Kikérdezi az ételekről, amiket szeret.

Érdeklődik az emésztéséről, a folyadékigényéről, az alvási szokásairól, arról, hogy inkább oldalt fekve, vagy hason, állig be, vagy kitakarózva szeret aludni. Érdeklődik visszatérő álmairól. A válaszokból kiderül, hogy inkább testi vagy érzelmi, lelki problémái vannak.

Ha mindezt az orvos már tudja, a megfelelő szer kiválasztása előtt megnézi, hogy a homeopátia tünetkönyvben, az úgynevezett Repertóriumban az elmondott tünetekhez milyen szerek tartoznak. Az orvos több ezer szerből választhat.

Ezért ez a gyógyítás hosszadalmas, és nem is olcsó. Sőt, az is előfordulhat, hogy nem jár eredménnyel. A homeopátiában bízók szerint ez akkor fordul elő, ha még nem jött el az ideje a gyógyulásnak.

A homeopátiás gyógyszerek

Ezek a gyógyszerek természeti anyagok, amelyek a szervezet saját védekezőképességét serkentik. Vannak persze olyan betegségek is, amelyek gyógyításához a szervezet természetes védekezőereje már nem elég.

Ilyenek az akut vagy gyulladásos folyamatok, vagy ha valamely szerv károsodása okozza a problémát. A homeopátiás szerek golyócskák, tabletták, cseppek és bedörzsölőszerek formájában kaphatók. A golyócskákból öt, a tablettákból egy, a cseppekből öt csepp, a bedörzsölőszerekből pedig egy késhegynyi adag az általános dózis.

A homeopátia ellenzői

A homeopátia ellenzői szerint nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne. Szervezetünk jó hatásfokú öngyógyító képességgel rendelkezik: sebeink begyógyulnak, a fertőzések, kiütések, gyulladások szinte mindig maguktól megszűnnek.

Az ilyen gyógyulások tehát nem a homeopátiás szereknek, hanem a szervezet öngyógyító képességének köszönhetőek. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete állásfoglalása szerint a homeopátiás készítmények bármilyen állítólagos hatása a placebohatással magyarázható.

Sőt, a homeopátia kártékony is lehet azáltal, hogy eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől. Ez a lényege annak a szakvéleménynek, amelyet tavaly szeptemberben adott ki a testület. Hatására a homeopátiát igénybe vevő betegek száma csökkent, de csupán rövid ideig.

Címkék: homeopátia, homeopátiás gyógyszerek, öngyógyító képesség, hasonlót a hasonlóval

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!